FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yatırım araçlarına ilgi arttı

Dövizdeki hareket, yatırım araçlarına olan ilgiyi artırdı.

MasterCard, 6 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği ve 11 il merkezinde bin kişilik örneklem grubu üzerinde yapılan MasterIndex'in Temmuz 2006 verilerini açıklandı.

Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 72'si döviz artışından önce yatırım yapmadığını belirtirken, döviz artışı sonrasında bu oran yüzde 25'e düştü.

Döviz artışı ile birlikte tüm yatırım araçlarının kullanımında artış gözlendiği belirtilen araştırmaya göre, artıştan sonra yatırım araçlarında ilk sırayı bankada vadeli döviz hesabı alırken, son sıralardaki tercihler banka dışındaki YTL (evde tutulan para) ve repo oldu.

Dövizdeki hareket öncesinde yatırım aracını değiştirmeyenlerin oranı yüzde 15 iken, bu oran dövizdeki artışın ardından yüzde 23'e yükseldi.

Araştırma kapsamında ''Elinize fazladan 20 bin dolar geçmesi durumunda bu parayı nasıl değerlendirmeyi düşünürsünüz?'' sorusuna kart sahiplerinin yüzde 35'i ''ev/daire alırım'' yanıtı verdi. Bunu yüzde 30 ile otomobil, yüzde 29 ile altına yatırım izledi.

Önceki yıllarda yapılan araştırmalarda kadınların öncelikli tercihi ev/daire iken, Temmuz 2006 sonuçlarında bu tercihin yüzde 41 ile altın yatırımına kaydığı belirlendi. Araştırmaya göre, erkeklerin otomobil öncelikli tercihi ise devam etti.

Temmuz 2006 verilerinde söz konusu tutarı eğitim, gezi/tatil/eğlenceye ya da otomobile ayırmayı tercih edenlerin oranının genç yaş gruplarında daha yüksek olduğu belirlendi. Bu tutarı sağlığa ayıracağını belirtenlerin oranı genelde yüzde 13 iken, 55 yaş üstü grupta bu oran yüzde 20'ye çıktı.

Araştırmaya göre, demografik özelliklere bakıldığı zaman bölgelerde genel olarak geçtiğimiz yıllara göre ''Elimizde ekstradan 20 bin dolar olsa altına yatırırım'' diyenlerin tercihinde bir artış oldu.

Sosyo ekonomik düzeye göre incelendiğinde ise ev ve otomobil tercihinin hala popülaritesini devam ettirdiği, ancak A ve B grubunda ''tasarruf yaparım'', DE grubunda ise altına yatırırım tercihine eğilim olduğu belirlendi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler