FİNANS

'6 şubat depremi gibi' 65 il felaketle karşı karşıya kaldı: Yüzde 100 zarar

Bu kış tarım alanında sıkıntılı günler geçirildi. Zirai don, üreticileri doğrudan vatandaşı ise dolaylı yönden etkiledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da dikkat çektiği konuyla ilgili Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'dan açıklama geldi. Yaşananları 6 Şubat depremine benzeten Bayraktar, "Birçok ürünümüz maalesef yüzde 100 oranında zarar gördü." dedi.

'6 şubat depremi gibi' 65 il felaketle karşı karşıya kaldı: Yüzde 100 zarar

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zirai don nedeniyle zarar gören meyve bahçelerini inceledi. Bayraktar incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, "6 Şubat depremi gibi, 65 vilayetimizde büyük bir don felaketiyle karşı karşıya kaldık" dedi.

AW464459_01

"YÜZDE 100 ORANINDA ZARAR GÖRDÜK"

Doğal afetlerin ülkedeki tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini vurgulayan Bayraktar, "Biliyorsunuz, 6 Şubat’ta bir deprem yaşadık. Çok büyük bir felaketti. 6 Şubat depremi gibi, 65 vilayetimizde büyük bir don felaketiyle karşı karşıya kaldık. Birçok ürünümüz maalesef yüzde 100 oranında zarar gördü. Tabii afetler devam ediyor. 2024 yılında bin 254 adet afet yaşadık. 2025 yılına geldik, afetler hem oran hem de şiddet olarak artarak devam ediyor. Tarım sektörü dışarıdan bakıldığında çok kolay bir meslek olarak görülüyor. Ama tarım sektöründe iştigal etmek, tarımda üretim yapmak son derece zorlaştı. Bir taraftan kuraklık, bir taraftan don, dolu, sel, hortum gibi afetlerle mücadele ederek çiftçilerimiz üretim yapmaya devam ediyor" diye konuştu.

MALİYETLERE DİKKAT ÇEKTİ: ELEKTRİK, SU, MAZOT...

Planlama olmadığı için arz-talep dengesi arz lehine bozulduğu dönemlerde üreticilerin ürünlerini satamaz hale geldiğini’ söyleyen Bayraktar, "Diğer üreticilerimiz yüksek girdi maliyetleriyle mücadele ediyor. Başta elektrik ve sulama ücretleri olmak üzere mazot, gübre, ilaç, tohum, yem ve işçilik ücretlerindeki maliyetlerle üretmeye devam ediyorlar. Bu maliyetler üreticilerimizi zorluyor ve fiyatlarına bu maliyetleri yansıtamayan üreticilerimiz zaman zaman zarar ediyor. Yine üreticilerimiz yapısal sorunlarla boğuşuyor. İşletme büyüklüklerimiz yeterli değil, ekonomik faaliyet göstermeye müsait değil. Küçük ve parçalanmış işletmelerde üretim yapmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

AW464459_02

"TARIM NÜFUSU YAŞLANIYOR"

Teknoloji ve bilginin kullanılmadığını, bu yüzden de verimliliğin yakalanamadığını savunan Bayraktar, "Bugün işletme büyüklüğümüz 70 dekar, o da 11 parsel. Bu işletmelerde ekonomik faaliyette bulunmak fevkalade zor. Bütün bunlara rağmen üreticilerimiz bu işletmelerde üretmeye devam ediyor. Yine kuru alanlarda üretim yapıyoruz. Sulamaya açamadığımız alanlarımız var. Sulamaya açamadığımız alanlarda verimli üretim maalesef yapamıyoruz. Üreticilerimizin üretici örgütleri çok güçlü olmadığı için pazarlama konusunda zaman zaman ciddi sıkıntıları oluyor. Piyasaya müdahale eden kurumların az olması nedeniyle pazarlamada bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Tabii bu koşullarda üretim yapmak kolay değil. Bütün bunlar çiftçimizin üretimde kalmasını zorlaştırıyor. Bugün tarımda gençlerimizi tutamıyoruz. 18-32 yaş arasındaki gençlerimizin oranı yüzde 5’e kadar düştü. Tarım nüfusu yaşlanıyor. Bugün tarım nüfusu 59’a geldi. Yaşlanmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Okuyucu Yorumları 2 yorum
Çözüm makamında olanların sızlanmasıda komik oluyor. Yıllardır oturdunuz kalkmıyorsunuz.
Tarım Nüfusu Yaşlanıyor Diyor Ben Bildim Bileli Kendi O Koltukta Bir Diğeride Bendevi Palandöken

En Çok Aranan Haberler