FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Blockchain, İlaç Endüstrisinden 180 Milyon Dolar Tasarruf Sağlayabilir

Blockchain geliştirme platformu olan UCLA Health ve LedgerDomain, blockchain teknolojisinin ABD ilaç endüstrisinin her yıl 180 milyon doların üzerinde tasarruf sağlayacağını ortaya koyan yeni bir çalışma açıkladı.

Blockchain, İlaç Endüstrisinden 180 Milyon Dolar Tasarruf Sağlayabilir

Çalışma, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin İlaç Tedarik Zinciri Güvenlik Yasası (İTZGY) Pilot Proje Programı kapsamında başlatıldı. Program, ABD genelinde reçeteli ilaçları izlemek için elektronik bir sistem geliştirmeye yönelik geniş bir çabanın bir parçası. 
 2013 yılında yürürlüğe giren İTZGY’ye göre 2023 yılına kadar, ABD'li eczacıların reçeteli ilaçları dağıtmadan önce doğrulamaları gerekecek. 

LedgerDomain CEO'su ve Kurucu Ben Taylor, Hyperledger Global Forum'daki bir röportaj sırasında reçeteli ilaçların %17'sinin sahte olduğunu belirtti. İTZGY’nin yeni standartlarına uymak için ilaç doğrulamasının gerçek zamanlı olarak yapılması gerektiğini ifade ederek şunları ekledi:

“Günümüzün ilaç tedarik zincirinde İTZGY uyumlu doğrulama çok az kullanılıyor fakat üç yıl içinde gerekli olacak. Aksi takdirde, tekli taramalara ve neredeyse anında doğrulamaya izin veren gerçek zamanlı bir sistem olmadan, eczaneler büyük bir düzenleme yükü taşımak zorunda kalacak.”

Teknolojinin testleri için bir dispanserle ortaklık kuruldu ve testler sırasında tarama, son kullanma tarihi ve taklit algılamada %100 başarı oranı gözlendi. Taylor, aynı teknolojinin koronavirüs test kitlerinin orjinalliğinin kontrolü için de uygulanabileceğini belirtti.

 Blockchain teknolojisinden yararlanmak, yalnızca tek bir taramanın gerekli olduğu anlamına geliyor ve ABD ilaç endüstrisine her yıl yalnızca işçilik maliyetlerinde 180 milyon dolar tasarruf sağlaması bekleniyor. Ayrıca teknolojinin kullanılmasıyla eczanelerin güvenlik stoğunu istifleme ihtiyacı azaltılarak yılda 3,5 milyar dolar daha tasarruf sağlanmış olacak.

Koronavirüsün yaygınlaşmasının ardından blockchain çalışmalarının artması, hem sağlık hem de maliyet tasarrufu açısından ülkelere ihtiyacı olan avantajı sağlıyor. Kayıt güvenilirliği, temastan kaçınma, daha az maliyet özellikleriyle birlikte başta sağlık ve eğitim sektörü olmak üzere birçok sektör kabuğundan sıyrılıp kendine yeni bir alan yaratıyor. Bu durumun yaygınlaşmasının ise hem kullanıcıya hem de sektöre hava boşlukları yaratması bekleniyor. Yanı sıra, yaratılan maliyet tasarrufu farklı oluşumları desteklemek ve geliştirmek için kullanılabilir hale geliyor. Hem mali tasarruf hem de sağlık noktasında bu tür atılımların ise artarak yaygınlaşması ve kullanım alanlarının genişletilmesi bekleniyor.

ICRYPEX Hazine Uzmanı Helin ÇELİK


Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler