FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bayatlamayan ekmek üretildi

Buğday özü desteği sayesinde uzun süre bayatlamayan ekmek üretildi

Bayatlamayan ekmek üretildi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Araban Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Durmuşali Söyler, "Bayatlamayan Rüşeym Destekli Ekmek" çalışmasıyla vitamin açısından zengin ve uzun süre tazeliğini koruyan ekmek üretti.

Söyler, yaptığı açıklamada, ekmeğin sofralardaki önemine değinerek, şu anda tüketilen beyaz ekmekte 17 çeşit katkı maddesi kullanıldığını öne sürdü.

Ekmek üretiminde 63 çeşit katkı maddesi kullanıldığını iddia eden Söyler, şunları kaydetti:

"Kepeği alınan beyaz ekmekte rüşeym (buğday özü) bulunmamaktadır. Ayrıca yüzde 85-90 nişasta ihtiva etmektedir. Mineral maddeler ve vitamin açısından fakirdir. Beyaz ekmek yendiğinde kalın bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyememekte bu da faydalı bakterilerin azalmasına sebep olmaktadır."

Söyler, buna alternatif olarak Araban Ovası'nda üretilen kaliteli buğdaydan deneme amaçlı ekmek üretttiğini vurguladı.

Elde ettiği ekmeğin uzun süre tazeliğini koruduğunu dile getiren Söyler, "Ekmeğin tat, lezzet ve aroması oldukça iyi, protein değeri ise yüksek. Tuz içeriği düşük olan ekmek yeteri kadar da kepek içeriyor. Vitamin ve mineral maddeleri açısından zengindir. üretiminde maya olarak ekşitilmiş hamur kullandığım ekmek rüşeym takviyelidir" diye konuştu.

Ürettiği ekmeğin ağızda "pasta tadı" bıraktığını ifade eden Söyler, kalın bağırsaktaki faydalı bakterilerin sayısını da artırdığını anlattı.

Yaptığı çalışmayı GAÜN'e bildirdiğini hatırlatan Söyler, neticelenmesi halinde okul bahçesine fırın açılmasını sağlayarak rüşeym destekli ekmek üretimi gerçekleştirebileceklerini sözlerine ekledi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler