FİNANS

Yabancıya stopaj yok

Ankara -(AA) Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın basın toplantısında açıkladığı, finansal araçların vergilemesiyle ilgili mali sistemde ''revizyon niteliğinde'' yapılması planlanan ''9 Maddelik'' değişikler şöyle:

1- Ülkede yerleşik olmayan dar mükellef gerçek kişi ve kurumların, diğer bir ifadeyle yurtdışında yerleşik yatırımcıların, vergilemesinde AB uygulamaları çerçevesinde mukimlik ilkesi esas almaya başlanacak.

Buna göre yurtdışı yerleşiklerin finansal araçlardan, Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlara uygulanacak stopaj oranının sıfıra indirilmesi kararlaştırıldı. Bir başka deyişle artık bu yatırımcılardan stopaj yapılmayacağı gibi, bunlar açısından beyanname verilmesi de söz konusu olmayacak.

2- Stopaj sisteminin dışındaki Eurobondlar'da, bu uygulama aynen devam edecek. Ayrıca, yurtdışında yerleşik yatırımcılar, bakımından Eurobondların yurtiçinde yerleşik yatırımcılara satılmasından elde edilen kazançlar için beyanname verilmeyecek.

3- Yurtiçinde yerleşik yatırımcılar bakımından da stopaj oranının yeniden düzenlenmesi kararlaştırıldı. Bunun için yasa maddesiyle Bakanlar Kurulundan yetki alınması öngörülüyor. Bu yetki çerçevesinde stopaj oranı:
-Devlet iç borçlanma senetlerinden elde edilen gelirler için yüzde 10,
-Özel sektör tarafından ihraç edilen borçlanma senetlerinden yüzde 10,
-Hisse senetlerinin alım satımından elde edilen kazançlar için yüzde 10 olarak değiştirilecek.

4- Yatırım fon ve ortaklıklarının vergilenmesinde mevcut sistem değiştirilecek. Yeni sistemde, fon ve ortaklık bünyesinde vergileme yerine, yatırımcılar nezdinde yüzde 10 oranında stopaj yapılacak.

5- Hisse senetlerindeki uygulamaya paralel, portföyünün en az yüzde 51'i İMKB'de işlem gören hisse senetlerinden oluşan fonların katılma belgelerinde, bir yıldan daha fazla süreyle elde tutulanlar için herhangi bir stopaj yapılmayacak.

6- Mevduat ve repoda eskiden olduğu gibi stopaj uygulaması yüzde 15 olarak devam edecek.

7- 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinde, eski sistem aynen devam edecek.

8- 1 Ocak 2006 tarihinden sonra ihraç edilen devlet iç borçlanma senetleri ile bu tarihten sora iktisap edilen diğer menkul kıymetlerden, bu kanunun yayımı tarihinden sonra elde edilen kazançlarda da yeni oranlar geçerli olacak.

9- Gerçek kişiler hariç, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen kazançlar, 2006 yılı için stopaj kapsamı dışında bulunmakta iken, bu uygulama sürekli hale getiriliyor.

Öte yandan açıklanan revizyon paketi 9 maddeden oluşurken, Bakan Unakıtan'ın basın toplantısında, 9. maddeyi de ''sekiz'' olarak okuduğu anlaşıldı.

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler