FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yatırım Bankaları: ABD-Çin ticaret savaşı resesyon başlatabilir

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Bank of America Merrill Lynch (BofA), ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşları geriliminin küresel ekonomiyi resesyona sürükleyebileceği uyarısı yaptı.

Erkan Öz / İstanbul, 15 Mayıs (DHA) - Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Bank of America Merrill Lynch (BofA), ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşları geriliminin küresel ekonomiyi resesyona sürükleyebileceği uyarısı yaptı.
Cryptocurrency News’in haberine göre banka, müşterilerine gönderdiği bir notta, "ABD-Çin ticaretinin tamamına yayılacak yeni gümrük vergileri ve ticaret savaşı, küresel ekonomiyi resesyona doğru iter" dedi.
İki çeyrek dönem (3 ay) arka arkaya ekonomik küçülme yaşanması, teknik resesyon olarak tarif ediliyor.
Bloomberg verilerine göre ticaret savaşı endişeleri nedeniyle hafta başında dünya borsaları 1 trilyon dolara varan kayıplar yaşadı.
Bir başka küresel yatırım bankası Morgan Stanley‘nin ABD Borsalari baş stratejisti Michael Wilson da, birçok ABD firmasının, Çin’den yapılacak ithalata konulan yeni gümrük vergilerinin oluşturacağı ek maliyetleri karşılayamayacak durumda olduğunu vurguladı.
Wilson, "ABD firmalarının şu anda bile uğraştığı maliyet sorunları göz önüne alındığında, Çin’den yapılan tüm satın almalara yüzde 25 gümrük vergisi konulması halinde, bunun Amerikan ekonomisinin resesyona iteceğini düşünme eğilimindeyiz" diye uyardı.
Tax Foundatio isimli vakfın yaptığı araştırmalara göre de. Trump yönetiminin getirdiği son gümrük vergilerinin ABD firmalarına maliyeti 72 milyar dolar düzeyinde. Vakıf, ticaret savaşlarındaki tırmanmanın bu şekilde devam etmesi durumunda, Trump’ın iktidara geldiğinde Amerikalı firmalar için başlattığı büyük vergi indirimlerinin olumlu etkisinin en az yarısının yok olacağı ve 500 bin dolayında iş kaybı oluşacağı uyarısı yaptı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler