Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın küresel ekonomik krizle ilgili olarak "kriz bizi teğet geçecektir" açıklamasına karşın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yatırımda frene basıldığını söyledi.
Çelik, AKP Genel Merkezi’nde düzenlenen AKP Sosyal İşler İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, sosyal Güvenlik Yasası’nı değerlendirdi. Çelik, yasanın çıkarılmasında zaman kaybedildiğini, 2007-2008 yılının kayıp bir yıl olduğunu belirten Çelik, şöyle dedi:
“Gitti Çankaya’dan döndü, tekrar gitti Anayasa Mahkemesi'nden döndü. 7.5 katrilyon lira açık, 25 katrilyon liraya çıktı. Çünkü açık katlanarak gidiyordu. Bu ülkenin meclisi bu ülkenin meclisidir, bu ülkenin Bakanı, 70 milyonun Bakanıdır. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı 70 milyonun Cumhurbaşkanıdır, bu ülkenin Anayasa Mahkemesi 70 milyonun Anayasa Mahkemesidir”
"BABA KAYIT DIŞI ÇALIŞACAK OĞLU BENDEN İŞ İSTEYECEK BU OLUR MU?"
Çelik, Türkiye’de 2 milyon 300 bin kişinin iş aradığını, son 20 yılda genç emekli olan 2 milyon 135 bin kişi ise emekli olarak kayıt dışı çalıştığını ifade ederek, “Emekli kayıt dışı çalışacak, oğlu da bana gelecek diyecek ki ‘Sayın Bakan bana iş bulur musun?’ Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir çelişki yok” diye konuştu.
Türkiye nüfusunun giderek yaşlandığını kaydeden Çelik, Başbakan Erdoğan’ın “en az 3 çocuk” önerisine destek verdi.
"İSTİHDAMA DÖNÜK CİDDİ SIKINTILAR OLACAK"
Çelik, krizin iki şekilde ülkeyi etkilediğini belirterek şöyle dedi: “Bu kriz bizi iki şekilde etkiliyor. Bir, finansman temininde güçlükler yaşanacak. Yani Bankalar, kredi... Yurt dışı, yurt içinden yatırımda frene basılıyor.
En önemlisi de talep daralması olacak. Şimdi biz bir şeyler üretiyoruz Avrupa'ya, Asya'ya, Afrika'ya, dünyanın her yerine satıyoruz. Ama şimdi adam ‘ben almıyorum’ diyor. Talep daralması neticesinde içeride özelikle istihdama dönük ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalma durumumuz var, eğer kriz uzarsa... İşte bunun birinci ayağını biz istihdam paketiyle gerçekleştirdik. İşverenlerimizin yükünü hafifletmeye dönük bir düzenlemeyi bu krizin ortasına girmeden gerçekleştirdik. Şimdi diğer düzenlemelerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yani reel sektörle finans sektörü arasında ne gibi bir uyumu sağlamamız gerekiyor ki bu kriz daha uzun tahribatlara sahne olmasın.” (ANKA)