FİNANS

Yerli riski, yabancı getiriyi görüyor

Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende Türkiye'nin yurtdışı piyasalarla ayrışmaya başladığına dikkat çekildi.

"Yerli Riski, Yabancı Getiriyi Görüyor" başlığıyla hazırlanan bültende şu tespitlere yer verildi;

"Türkiye, yurtdışı ile ayrışma yaşamaya başladı. Bu ayrışmanın en güçlüsü alternatif piyasalarda yaşanıyor. Ay başında yüzde 23 seviyesinde bulunana faizlerin, yüksek borçlanma öncesinde daha da yukarı çıkabileceği beklenirken, faizler yüzde 21,50 seviyesine gerilemişti.

Rüyalara giren Hazine ihaleleri 12 ay ve 21 aylık vadede rahatlıkla atlatıldı. Faiz oranları ve talepler beklentilerin üzerindeydi. Hazine kısa vadede gelen yüksek talebi sınırlı düzeyde karşılayarak borçlanma maliyetini düşük tuttu, uzun vadede ise talebin önemli bir kısmını karşıladı.

Temmuz ayında yaşanması beklenen kabus, ABD’den esen sert rüzgarlara rağmen rahat atlatıldı, Ağustos ayı da bu yatırımcı iştahı karşısında rahatlıkla atlatılacak.

Piyasalarda bu ayrışma, İMKB’de güçlenme yaratıyor. Yurtdışı piyasalarda güçlü satışların İMKB’de karşılığının “salınım” şeklinde, etkisinin ise “sınırlı” kalmasının nedeni yerlilerin riski, yabancılarında getiriyi görmesidir. Bu kadar olumsuzluklar ve risklerin bulunduğu ortamda yaşanan bu güçlenmenin kuşkusuz yabancının getiriye kayıtsız kalamamasında gizli olduğunu söyleyebiliriz.

İMKB’nin bu kadar olumsuzluğa karşı dik durması da yabancının ucuzluğa kayıtsız kalamamasıyla alakalıdır. Yabancı takas oranı son bir ayda yüzde 69.11’den yüzde 70.48’e yükseldi. Yerli riski görürken, yabancı getiriye ve fiyata konsantre oluyor.

Piyasa ortalamalarına göre İMKB’nin yüzde 38 yükselişi olduğunu söylemiştik. Şu anda yükseliş potansiyeli yüzde 33.7 seviyesindedir. Türk yatırımcı belli bir risk karşılığında daha fazla getiri bekliyor. Yabancı yatırımcı ise bu getiri potansiyelini kendi ülkesinde 2-3 sene beklemesi durumunda ancak görecektir.

Şu anda hava bulutlu ve belki karlı görülebilir. Kötü havada dolar 1,22 seviyesindeyse, iyi havada kaç olacaktır? Kötü havada İMKB düşmüyorsa, iyi havada hangi rakamda olacaktır?

Yerlilerin Anayasa Mahkemesi kararı öncesinde köşeye çekildiği yerli takas oranlarıyla görülmektedir. Yabancı bu noktada nasıl hareket etmektedir ya da bu yabancı neden Türkiye’de pozisyon almaktadır?

Yabancılar Türkiye’de yeni pozisyon almıyor sadece kapanan eski pozisyonlarını yeniden açıyorlar. Mart-Temmuz döneminde yabancı takas oranlarında çıkış, Anayasa Mahkemesi’nin kararı yaklaştıkça yerini artışa bırakıyor.

Bu noktada Anayasa Mahkemesi’nin kararı önemli değil, duran sürecin işlemesi önem taşıyor. Süreç hukuki olmaktan çıkıyor. Karar ya Türkiye’yi seçime götürecek ya da duran sürecin yeniden devamını sağlayacak.

Şu anda seçim olsa da mevcut tabloda değişen birşey olmayacak. O yüzden İMKB’de yıl başında 1.20-1.23 kur üzerinden ve 42.000-45.000 aralığında çıkılan pozisyonlar bu seviyelerinden konmaya başladı. Anayasa Mahkemesi’nin sonucunu yerli beklerken, yabancıların satın alması süreci devam edebilir."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler