FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

YTL Mart''ta yüzde 6.9 değer yitirdi

Türk yarası, küresel kriz tehdidi ve iç siyasal istikrarsızlık algısı nedeniyle kurlarda hızlı bir yükselme yaşanan Mart ayında döviz sepeti karşısında yüzde 7’ye yakın değerlendi.

Merkez Bankası, Türkiye ve ticaret yaptığı ülkelerin tüketici fiyatları (TÜFE) ve üretici fiyatları (ÜFE) bazında enflasyon gelişmelerini de dikkate alarak oluşturduğu, 1995 temel yıllı reel kur endekslerinin Mart ayı sonuçlarını açıkladı. TÜFE bazlı endeksin Şubat sonunda 189.4 olan değeri Mart ayındaki değer kaybıyla 176.4’e geriledi. TÜFE bazlı endekse göre YTL, Mart ayında dövizler karşısında yüzde 6.9 değer yitirdi.

ÜFE bazlı endeks 158.9’dan 151’e inerken, YTL’de bu endekse göre değer kaybı yüzde 5 çıktı.

Küresel dalgalanmanın hızlandığı bu yılın ilk çeyreğinde YTL, döviz sepeti karşısında TÜFE bazlı endekse göre yüzde 7.3, ÜFE bazlı endekse göre yüzde 5.6 yitirdi. 2007 sonu itibariyle TÜFE bazlı endeksin değeri 190.3, ÜFE bazlı olanın değeri ise 160 düzeyinde bulunuyordu.

Ancak anılan dönemdeki değer kaybına rağmen YTL’nin bir yıl öncesinden; TÜFE bazlı endekse göre yüzde 6.5, ÜFE bazlı endekse göre de yüzde 5.7 daha değerli olduğu belirlendi.

Endekslerin baz yılı olan 1995 yılından bu yana ise YTL’de, TÜFE bazlı endekse göre yüzde 76.4, ÜFE bazlı endekse göre yüzde 51 değerlenme olduğu dikkati çekiyor.

Express


En Çok Aranan Haberler