FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar odaklanmıştı! Beklentilerin altında kaldı

Küresel piyasaların odaklandığı ABD ekonomisi büyüme rakamları açıklandı.

Piyasalar odaklanmıştı! Beklentilerin altında kaldı

ABD ekonomisi 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 1,3 ile beklentilerin altında büyüdü.

ABD Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) öncü verilerini açıkladı. Bu dönemde ABD'nin GSYH'si yıllıklandırılmış olarak %1,6 oranında arttı. Bu büyüme oranı, 2022'nin ikinci çeyreğindeki daralmadan sonra kaydedilen en düşük oran olarak dikkat çekti. Beklentilerin altında kalan bu büyüme oranı, ekonomistlerin %2,5'lik büyüme tahminlerinin oldukça gerisinde kaldı.

2023'ün son çeyreğinde %3,4 ve geçtiğimiz yıl genelinde %2,5 büyüme gösteren ABD ekonomisinin, 2024'ün ilk çeyreğinde büyümesinde tüketici harcamaları, konut ve konut dışı sabit yatırımlar ile eyalet ve yerel kamu harcamalarındaki artış etkili oldu. Ancak, aynı dönemde özel stok yatırımları azalırken, ithalat arttı.

Ayrıca, kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi bu çeyrekte %3,4 artış gösterdi. Geçen yılın son çeyreğinde bu endeks %1,8 artış kaydetmişti. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise %3,7 artarak piyasa beklentilerinin (%3,4) üzerinde gerçekleşti. Bu endeks, geçen yılın son çeyreğinde %2 artmıştı.

Express


En Çok Aranan Haberler