**Türkiye’nin, “risk primi (CDS)” olarak da isimlendirilen sigorta primleri gerilemeye başladı.
**
Analistler, Dubai’deki krizin ardından, Yunanistan’ın risk priminin yükselerek Türkiye’yi geçtiğini vurguladılar.
CDS oranı, Türkiye riskinden korunmak için ödenmesi gereken primi yansıtıyor. Türk tahvillerini alan ve bu tahvilin geri ödenmesinden çekinen yatırımcılar, buna karşın bir “sigorta” satın alıyorlar. Bunun için de her yıl CDS oranı kadar bir prim ödüyorlar.
Türkiye’nin borçlarını ödememe olasılığına karşı alınan sigortaya ödenen sigorta primlerinin, mevcut kredi notunu da yansıttığı ifade edildi. Türkiye, 5-10 yıl vadeli tahvillerde, yükselen piyasalarda nispeten daha iyi bir risk primine sahip bulunuyor. Türkiye’nin sigorta primi şu anda, Yunanistan’ın yanı sıra Macaristan, Rusya ve bir çok Doğu Avrupa ülkesinden daha düşük düzeyde bulunuyor.
Analistler, Dubai’deki krizin, zaten çekingen olan yabancı sermayenin yükselen piyasalara gitme isteğini daha da azaltacağı uyarısında bulunuyorlar. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, Dubai’de ortaya çıkan borç krizinin Türkiye’yi etkilemeyeceği görüşündeler.
ÇİN MALİYESİ DE KORKTU
Öte yandan Çin’in en yüksek karar alma organı Politbüro’nun toplantısından para ve maliye politikalarının devam ettirilmesi kararı çıktı. Politbüro, finansal kriz önlemleri çerçevesinde, geçen yıl ‘büyümeye dönük genişletici para ve maliye politikaları’ uygulanmasını kararlaştırmıştı. Karar doğrultusunda, yürütme organı Devlet Konseyi, 586 milyar dolarlık ekonomik destek paketini açıklamıştı. Öte yandan, gevşek para politikası ortamında 1.3 trilyon dolarlık banka kredileri de piyasaya sürüldü. Çin ekonomisinin kaydettiği yüzde 8 dolayındaki büyüme, destek paketi ve kredilerin meyvesi olarak nitelendiriliyor.
Toplantının Dubai’nin borç krizinin ertesine rast gelmesinin önemine işaret ediliyor.