FİNANS

İflas erteleme alan firmalar kurtuluyor!

İflas erteleme ile ilgili KOSİAD'dan  (Küçük Orta Sanayici İş Adamları Derneği) önemli açıklamalar...

İflas erteleme alan firmalar kurtuluyor!

Ticaretle uğraşan birçok iş adamı iflasa sürüklediğini kabul etmek istemez. Bu durumdan kaynaklı da genellikle Kobiler için sonuçlar vahim durumlara ulaşabiliyor. Firma sahipleri, KOBİ patronları, firmasının sıkıntıya düşmesi ile itibarını korumak ve işletmesinin devamlılığını sağlayabilmek ve icralar ile karşı karşıya gelmemek için, piyasaya olan borçlarını ödeyebilme çabaları ile gereksiz daha fazla borçlanma içerisine giriyorlar. Hatta bazı durumlarda gereksiz borçlanmanın yanı sıra var olan yatırımlarını para çevirip ayakta durmaya direniyorlarsa da bu düşünce ile işler içinden çıkılmaz hale gelebiliyor.

KOBİ’lerin büyük çoğunluğunun iflas erteleme kurumunun varlığından haberleri yok. İflas ertelemeye başvurmada geç kalan firmalara neden geç kaldıklarını sorduğumuzda “böyle bir şey olduğunu bilmiyorduk” cevabını aldık.

İFLAS ERTELEME YÜZDE 80 KURTULUŞ OLABİLİR
Her ne kadar iflas erteleme alan firmaların yüzde 20 sinin düze çıktığı söylense de gerçekte yüzde 80’ninde Kobi patronlarının kurutulduğu görülmüştür.

Mali sıkıntıya giren firmaların en büyük korkusu; başlangıçta itibarlarını kaybetmek ve sonuç olarak mevcut piyasa ve banka-finans kurumlarının kredilerinden yoksun kalmaktır. Firmalar bu dönemde çeklerini ödemek için büyük bir gayret içerisine girerler, mali sıkıntıda olan firmaların banka-finans kurumlarında ki kredileri limitlere dayandığı için bu kaynaklardan nakit para temin etmeleri zorlaşır, giderek imkânsız hale gelir. Firmalar bu dönemde çeklerini ödeyebilmek için pahalı, hatta aşırı pahalı kaynaklardan nakit para temin etmek zorunda kalırlar ve böylece firmaların giderek nakit dengeleri daha da bozulur ve sonuçta korktukları başlarına gelir. Çeklerini ödeyemez duruma düşerler…

BORCA BATIKLIK VE GEÇ KALMA
Oysa bu durumdaki firmalara TTK ve İİK doğru yolu göstermiştir. Kanun şöyle diyor; “Sermaye şirketinin mevcutları, borçlarını karşılamıyorsa şirket borca batıktır”

Borca batık firmalara hukuk çözüm yolu göstermektedir. Firmalar kurtulma ihtimalleri varsa bir proje hazırlayıp, pratikte buna iyileştirme projesi diyoruz, Ticaret Mahkemesinden iflasın ertelenmesini isteyebilirler. İşte firmalar mali sıkıntıya girdikleri gün rayiç değerlere göre bir bilanço çıkararak yukardaki kurala göre borca batık olup olmadıklarını tespit edip, kanunda belirtildiği gibi iflas erteleme talebi ile ticaret mahkemesine gitmiş olsalar daha davanın başlangıcında mahkemenin vereceği ihtiyat-i tedbir kararı ile çeklerin yazılmasını durdurabilecekler, icra takipleri hacizler duracaktır.

Oysa firmalar bunu yapmayarak itibar kurtarma kaygısı ile sonuçsuz bir mücadelenin içerisine girmekteler, yukarda belirttiğimiz gibi pahalı kaynaklardan nakit para temin ederek açıklarını daha da büyütmekte ve sonuçta itibarlarını kaybettikleri gibi, daha da beteri bu kez haciz tehdidi altına girmektedirler. Pratikte gördüğümüz şudur; Firmaların büyük çoğunluğu çekleri yazıldıktan sonra, hatta hacizler başladıktan sonra çözüm aramaya başlamaktadırlar.

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler