FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ziraatçılar hayvansal üretimden memnun

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de özellikle son 2 yıldır hayvancılık sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, "Artık Türkiye'de hayvan ithalatına gerek yok. Canlı yada et, tamamen ithalat defterinin kapatılması gerekiyor" dedi.

Ziraatçılar hayvansal üretimden memnun

Yetkin, Türkiye'nin hayvancılık üretimine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Özellikle son 2 yıldır hayvancılık sektöründe olumlu gelişmeler yaşandığını ifade eden Yetkin, büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretiminde artış görülmesine rağmen ulaşılan rakamların yeterli olmadığını söyledi.

Türkiye'deki koyun ve keçi üretiminin daha da arttırılması gerektiğini kaydeden Yetkin, burada ciddi bir ihtiyaç bulunduğunu, büyükbaşta artış olduğunu, daha da yüksek oranlarda arttırılması gerektiğini vurguladı.

"Artık bize göre Türkiye'de hayvan ithalatına gerek yok. Canlı yada et, tamamen ithalat defterinin kapatılması gerekiyor" diyen Yetkin, et fiyatlarının düşürülmesi için verilen ithalat izinlerinin yerli üreticileri mağdur ettiğini savundu.

Önceki dönemlerde terör sorunu nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki meraların tarımsal faaliyetlere açılamadığına işaret eden Yetkin, çözüm süreciyle birlikte bu durumun değişeceği değerledirmesinde bulundu.

"Süt üretimi çok iyi gidiyor"
Türkiye'deki süt üretiminin 14 milyon ton civarında gerçekleştiğini belirten Yetkin, "Türkiye'de süt üretimi çok iyi gidiyor. Sütteki sorunumuz, tüketim düşük. Bu noktada Okul Sütü Projesi bu noktada destek olsa da yeterli değil. Okul Sütü Projesi Türk Silahlı Kuvvetlerine, emniyete, üniversitelere de uygulanabilir. Süt tüketimini artırmamız gerekiyor. Bu tedbirler alındığı takdirde bir problem olmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"Maliyetlerin düşürülmesi gerekiyor"
Yetkin, hayvancılık sektöründe en önemli maliyetin yem olduğunu ifade ederek, "Maliyetin yüzde yüzde 70'i yem. Yem fiyatlarındaki artışlar da tüketiciye yansıyor" dedi.

Yem maliyetlerinin sübvanse edilmesi gerektiğini savunan Yetkin, bu konuda verilen desteklerin arttırılması halinde hayvan ya da et ithalatına gerek kalmayacağını söyledi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler