FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yönünü yukarı çeviren Borsa, tırmanışı sürdürüyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), günün ikinci yarısında alıcılı seyir izlemeyi sürdürüyor.

İlk seansta iki kez 53900 bölgesini test eden Bileşik Endeks, gelen satışları karşılayarak ilk seansı 53825.63 puandan, yüzde 1.21 oranında artışla kapandı.

İkinci seansta alımlarla yükselişini sürdüren ve 54000seviyesinin üzerine çıkarak, en yüksek 54208 puanı gören İMKB 100 Endeksi, 54000 civarında dengelenmeye çalışıyor.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarının Aralık ayında faiz indirim beklentilerini desteklemesi nedeniyle yurtdışı borsalarda gözlenen olumluhava İMKB'ye de yansıyor.

Bugün Avrupa borsalarında ve ABD Dow Jones vadeli endeks kontratında izlenen yükseliş hareketi ile birlikte dolar/yen paritesinin seyri İMKB'deki alıcılı seyirde etkili oluyor.

Piyasada bugün ABD'de açıklanacak ve FED'in takip ettiği kişisel tüketim harcamaları endeksi verileri önemli bulunurken, NAPM endeksi, Chicago PMI, inşaat harcamaları gibi datalar da takip ediliyor.

Yurtiçinde bu akşam açıklanacak dış ticaret verisi deizlenen gelişmeler arasında bulunuyor. Öte yandan Pazartesi günü açıklanacak enflasyon rakamlarının beklenenden yüksek gelmesi durumunda, FED'in indirim beklentisine karşı etki yaparak, dar bantta harekete yol açabileceği ifade ediliyor.

Tera Menkul Değerler Araştırma Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Çolak, FED'in faiz indiriceği beklentisinin güçlendiğine değinerek, tüm dünya borsaları ile birlikte İMKB'nin de bu sayede kuvvet kazandığını kaydetti.

Geçen hafta İMKB'nin ciddi bir satış baskısına maruz kaldığını ve teknik olarak düzeltme yaşanmasını beklediklerini hatırlatan Ayşe Çolak, "Faiz indirimi konusundaki beklentiler teknik düzeltmeye fazladan destek oldu. Piyasada 6-7 gün üst üste görülen satış baskısından sonra zaten 55000 bölgesine doğru bir düzeltme hareketi yaşanmasını bekliyorduk" diyekonuştu.

Çolak, önümüzdeki hafta piyasanın izleyeceği seyir ile ilgili olarak ise şunları söyledi: "Gelecek hafta Pazartesi günü enflasyon rakamları açıklanacak. Beklentiler çok olumlu değil ve yıllık enflasyonrakamının yüzde 8'lere tırmanma olasılığı görünüyor. Bu durumpiyasayı biraz kötü etkileyecektir. Rakam beklentilerin üzerinde gelirse, daha da kötü etki yapabilir diye düşünüyoruz.

FED'in faiz indirimine gideceğine yönelik beklenti olumlu etki yapsa da, yurtiçinde enflasyon rakamları olumsuz etki yaratabileceği için önümüzdeki haftayı çok dar bantta hareketile geçirebiliriz."

Foreks tarafından düzenlenen ankete göre, Kasım ayı enflasyon tahmini ortalaması, Üretici Fiyatları Endeksi'nde (ÜFE) yüzde 0.89, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) ise yüzde 1.55 oldu.ÜFE'de en yüksek beklenti yüzde 1.60 olurken, TÜFE'de yüzde 2.04olarak gerçekleşti. Ankete göre en düşük beklentiler ise ÜFE'de 0.30, TÜFE'de ise yüzde 0.85 şeklinde oluştu. Ankette Kasım ayı medyan ortalama ise ÜFE'de yüzde 0.80, TÜFE'de ise yüzde 1.58 oldu.

Yılsonu tahminleri ortalaması ÜFE'de yüzde 6.15, TÜFE'de yüzde 7.33 olarak gerçekleşti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler