FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İndirgenmiş nakit akımı nedir? İndirgenmiş nakit akımı nasıl hesaplanır?

İndirgenmiş nakit akımı değerlemesinin nasıl çalıştığını bilmek, finansal modellemede faydalıdır. Bu sayede yatırımcılar yaptıkları yatırımların geri dönüşünü tahmin edebilir. Peki indirgenmiş nakit akımı nedir? İşte tanımı ve indirgenmiş nakit akımı hesaplama yöntemi...

İndirgenmiş nakit akımı nedir? İndirgenmiş nakit akımı nasıl hesaplanır?

İçindekiler

  • İndirgenmiş Nakit Akımı Nasıl Hesaplanır?

İndirgenmiş nakit akımı, yatırımcıların yatırım danışmanlarına başvururken en çok dikkat etmesi gereken konuların başında geliyor. Çünkü indirgenmiş nakit akımları yöntemi ile aslında yatırımcılar gelecekte elde edecekleri ortalama karı da yazıya dökmüş oluyor. Böylece, en basit açıklamasıyla indirgenmiş nakit akımları yöntemi, yatırımcıların yatırım yapmayı planladıkları projenin buna değer olup olmadığını görmelerini sağlıyor.

İndirgenmiş Nakit Akımı Nedir?

İndirgenmiş nakit akımı, gelecekte beklenen nakit akımlarına bağlı olarak bir yatırımın değerini tahmin etmek için kullanılan değerleme yöntemidir. İndirgenmiş nakit akımı hesaplama sayesinde bir projenin gelecekte ne kadar para getireceği ile alakalı tahminlere dayanılarak projenin bugünkü değeri hesaplanır.

Bu yöntemi genellikle şirketlere ya da menkul kıymetlere stok alarak yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, işletme sahipleri ve yöneticileri kullanır. Bu kişilerin amaçları da çoğu zaman sermaye bütçelemesi yapmak ya da işletme giderleriyle ilgili genel bir fikir edinmektir.

İndirgenmiş nakit akımları yöntemi ile bir yatırımcının bir yatırımdan kazanacağı para, paranın zaman değerine göre ayarlanmış olarak tahmin edilir. Yani paranın yıllar içinde uğrayacağı değer değişimine bakılır. Örneğin, bugünün 100 lirası ile bir yıl sonranın 100 lirası aynı olmayacaktır.

İndirgenmiş nakit akımı hesaplama işlemi için belli bir iskonto oranı kullanılarak gelecekte olması beklenen nakit akışının bugünkü değerine ulaşılır. Eğer indirgenmiş nakit akımı, yatırımın şu anki harcamasından yüksek bir fiyat ise sonuç olumlu demektir. Başka bir ifadeyle bu, yatırımın karlı olacağı anlamına gelir.

Her ne kadar indirgenmiş nakit akımları yöntemi önemli bir işlem olsa dahi aynı zamanda dikkat edilmesi gereken bir husustur. Özellikle gelecekteki para akışıyla ilgili tahminlere dayalı olduğu için indirgenmiş para akımı hesaplama sonucu da hatalı olabilir.

İndirgenmiş Nakit Akımı Nasıl Hesaplanır?

İndirgenmiş nakit akımı hesaplama için öncelikle bir yatırımın gelecek yıllarda getireceği sabit nakit akımı hesaplanır. Daha sonra bu sabit nakit akımı oranı iskonto oranıyla günümüze indirgenir. İndirgenmiş bu nakit oranından yatırım yapılacak şirket ya da projenin şu anki değeri çıkarıldığında elde edilen sonuç ise bize indirgenmiş nakit akımını verir.

Bu hesaplama yapılırken şirketin ya da yatırımın şu anki net borçları dikkate alınmalıdır. Eğer net bir borç durumu söz konusuysa bu şu anki net değerde de değişikliklere sebep olacaktır. Bunun sonucunda da indirgenmiş nakit akımının yanlış hesaplanabilmesi mümkündür.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler