FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yatırımcıya kritik uyarı: Borsaya dikkat!

Son 1 aydır rekorlarını neredeyse her gün egale ederek yükselen İMKB'de hafta başından bu yana yaşanan agresif yükselişartık endekste 70 bin eşiğinin de aşılmasına neden oldu. Yaklaşık 45 günlük süreçte endeks 10 bin puan, İMKB'nin piyasa değeri ise 66 milyar TL arttı.

Yabancı yatırımların gelişmekte olan ülkelere risk iştahının artmasıyla borsa endeksi yaklaşık son bir buçuk aydır üst üste rekorlar kırarak nihayet 70 bini aştı. 45 günlük bu yükseliş İMKB'nin piyasa değerini de 66 milyar TL artırdı.

Dünya gazetesi'nden Jülide Yiğittürk Gürdamar'ın haberine göre; 65 bin üzerinde kar satışı bekleyen ve 70 binin bu kadar kısa sürede test edilmesini öngörmeyen borsacılar ise yatırımcıları kar satışı için uyarıyorlar.

Borsacılar, endeksin 72 bin civarından bir satışla karşılaşabileceğini konuşuyor.*****

Fed'in likidite sağlayacağı açıklaması sonrasında doların değer kaybetmeye başlamasıyla para gelişmekte olan piyasalara akarken, yurtiçinde de piyasa açısından da peş peşe pozitif gelişmeler yaşandı.

İçeride de referandum öncesinde 'evet' sonucunun satın alınmaya başlanmasıyla 1 Eylül tarihinde start verilen soluksuz yükseliş, 12 Eylül tarihinden itibaren önümüzdeki seçimlerde AKP'nin tek parti olarak devam edeceği beklentisinin kuvvetlenmesiyle hızla devam etti. Öte yandan, not artırımı beklentileri ve Orta Vadeli Programı (OVP) yükselişe destek oldu.

Piyasa, Mali Kural'ın çıkartılmayacağı kararından sonra OVP'de açıklanan hedefleri hükümetin mali disiplinden taviz vermeyeceği şeklinde değerlendirirken, artan yabancı girişleri hızla düşen faizde hisse senedi cephesine destek verdi.*****

45 günde 10 bin puan yükseldi
Endeks, son bir buçuk ayda 10 bin puan yükselirken 60 binden sonra 70 bini de arkasına aldı. Endeks, 1 Eylül'den beri kaydettiği yükseliş yüzde 17'ye yaklaştı.

İMKB'de 1 Eylül'de 416 milyar lira olan piyasa değeri 12 Ekim itibariyle 482 milyar liraya yükselirken, piyasa değeri son bir buçuk aydır 66 milyar lira artmış oldu. Bu arada İMKB piyasa değeri 2009 yılını 350 milyar lira ile kapatmıştı. Günlük işlem hacmi ise 1.5 milyar liralarda gezinirken 3 milyar liraya çıktı.

Buarada endeks dolar bazında da tarihi zirveyi 70 bin ile test etti. 1.40 TL seviyesine inen dolar kuru ile tarihi zirvesi 5,0 dolara çıkan endeks bu seviyeyi en son 1 Kasım 2007'de 1.16 dolar kuru ve 58 bin ile ulaşmıştı.

Borsa endeksi tarihi seviyelerinde gezinirken, dolar kuru 1,40'lara, faizler ise yüzde 8'in altına yüzde 7,70'lere kadar gevşedi. Faizlerde tarihi dip seviyelerinde dolaşırken 7.5 düzeylerinin test edilebileceği öngörülüyor. Fakat Fed Başkanı Bernanke'nin yapacağı konuşmalar ve gelecek ekonomik veriler bunun ardından uluslararası piyasaların alacağı yönde piyasaların gidişatı açısından önemli bulunuyor.*****

Yükselişte yine sığ hisseler başı çekti
Peki piyasadaki bu yükselişte başı çeken hisseler hangileri oldu? Bu kapsamda DÜNYA'nın yaptığı araştırmada, bankacılık hisseleri başı çekerken, bunu sanayi sektörü hisseleri takip etti.

Fakat en hızlı artış yapan hisseler incelendiğinde ise yine sığ hisse senetleri göze çarptı.

Endeks yüzde 17'ye yakın değer kazanırken, söz konusu hisse senetleri yüzde 100 ila yüzde 170 aralığında getiri sağladılar. Bu kapsamda Favori Dinlenme Tesisleri yüzde 170, Mensa yüzde 107, Gözde Finansal ise yüzde 102 değer kazanmış oldu.

Yaşanan yükselişte en fazla düşüşü ise yüzde 36 ile Transtürk Holding, yüzde 34 ile Gediz İplik, yüzde 31 ile Makina Takım yaşadı. Bu arada söz konusu süreçte İMKB-30 hisselerinin performansı incelendiğinde ise getiriler yüzde 29 ila yüzde 3 arasında değişti.*****

Piyasa değerinde Garanti lider
Bu arada 12 Ekim itibariyle İMKB'de piyasa değeri 482 milyar liraya yükseldi.

Piyasa değeri en yüksek hisseler incelendiğinde ise Garanti Bankası 38 milyar lira ile başı çekerken, Akbank 37,8 milyar lira, İş Bankası C 29,9 milyar lira, YKB 24 milyar lira, Türk Telekom 23,4 milyar lira, Turkcell 23,3 milyar lira, Halk Bankası 18,3 milyar lira, Koç Holding 17.1 milyar lira, Sabancı Holding 16 milyar lira, Enka İnşaat ise 13,8 milyar lira ile ilk 10'da yer alıyor.

Piyasa değeri en düşük hisselerin ise yatırım ortaklıkları olduğu dikkat çekiyor. Öte yandan, yılbaşından itibaren piyasa değeri en çok artan hissen Aslan Çimento oldu.

Aslan Çimento'nun piyasa değeri 526 milyon liradan yüzde 656 artarak 3 milyar 983 milyon liraya, Rhea Girişim'in 9 milyon liradan yüzde 576 yükselerek 63 milyar liraya, Kent Gıda'nın ise 1,3 milyar liradan yüzde 493 artarak 6,1 milyar liraya çıktı.*****

Geri çekilmeler alım fırsatı
Kapital Menkul Değerler Türev Araçlar Uzmanı Üzeyir Doğan, İMKB'de referandum sonrası başlayan coşkunun, not artırımı beklentileriyle birlikte tavan yaptığını kaydetti.

Geçtiğimiz hafta kredi derecendirme kuruluşu Moody's'in kredi görünümünü durağandan pozitife çevirmesi ve ardından haftasonu hükümetin 2011 ila 2013 yıllarını da kapsayan Orta Vadeli Planı'nı (OVP) açıklamasının Türkiye'ye olan yatırımcı ilgisini daha da arttırdığını kaydeden Doğan, piyasa beklentilerini şöyle özetledi:

“Global bazda ise Fed'in ikinci parasal gevşeme operasyonuna başlayacağı beklentisi satın alınmaya devam ediyor. Salı günü açıklanan Fed Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında da bu konuya değinildi ve bir tutar belirtilmese de Fed'in yeni parasal gevşemeye çok yakın bir zamanda başlayacağı duyuruldu. Bu çok yakın ifadesi piyasalarda 2-3 Kasım'da yapılacak Fed toplantısı olarak algılandı. Bu nedenle AB'de PIIGS sorunu gibi ekstra gelişmeler yeniden gündeme gelmediği sürece piyasaların önünde moral bozacak bir gelişme görünmüyor.

Bu nedenle ABD'de 3. çeyrek karlarının açıklandığı bu günlerde gelen olumsuz kar rakamları ve olumsuz veriler hafif satış getirebilir, fakat ardından gelecek olumlu rakamlarının etksinin daha fazla olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle de yurtdışı piyasalar kaynaklı şok ihtimalini düşük görüyoruz. IMKB'de ise artık iyiden iyiye not arttımının fiyatlanmaya başladığını görüyoruz. Her ne kadar Moody's görünümünün pozitife çevrilmesinin ardından not artırımı geleceği spekülasyonlarını yalanlasa da IMKB bu durumdan etkilenmedi ve güçlü görünümünü sürdürdü. Buna rağmen özellikle 65,000'den sonra başlayan bu son dalga çıkışın ardından bir düzeltme hareketi olma olasılığını oldukça yüksek görüyoruz. Fakat öncesinde teknik olarak hedef gördüğümüz 72,000 civarına kadar bir çıkış daha gerçekleşebilir. Olası satışların ise kalıcı bir düşüş trendi başlatmasını beklemiyoruz. Bu nedenle İMKB'de yaşanacak geri çekilmeleri alım fırsatı olarak görüyoruz. Bu süreçte de yıl sonuna kadar 65,000/72,000 bandında olacak bir hareket bandı bekliyoruz.”*****

Yüzde 11 daha artabilir
Auerbach Grayson trafından yapılan değerlendirmede, geçen ay dünyanın en iyi performans gösteren ikinci borsası olan İMKB'nin aşırı alım teknik sinyallerini görmezden gelerek mevcut rekor düzeylerden yüzde 11 daha artabileceğini bildirdi.

İMKB'nin artışla gelişmekte olan piyasaların bariyerleri kırmasına öncülük edebileceği tahmin eden kuruluşun teknik stratejsti Richard Ross, "İMKB 100 endeksi dün 69,675.98 puandan kapanmasının ardından yıl sonunda 73,200 puana çıkabilir"değerlendirmesinde bulundu.
Bloomberg'in haberine göre 14 günlük İMKB 100 endeksi görece güç endeksi (RSI) son 8 gündür 70 seviyesinin üzerinde bulunuyor. Endeks son 23 günün 1 günü hariç tamamında bu seviyenin üzerindeydi.

Endeks geçen yıl 28 Ağustosta sona eren dönemde 26 gün 70'in üzerinde kalmıştı.

Taç Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Murat Emrali de İMKB 100 Endeksi'nin 70000 seviyesini bir kez daha denediğini belirtti. Murat Emrali, satıcıların istekli olmamasının her yeni hareketin yeni bir rekor seviyesini görülmesini sağladığının altını çizdi.

Emrali, piyasaya yurtdışı kaynaklı bir satış gelmemesi durumunda, para girişinin sürebileceğine dikkat çekerek, "Bu durumda İMKB'de daha yukarı seviyelerin görülebileceğini düşünüyorum" diye konuştu.*****

Yükseliş sürebilir de...
Sanko Menkul'un raporunda ise hedeflenen noktalara hızlıca gelindiğini piyasanın hangi aşamada satışlara başlayıp düzeltme sürecine gireceğinin yurtdışı piyasalarına bağlı süreçte izleneceği belirtildi. Raporda, "Genellikle finansal piyasalardaki ilk hareketin başladığı yer olan paritede eğer 1,40 olarak değerlendirdiğimiz geçiş noktasında piyasa yılın son çeyreğine bu seviyeler üzerinde fiyat okuyarak girerse, ABD borsalarında daha yüksek seviyelerin test edilmesi muhtemel olacaktır.

Özellikle Dow'da 11 bin üstü kapanışlar piyasanın bir önceki 11,300 tepelerine kadar yükselmesine sebebiyet vereceğinden yurtiçi piyasalarında IMKB ve VOB'da yeni bir alım dalgasının daha geleceğinin sinyalini veriyor olacak. Fakat bu şartın oluşabilmesi için mutlaka euro/dolar paritesinde 1,40 ve Dow endeksinde 11 bin üzerinde kalınması gerekiyor. Aksi taktirde beklenen geri çekilmeler 70 bin üzerinde İMKB'de ve 90bin üzerindeki VOB'da çok hızlı gerçekleşecektir" denildi.

Raporda ayı piyasası oyuncularının muhtemelen teknik anlamda satış için kolları sıvayabileceğini diğer tarafta boğa piyasası oyuncularının ise orta uzun vadeli bakış açısıyla daha çok temel analizlere odaklandığı ifade edilerek, artan ve gelişmekte olan ülkelere akan likiditenin de etkisi ile piyasada yukarı yönlü yeni bir itici güç oluşturma ihtimalinin de yüksek olduğu aktarıldı. Bu durumda dolar/TL paritesinde önümüzdeki yılla birlikte daha düşük seviyeleri izleyebileceği de belirtilidi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin orta vadeli planındaki büyüme oranlarıyla birlikte düşük enflasyon düşük faiz politikalarının devamında, borsanın alternatifsiz kalacağı beklentileriyle birlikte, siyasi riskin neredeyse sıfır noktasına inmesi boğa oyuncularının iştahını daha da kabartmış durumda. Bu ay sonuyla birlikte görüntünün orta vadede biraz daha şekillenmesi, yurtdışındaki hareketlere bağlı olarak devam etmesi beklenebilir."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler