FİNANS

Zirvede önerilen hisseler

Analistler yeni hedef değerlerini 68.000 - 70.000 seviyelerine taşıyor ve bu seviyelerde yatırımcılara iyi bir strateji çizmelerini öneriyor. Özellikle hangi hisselerin alınabileceği ve hangilerinin portföy dışında tutulacağı çok önemli.

Ekonomist Dergisi'nin haberine göre:

Geçen hafta piyasalar açısından yine yükseliş trendinin devam ettiği görüldü. En son 15 Ekim 2007'de 58.864 puanı gören İMKB-100 Endeksi, geçen hafta başında 5 Nisan 2010’da 58.897 puan seviyesine ulaşarak tarihinin en yüksek seviyesini gördü.

Borsanın tarihi zirve kapanışı ise 58 bin 231 puan seviyesinde bulunuyordu. Borsa yine bir önceki tarihi zirve seviyesinin gerçekleştiği 15 Ekim 2007 tarihinde tarihinin en yüksek kapanışını da gerçekleştirmişti. Ancak geçen hafta 7 Nisan Çarşamba günü kapanış rekoru 58.646 olarak tarihe geçti. Haftanın son günü ise İMKB, seans içi tarihi zirvesini 59.593 puanla gördü. Endeks haftayı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 59.185 puandan kapattı.

İMKB, tarihi rekorlar kırarken yatırımcılar açısından da hisse seçimi oldukça önem kazanıyor. Çünkü uzmanların kısa vadede 60.000 endeks hedefi bulunuyor. Bunun yanı sıra 12 aylık hedef değerinde 68.000-70.000 seviyeleri bile konuşuluyor.

İMKB’nin zirveyi gördüğü 15 Ekim 2007 tarihiyle geçen hafta en yüksek seviyeden kapattığı 7 Nisan 2010 tarihindeki IMKB hisselerini inceledik. İki tarih arasında hisselerin piyasa değerlerini ve kapanış fiyatlarını karşılaştırdık. Buna göre primli hisseleri ortaya çıkardık.

Zirveye göre neredeler?
İMKB-100 Endeksi, yaklaşık 2.5 yıl sonra geçen hafta içinde yeni zirve yaptı. Yaşanan global kriz, şirketlerin mali yapılarındaki değişiklikler veya hukuki nedenlerden dolayı, bazı şirketler 2007 yılındaki zirve seviyelerini henüz yakalayamadı. Bazı şirketler ise krizden daha az etkilenmeleri ve bunu fırsata çevirmeleri, iş yapılarındaki değişikler nedeniyle 2007 zirvesinin çok üzerinde piyasa değerlerine sahip.

2007 zirvesi ile geçen haftaki zirve seviyelerinde İMKB-100 Endeksi’ne dahil hisseler karşılaştırılarak incelendiğinde, yatırım ortaklığı sektöründen mali yatırım holdinge dönüşen Metro Ticaret ve Mali Yatırım Holding’in yüzde 556.7 oranında eski zirveye göre prim kazanmış olduğu görülüyor. Yine İran’da Razi fabrikasını alarak bölgesel güç olma yolunda önemli yol alan Gübretaş eski zirveye göre yüzde 369 primli. BSH Ev Aletleri, Afyon Çimento, THY, BİM de listenin üst sıralarında yer alıyor.

Bunlar izlenecek
2007 zirve seviyesinin altında performans sergileyen hisselere bakıldığında Aksigorta ilk sırada yer alıyor. Deniz Feneri davası haberleri sonrasında Vergi Cezası tartışmalarıyla gündeme gelen Doğan Yayın Holding ve Hürriyet de bu listede yer alıyor. Yine iş ortaklarıyla yaşadığı davalarla gündemde olan Goldaş, 2007 zirvesinin altında yer alıyor. Bunun yanında Global Yatırım Holding, Şekerbank gibi global krizden etkilenen şirketler de listenin ön sıralarında.

Hisse performanslarının yanı sıra analistlere bundan sonra nasıl hareket edilmesi gerektiğini ve endeks hedeflerini sorduk. Ancak öncesinde piyasalara bakmakta yarar var.

ABD'de ekonomik verilerin beklentiler doğrultusunda gelmesi ve FED'in açıklamalarında faizlerin uzun bir süre daha düşük kalacağını söylemesi piyasalardaki iyimserliğin korunmasına neden oldu. Diğer taraftan Yunanistan'ın mali borçları konusu ve bunun diğer AB ülkelerine sıçrayabileceği endişesi, paranın yönünü Türkiye gibi daha güvenilir olan ülkelere gelmesine neden oldu. Yunanistan’ın finansal sorunlarına yönelik endişelerin tekrar arttığı ve bu doğrultuda ülkenin risk priminin yükseldiği ifade ediliyor.

Göstergelere dikkat
Yatırımcılar önümüzdeki dönemde ABD'de açıklanacak ekonomik verileri ve Yunanistan kaynaklı gelişmeleri izlemeli. İçeride ise mart ayı enflasyonunun yüksek gelmesinden sonra gözlerin tekrar enflasyona çevrilmesine neden oldu.

Yurt içi gündeme bakıldığında, son gelişmelerle politik risklerin yeniden gündemi etkilemeye başladığı söyleniyor. AKP'nin Anayasa değişiklik taslağını önümüzdeki aylarda referanduma götürmesi bir risk unsuru olarak görülüyor.

Öte yandan faiz politikaları gündemde önemli bir yer tutmaya başladı. O açıdan merkez bankalarının faiz kararları hem yurt içinde hem de yurt dışında yakından takip edilecek. Bilindiği gibi Türkiye Merkez Bankası, 14 Nisan’da kriz sürecinde uygulanan gevşek para politikasından çıkış stratejisini açıklayacak.

Yeni bir çıkış mı?
Endekste 59.000 seviyelerinin kısa-orta dönemli trend direnci olması açısından önemli olduğunu söyleyen analistler, bu seviyelerin geçilmesi halinde yeni bir çıkış hareketinin başlayabileceğini öngörüyor. Fakat analistler bu seviyelerde gelebilecek kâr satışlarına karşı yatırımcıları dikkat etmeleri için uyarıyor.

İnfo Yatırım Portföy Yöneticisi Şenol Korkmaz, yatırımcıların 59.000 seviyesinin üzerinde mevcut pozisyonlarını koruyabileceklerini bu seviye altında kalındığı taktirde ise 57.000-56.000 bandına kadar bir kâr realizasyonu görülebileceğine dikkat çekiyor.
Endekste 60.000 seviyesi geçildiği taktirde 70.000'li seviyelerin de söz konusu olabileceğini söyleyen Şenol Korkmaz, “Ama bunun için 60.000 üzerinde kalınıp kalınmadığına bakmak gerekir. Hisse olarak TAV, Turkcell, Zorlu Enerj, TEB, Akçansa, Soda, Erdemir ve Alkim’i öneriyorum” diyor.

En çok önerilenler
İş Yatırım yayınladığı raporunda hisse senetleri piyasası için ‘biriktir’ önerisini koruduğunu açıkladı. Borsa için 2010 sonu hedef değerini 61.000'den 68.000'e yükselten İş Yatırım, politik risklerin azalması sonucu tahvil piyasasında yaşanan yükseliş ve banka değerlerini yükseltmeleri sebebiyle hedeflerini yukarı çektiklerini belirtiyor. En çok önerdiği hisseler arasında Anadolu Hayat, Aksigorta, Çelebi, Enka İnşaat, Halkbankası, İş GYO, Tekfen, Tofaş, Türk Telekom, Tüpraş ve YKB bulunuyor.

Oyak Yatırım da hisse senetlerinin hedef fiyatlarına yakın seyretmesinden dolayı hisse senedi seviyelerinin sabit tutularak ağırlıklı olarak tavsiye ettikleri getiri potansiyeli yüksek hisselerin tercih edilmesini öneriyor. Portföylerde tercih edilmesinin uygun olduğunu düşündükleri hisse senetleri ise Anadolu Hayat, Arçelik, Boyner Holding, Halkbank, Selçuk Ecza, TAV Havalimanları, Tekfen Holding, TSKB ve Türk Traktör.

“Merkez bankalarının kararları etkili” Murat Berk - Yapı Kredi Yatırım Ekonomist ve Stratejisti “Kısa vadede piyasada düzeltme görme ihtimalimiz arttı fakat daha orta vadeli olarak merkez bankaları ve hükümetlerin küresel reflasyon çabalarıyla diplerden toparlanan ekonomiler ve yükselme trendindeki ‘riskli varlıklar’ olan hisse senedi ile gelişmekte olan ülke ve şirket bonoları piyasalarında bizce henüz önemli bir değişiklik görülmüyor.

Önümüzdeki dönem bizce yatırımcıların özellikle merkez bankalarının davranışlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Merkez bankaları, alışılmadık para politikası önlemlerinden kademeli olarak geri çekilişi gittikçe daha fazla tartışacak gibi gözüküyor. Öte yandan, dünya faiz düzeyleri açısından daha önemli olan gelişmiş ekonomilerdeki toparlanmanın yavaş ve kırılgan bir görüntüye sahip olduğu müddetçe ekonomilere parasal ve mali gevşeme kanalıyla verilen desteklerin bir süre daha korunma olasılığı devam ediyor.”

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler