FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeni yılla birlikte piyasalar ateşlenecek

Geçtiğimiz hafta, piyasalarda yaprak oynamadı dense yeridir.

Yurt dışı piyasaların noel tatiline girmesi, iç piyasada yatırım araçlarının hacimsiz ve dar bir alanda beklemeye geçmesine neden oldu.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri, haftalık bazda ortalama yüzde 1,12 değer kazandı.

İMKB’de Bileşik Endeksi, haftalık bazda 295,56 puan artarak, 26.205,40 puandan 26.498,96 puana çıktı.

Haftalık bazda 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı değişmezken, Cumhuriyet Altının gram satış fiyatı yüzde 0,37 arttı.

[

Dolar kıpırdamaya başladı, asıl hareket haftaya](http://finans.mynet.com/newsDetail.asp?typec=AnaSayfaHaberler&id=O1230296122866&date=27Aralik2008&type=anasayfa)

Önceki hafta sonu 40,70 YTL olan 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı değişmeyerek 40,70 YTL’den, 272,00 YTL olan Cumhuriyet Altınının satış fiyatı da 273,00 YTL’den haftayı tamamladı.

Kapanışta bugün, Amerikan Dolarının satış fiyatı haftalık bazda yüzde 1,38, avronun satış fiyatı da yüzde 0,33 düştü. Doların kapanıştaki satış fiyatı 1,5060 YTL, avronun da 2,1160 YTL oldu.

Yatırım fonlarına katılma belgeleri geçen hafta ortalama yüzde 0,20 değer kazandı. (A) tipi endeks haftalık bazda yüzde 0,98 gerilerken, (B) tipi endeks yüzde 0,34 yükseldi.

İMKB Tahvil ve Bono Piyasasında, ağırlıklı ortalamalara göre çeşitli vadelerdeki bono ve tahvillerin haftalık net getirileri ise yüzde 0,28 ile yüzde 0,33 arasında gerçekleşti.

Önde gelen ve değerlendirmeye alınan 10 kamu ve özel bankanın faiz oranlarına bakıldığında, mevduat faizinin haftalık net getirisi, bir aylık mevduatta yüzde 0,26’da kaldı.

Önceki hafta sonunda ortalama faizleri yüzde 16,2 dolayında olan haftalık reponun net getirisi de yüzde 0,28 olarak gerçekleşti.

DURGUNLUK YERİNİ HAREKETLİ GÜNLERE BIRAKACAK

Yurtdışındaki tatil nedeniyle geçtiğimiz hafta başından beri süregelen hareketsizliğin yerini hareketli günlere bırakması bekleniyor.

İMKB’de son hafta işlem hacminin belirgin biçimde azaldığı gözlenirken, piyasaları etkileyecek haberler akışlarının olmaması da durgunluğa destek oldu.

Fakat bu hareketsizliğin önümüzdeki haftadan itibaren biteceği ve yeni yılın ilk günleriyle birlikte, piyasaları yoğun gündemlerin beklediği kaydediliyor.

IMF heyetinin 5 Ocak’taki planlanan seyahati ve sonrasında oluşacak görünüm lokal piyasaların şimdilik merakla beklediği en önemli gelişme olarak düşünülüyor.

Aralık ayının büyük bölümünün IMF’ye yönelik beklentilerin yarattığı iyimserlik dalgasıyla geçiren piyasaların, bu beklentinin gerçekleşmesinden sonra izleyeceği seyir merakla takip ediliyor.

Öte yandan, geleneksel "Ocak Etkisi"nin resesyonun ortasında kalan piyasalarda alışıldık tarzda bir etki yaratacağı şimdilik düşünülmese de, yılbaşından bu yana ciddi darbe alan gelişmekte olan ülke endekslerinde Ocak ayının ilk yarısı bir miktar daha iyimserlik görebileceğini söylemek mümkün.

GÖZLER YİNE ABD'DE OLACAK

Haftanın yarısını kapalı geçiren dış borsalar beklentilerini önümüzdeki haftaya bırakmış durumda.

Önümüzdeki haftalarda ABD'de kurtarma planı kapsamında otomotiv sektörüne ilişkin gelişmeler dikkati çekecek. Genel anlamda ABD'de açıklanan ekonomik verilerin beklentilerden kötü gelmesi piyasalara olumsuz yansısa da fiyatların oldukça düşük seviyelerde olması satış baskısını kısmen azalttı.

Uzmanlar, zorlu bir yıl geçiren borsaların yeni yılın ilk dönemlerinde toparlanma çabası içerisine girebileceklerine dikkati çekerek, özellikle küresel finans krizinin etkilerinin şirket bilançolarında görülmesi ile birlikte en kötünün geride kaldığı beklentisinin hakim olabileceğini savunuyor.

ABD ekonomisindeki yavaşlamanın Avrupa bölgesini de etkisi altına alırken merkez bankalarının, müdahaleleri ile resesyonun uzun soluklu olmamasına gayret gösterdiklerini belirten uzmanlar, FED'in faizleri indirmesinin ardından Avrupa bölgesinde de indirim sürecinin devam edecek gibi göründüğüne işaret ediyor.

Bu hamlenin arkasından merkez bankalarının piyasaya bol miktarda para enjekte ederek finans piyasalarının rahatlamasını sağlayıp likiditeyi artırmayı planladıklarını öne süren uzmanlar, bunun da bankaların kredi verme yönünde elini güçlendireceğini ve reel sektörün krizden daha rahat çıkacağını tahmin ediyor.

İMKB'NİN TEKNİK ANALİZİ

Uzmanlar, İMKB'nin yurt dışı piyasaların olumlu etkisiyle 26.200 direnç seviyesinin üzerine çıkmayı başardığına işaret ederek, bu bölgenin üzerinde hedefin 29.500-32.000 aralığı olduğunu fakat 26.200-27.000 aralığında endeksin zorlandığının görüldüğünü vurguluyor.

Uzmanlar, henüz kısa vadeli yükseliş trendinin bozulduğuna yönelik sinyaller olmamakla beraber 26.000 seviyesinin aşağı yönde kırılması durumunda endekste 24.000 desteğinin test edilebileceğini kaydediyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler