FİNANS

Sosyal medyada seçim savaşı

Gelecek yıl mart ayında yapılacak yerel seçimlerde, siyasi partiler ilk kez sosyal medyada rekabet etmeye hazırlanıyor

Sosyal medyada seçim savaşı

Seçmenlerine Facebook, Twitter ve Google’dan seslenecek belediye başkanı adayları sosyal medya harcamaları için kesenin ağzını açmış durumda. Sosyal medya ajanslarıyla anlaşmanın yanı sıra Facebook ve Twitter ekipleri kuran belediyelerin yapacakları harcamaların, mart ayında gerçekleşecek seçimlere kadar 30 milyon TL’yi bulması bekleniyor.

Hedef kitlesi seçiliyor

Belediye ve siyasi partilerin ilçe teşkilatlar iki farklı alana sosyal medya bütçesi ayırıyor. Bunlardan ilki sosyal medyada reklam harcamasıyla gerçekleşiyor. Bir önceki yerel seçimlerde sosyal ağların reklam modelleri bulunmuyordu. Özellikle Facebook ve Twitter belediye başkan adaylarının yeni mecraları olacak. Bu yüzden belediye başkanı adayları ilk kez üç sosyal paylaşım sitesinin reklam modellerini kullanmaya başlıyor. Facebook, Google ve Twitter’da yer alacak gönderilerle istenilen kullanıcı kategorisi hedeflenebiliyor. Söz konusu reklamlarla konum, yaş grubu ve cinsiyet gibi kategoriler kullanılarak reklamların hedef kitlesi seçilebiliyor. Sosyal medya reklamlarını kullanan belediyeler arasında Ataşehir Belediyesi, Üsküdar Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Bağcılar Belediyesi bulunuyor. Sosyal medya ajanslarından aldığımız bilgilere göre reklam bütçesi yoğunluğa göre aylık on binlerce lirayı bulabiliyor.

30 milyon liralık pazar

Bunun yanı sıra belediye veya siyasi partilerin ilçe örgütleri sosyal medya ajansıyla anlaşabiliyor. Aylık 5 ile 10 bin TL arası değişen bedellerle anlaşılan sosyal medya ajansları, belediye başkan adayının veya ilçe örgütlerinin sosyal medya hesaplarını yönetiyor. Belediye başkanı adayları hazırladıkları metinleri sosyal medya ajansıyla paylaşarak il veya ilçedeki sosyal medya kullanıcılarına ulaştırabiliyor. Ancak bazı belediye başkanı adayları ve ilçe örgütleri kendi bünyesinde sosyal medya çalışmalarını sürdürüyor. Anadolu’daki birçok belediyenin kullandığı bu modelde bir ekip kuruluyor ve sosyal medya çalışmaları gerçekleştiriliyor. Öte yandan sosyal medyanın gelir modelleri hesaplandığında sadece yerel seçimlerde bile önemli bir pazar oluşması bekleniyor. Ajanslardan aldığımız bilgilere göre reklam ve sosyal medya hesabı yönetimi harcamalarının Türkiye’de 30 milyon TL’yi geçmesi bekleniyor.

Sosyal medya krizi bekliyor

Online pazarlama ajansı Teknokrasi'nin Kurucu Ortağı Ömer Enis Şen, Türkiye’deki dijital ajansların siyaset konusunda tecrübeli olmadığını söyledi. Şen, “Çok az sayıda ajans var. Çoğu ajans siyasetten, sosyolojiden anlamıyor. Cep telefonu satar gibi partilerin vaadleri satılmıyor. Bu yüzden büyük sosyal medya krizleri yaşanacak” şeklinde konuştu.

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler