Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Teksif Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, 12 bin kişinin yararlanacağı Teksif Sendikası ile Tekstil İşverenleri Sendikası arasındaki Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanarak grev kararı alındığını açıklayarak, "Grev kararı, bugün itibariyle işyerlerine ilan edilmek üzere asılmaya başlanmıştır. Yasalarımıza göre 60 gün içinde uygulamaya konacaktır" dedi. Irgat, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ile yürüttükleri 23.dönem grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerini açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Teksif Sendikası'nın, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ile bağıtlayacağı grup toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihinin 1 Nisan 2013 olduğunu söyleyen Irgat, bu tarihten itibaren, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ile sendikaları arasında toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin devam ettiğini açıkladı.
12 bin üye yararlanacak
Bu sözleşmeden 30 işyeri ve işletmede 12 bin Teksif üyesinin yararlanacağını açıklayan Irgat, "Diğer konfederasyonlara üye işçilerimizi de hesaba katarsak, sözleşmeden yararlanacak işçi sayısı yaklaşık 20 bindir. Sözleşme yapılacak sanayi kuruluşları arasında, Altınyıldız, Bahariye Mensucat, Vakko, Akın Tekstil, Kordsa, Karsu, Levi -Strauss, İşbir, Söktaş, Orta Anadolu, Yünsa ve Saray Halı gibi büyük işyeri ve işletmeler vardır" dedi.
Ücret müzakeresine girmedi, artışı kabul etmedi
Irgat, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'nın, sözleşmenin ücret artışı maddelerinin görüşülmesi sırasında, TÜİK tarafından açıklanan altı aylık enflasyon oranını gündeme getirdiğini, işveren sendikasının, bunun dışında herhangi bir ücret müzakeresine girmediğini, sendikalarının ücret artışı talebini kabul etmediğini söyledi.
Krizde yüzde 2.5'a düşürülen ikramiyelerin yeniden yüzde 4'e çıkarılması teklifi reddedildi
Teksif Sendikası'nın bu sözleşmede, ilk altı aylık dönem için herkese her yıl için kıdem zammı ile birlikte ortalama yüzde 15 oranında ücret zammı talep ettiğini açıklayan Irgat, "Ayrıca Sendikamız, daha önce sektördeki kriz nedeniyle, fedakarlık yaparak 4'ten 2.5'a düşürdüğümüz ikramiyelerin yeniden 4'e çıkarılmasını talep etmiş, ancak işveren bu teklifi de reddetmiştir" dedi.
Grev kararı asımaya başlandı
Irgat, böylece, ücret ve ücrete bağlı maddelerden oluşan toplam 24 maddede anlaşmazlık ortaya çıktığını açıklayarak, "Bu gelişmeler üzerine, en son 26 Haziran 2013 günü yapılan oturumdan sonra da anlaşma sağlanamamış ve 28 Haziran 2013 günü, Genel Yönetim Kurulumuz grev kararını almıştır. Grev kararı, bugün itibariyle işyerlerine ilan edilmek üzere asılmaya başlanmıştır" dedi.
Çalışanların yüzde 55'inin çıplak saat ücreti asgari düzeyde
Tekstil ve konfeksiyon işçisinin, gelinen noktada mağdur olduğunu ve zor durumda bulunduğunu dile getiren Irgat, "Çünkü üyelerimizin ortalama brüt ücreti ne yazık ki hala 1.165 Lira düzeyindedir. Çalışanların yüzde 55'inin çıplak saat ücretleri asgari ücret düzeyindedir. Tekstil işçisi yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.Nitelikli işçiler, bu düşük ücret ve sosyal haklar karşısında, işten ayrılmakta, işkolu değişikliğine gitmektedir.Sektörde işçi giriş çıkışı oranı yüzde 37'lere ulaşmıştır" dedi.
Grev süreci başladı
Irgat, sendikalarının, işverenlerin uzlaşmaz tutumuna karşı, grev kararı aldığını belirterek, "Yasalarımıza göre, grev kararımız 60 gün içinde uygulamaya konacaktır. Artık grev sürecindeyiz. Uzattığımız el işverenler tarafından geri çevrilmiştir. Taleplerimiz reddedilmiştir. Bundan sonra olacakların sorumluluğu işverenlere aittir. Greve çıkmak için yasal süre başladı" dedi.