FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yıl sonunda dolar, borsa ve faiz ne olacak?

Ata Yatırım, "2008'de ekonomide neler yaşanacak? Dolar, borsa, faiz üçlüsü nasıl bir seyir izleyecek? Yatırımcılar hangi yatırım araçlarına, hangi hisselere yönelmeli?"
sorularına yanıt verebilmek için her yıl olduğu gibi bu yıl da üç ayrı rapor hazırladı.

[**ÜCRETSİZ CANLI BORSA İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Olumlu senaryoya göre; yıl sonunda dolar kuru 1.25 seviyesinde olacak. İMKB Ulusal 100 Endeksi 61 bin 500 puana çıkarken, hazine bonosu faizleri yüzde 15.3'e gerileyecek.

Gerçekleşmesi en güçlü olasılık olan senaryoda ise yıl sonu dolar kuru 1.30 seviyesinde kalıyor. İMKB 100 Endeksi 47 bin puandan yılı kapatırken, hazine faizleri yüzde 17-18 arasında. Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toguç, bu senaryonun temelinde ABD'deki resesyonun biteceği olasılığı yattığını vurguluyor.

Gerçekleşme olasılığı en düşük görülen senaryo olumsuz olanı. Buna göre kur 1.56 ile ciddi bir düzeltme yapıyor. İMKB 100 Endeksi 37 bin 500 puana kadar gerilerken, faizler yüzde 23'e tırmanıyor.

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı ise, İMKB'deki şirketler ucuzladı diye düşünenleri uyarıyor; "Temkinli olmakta fayda var."

GLOBAL ÇALKANTILARIN GÖLGESİNDE İSTİKRAR ARAYIŞI VE PİYASALAR

Ata Yatırım Genel Müdürü Bülent Altınel, Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, Başekonomist Dr.Nurhan Toğuç ve Portföy Yönetim Müdürü Serdar Pazı'nın katıldığı 2007 yılında meydana gelen gelişmelerin ve 2008 yılına dair tahminlerin açıklandığı basın toplantısında öne çıkan başlıklar şöyle;

İMKB-100 Endeksi 2007 yılında YTL bazında yüzde 46,8 ve ABD Doları bazında yüzde 78,4 değer kazandı. Sene içinde ABD Doları'nın YTL karşısında yüzde 18 değer kaybetmesi ise YTL'ye güvenen yatırımcılar açısından sevindirici bir gelişme oldu. İMKB-100 Endeksi, 2008 Ocak ayında artan bir şekilde global kaygıların belirlediği bir seyir izlemeye başladı. Düşüş sonrası şirket değerleri oldukça cazip seviyelerdedir. Ancak, gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan pek çok piyasada da son dönemde yatırım fırsatları artmıştır. Ortalık yatıştıktan sonra IMKB'nin farklılaşabilmesi için 2007 yılında yavaşlayan reform ve özelleştirme sürecine tekrar hız vermesi bekleniyor.

Önümüzdeki dönemde özellikle özelleştirmelerin başarısı, piyasaların seyri için önemli olacaktır. 2008 yılı ilk çeyreğinin, uluslararası finans kuruluşlarından gelen zarar haberleri, ABD'de resesyon kaygıları ve mortgage krizinin Avrupa'ya da sıçraması endişeleri dolayısıyla sıkıntılı geçmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu dönemde IMKB için de yönün belirlenmesinde iç dinamiklerden ziyade yabancı yatırımcıların portföy tercihleri belirleyici olacaktır.

2008 YILININ KATALİZÖRLERİ

Basın toplantısında bir sunum yapan Ata Yatırım Başekonomisti Dr.Nurhan Toğuç, özelleştirme programın uygulanması durumunda, gerçekleştirilmesi planlanan işlemlerin toplam değeri 20 milyar ABD Doları'nı aşabileceğini belirtti. Toğuç, Türk Telekom'un halka arzının, Halkbank'taki potansiyel blok satışın, Tekel sigara ihalesi ve elektrik dağıtım ihalelerinin, otoyol ve köprü özelleştirmelerinin, programdaki en büyük kalemler arasında dikkat çektiğini söyledi. Dr.Nurhan Toğuç, bununla beraber, Petkim özelleştirmesine yönelik dava sürecinin belirsizliğini koruduğunu sözlerine ekledi.

2008 SONUNA KADAR GECELİK FAİZLER YÜZDE 14 - 14.5 ARALIĞINA İNECEK

Ata Yatırım Başekonomisti Dr.Nurhan Toğuç, TCMB'nin 2008 sonuna kadar gecelik faiz oranlarını yüzde 14-yüzde 14.5 aralığına kadar indirebileceğini düşündüklerini kaydetti. Toğuç, düşen faizlerin iç talep üzerinde olumlu bir etki yapmasını, bankacılık, otomotiv gibi sektörleri olumlu etkilemesini bekliyoruz dedi. Dr.Nurhan Toğuç,
sigortacılık, yapı malzemeleri ve gıda sektörlerinin bu yıl da yeni ortaklıklar açısından hareketli geçeceğini beklediklerini sözlerine ekledi. Toğuç, beklenen reformların içinde kanımızca en önemlisi Sosyal Güvenlik reformudur. Türk Ticaret Kanunu'nun TBMM'ce onaylanması ve teknolojik altyapıyı geliştirmek ve daha çok doğrudan
sermaye çekebilmek için iş kanununda yapılacak değişiklikler de piyasaların beklediği diğer önemli reformlardır dedi. Dr.Nurhan Toğuç, AB uyum süreci çerçevesinde yapılacak yöntem değişikliği ile GSMH hesaplamasında bazı kayıt dışı faaliyetler de dikkate alınacaktır, bu yöntemle hesaplanan yeni GSMH'nın açıklanmasıyla GSMH'ya oranlanarak hesaplanan, borç, kişi başına gelir vb pek çok göstergede iyileşmeler olacaktır dedi. Toğuç, yıl içinde Türkiye'nin notunun bir derece artarak yatırım yapılabilir kategorisine biraz daha yaklaşacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Yabancı Yatırımcıların Hareketleri En Önemli Belirleyici Olacaktır Ata Yatırım'ın 2008 Strateji Raporu'nda öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle; IMKB'de uzun bir süredir yabancı yatırımcıların payı oldukça yüksek düzeydedir. Yabancı yatırımcıların olumlu bakış açısı, IMKB'de yılı oldukça yüksek bir getiri ile tamamlamamıza imkan sağlamıştır. Bu yıl yabancı yatırımcıların portföy tercihleri veya zaman zaman zorunlu pozisyon değişiklikleri IMKB'de sert hareketlerin yaşanmasına yol açabilir.

DOĞRUDAN SERMAYE GİRİŞLERİNDE YAVAŞLAMA

Türkiye'nin pek çok sektörde yüksek gelişme potansiyelinin yabancı yatırımcıları cezbetmeye devam ettiğini düşünüyoruz. Ancak, global piyasalarda daralan kredi imkanları, satın almaların finansmanını zorlaştırabilir. Daha farklı koşullarda da olsa IMF ile ilişkilerin devam ettirilmesinin önemli olduğunu, böyle kritik bir konjonktürde
bu çıpadan vazgeçilmesinin yatırımcı güvenini olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz.

Anayasa taslağı tartışılmaya başladığında toplumun farklı kesimleri arasında gerginliklere yol açabilir, global konjonktürün olumsuz olduğu bir dönemde piyasalarda ilave stres yaratabilir. Son dönemde tansiyon düşmüş olsa da PKK ve K. Irak konusunda yaşanabilecek olası gerginlikler de piyasalar için bir başka risk faktörüdür.

Telekom, teknoloji, gıda, perakende ve içecek sektörleri 2007 yılında iyi performans sergileyen sektörler olarak dikkat çekiyor. 2007 yılında şirketlerin kar artışının bir defalık karların da etkisiyle yüzde 60'a yakın düzeyde gerçekleştiğini tahmin ediyoruz. Bir defalık karlar hariç kar artışının yüzde 38 düzeyinde olduğunu düşünüyoruz. Bu düzeltilmiş 2007 karları üzerinden 2008 yılında IMKB şirketlerinin ortalama yüzde 20 düzeyinde bir kar artışı sağlayabileceğini düşünüyoruz.

2008 KAR ARTIŞLARINA KATKI SAĞLAYACAK UNSURLAR

2008 yılında, düşen faizlerin, iç talebe yönelik faaliyet gösteren şirketlerin karlılıklarını etkileyecek en önemli unsur olacağını tahmin ediyoruz. 2007'de olduğu gibi 2008'de de şirketlerin iç talep ağırlıklı büyüyeceğini düşünüyoruz. Tahminlerimizi değiştirecek en önemli unsur, YTL'de ani ve sert bir değer kaybıdır. Amerika'da resesyonun ise, Avrupa bölgesini etkilemesi ile IMKB şirketlerinin satışları üzerinde dolaylı etkisi olabilir. IMKB şirketlerinin ihracat gelirlerinin toplam gelirleri içindeki payı düşük seviyelerdedir. Bu sebeple iç pazar büyümesinin şirket karlılıkları için daha önemli olacağını düşünüyoruz. Bu tahminlerle, IMKB'nin 2008 tahmini Fiyat/kazanç oranını 8.6'dır ki bu seviye gelişmekte olan ülkeler içinde en cazip seviyelerden biridir. Bu değerleme oranlarını etkileyebilecek en önemli risk faktörleri arasında GSYİH'de beklenenin altında bir büyüme gerçekleşmesi ve YTL'de meydana gelebilecek önemli düzeyde bir değer kaybının yaratabileceği yüksek finansman ve kur farkı giderleri olabilir.

Bankacılık, Otomotiv ve Dayanıklı Tüketim 2008'de Olumlu Etkilenecek Faiz oranlarındaki düşüşün bankacılık, otomotiv ve dayanıklı tüketim gibi sektörleri olumlu etkilemesini bekliyoruz. İç piyasaya yönelik faaliyet gösteren ve gelirleri ağırlıklı olarak YTL cinsinden olan telekom, gıda, perakende gibi sektörler için 2008'in de olumlu bir yıl olma olasılığını yüksek görüyoruz. Bu çerçevede gübre ve traktör üreticileri için de 2008 yılında olumlu seyrin devam edeceğini söyleyebiliriz.

2007'de toplam karlılığın yüzde 42'sini oluşturan bankacılık sektörünün, 2008'de de yüzde 30 seviyelerinde bir kar artışı ile büyümeye öncülük edeceğini düşünüyoruz.

Finans-dışı kesimde, yıl içinde elektrik fiyatlarında toplam yüzde 20-25 civarında artış bekliyoruz. Bu durumun enerji şirketlerinin operasyonel marjlarına olumlu katkıda bulunması beklenirken, sanayi şirketleri açısından ise maliyetleri artırıcı bir faktör olarak göze çarpmaktadır.

Bu anlamda, çimento, cam, demir-çelik gibi sektörlerde, elektrik fiyat artışları şirket marjları üzerinde olumsuz etkiye yol açacaktır.

Özellikle seçim sonrası dönemde, otomotivde ertelenmiş talebin, realize edilmeye başladığını gördük. 2008'de de sektörde büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. Öte yandan, faiz oranına duyarlı sektörlerdeki olası canlanma ve yanı sıra finans, telekomünikasyon gibi alanlardaki artan rekabetle birlikte, reklam harcamalarının da 2007'ye nazaran daha yüksek bir hızla büyümesini bekliyoruz. Bu durum medya şirketlerinin gelirlerine olumlu etki yapacaktır.

ALTYAPI YATIRIMLARI VE ÖZELLEŞTİRMELER YENİ POTANSİYELLER YARATACAK

Başta enerji olmak üzere altyapı yatırımlarına ilginin bu dönemde gerek özelleştirmeler gerekse özel sektör yatırımları yoluyla önemli düzeyde artacağını tahmin ediyoruz. Enerjide yeni yatırımlardan ve fiyat düzenlemelerinden ilk etkilenecek şirketler elektrik şirketleri olacaktır. Bu alanda yatırım yapmayı planlayan holdingler ve taahhüt şirketlerine de yeni iş fırsatları doğabilir. Altyapı alanında bir diğer önemli alan da ulaştırmadır. Özellikle demiryolu ve denizyolu ulaşımında özelleştirmeler ve özel sektör yatırımlarının bu yıldan itibaren hızlanmasını bekliyoruz.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler