FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yabancı sattı, faiz yüzde 9'a çıktı

**Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinde bir süredir sonuna gelindiği tartışmalarının baskısı altında kalan bono piyasasında dün özellikle yabancı ağırlıklı satışlarla 3 Ağustos 2011 itfalı tahvilin faizi yüzde 9’u gördü.

**

Böylece, faiz 23 Eylül’den beri ilk kez yüzde 9’u gördü. Gösterge tahvil yüzde 8.90 seviyesinden kapandı.

Uzmanlar, faizdeki yükselişte borsa döviz piyasasında yaşanan satışların yanı sıra Hazine’nin 2010 yılının ilk 6 ayında yüklü itfa dönemine girecek olmasının etkili olduğunu söyledi.

Yaklaşık bir ay önce yüzde 7.59’la tarihi dip seviyeye inen faizde yüzde 9’lu seviyelerin yeni dip olup olmadığı tartışılıyor.
Dün dolar bankalararası piyasada 1.48 liranın üzerinde bulunurken, İMKB oldukça dalgalı bir seyir izledi. Gün boyunca yüzde 1’i aşan oranda değer kaybeden İMKB endeksi, kapanışa yakın yurtdışı borsaların etkisiyle yüzde 0.04 yükselişle 47 bin 298 puandan kapandı.

Borsalar yükseldi
Piyasalara yoğun veri akışı dün de sürdü. FED’in ardından İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları da faiz oranlarını değiştirmedi. ABD’de üçüncü çeyrekte verimlilik yüzde 9.5’la son 6 yıldaki en hızlı yükselişi kaydetti, işsizlik başvuruları da 512 binle ocaktan beri en düşük seviyeye ulaştı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Euro bölgesi ekonomisinin, 2010 yılında aşama aşama düzeleceğini söyledi.
Bu açıklamaların etkisiyle Avrupa borsaları yüzde 1’i aşan oranda değer kazandı. Bir miktar rahatlayan piyasalarda, büyümeyle ilgili endişeler sürüyor. Piyasalar, bugün de ABD istihdam verisini bekliyor.

Rusya dolar aldı
Bu arada Rusya Merkez Bankası, rubledeki hızlı yükselişini sınırlamak amacıyla ekimde piyasadan 15 ila 16 milyar dolarlık dolar satın aldıklarını söyledi. Rublenin son dönemde güç kazanması ihracat maliyetini artırdığından ekonomideki bazı sektörlerde endişelere neden oluyordu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler