FİNANS

İkinci el araba satacaklar bu süreyi göz önüne alsın! Bir ay daha fazla bekleyebilirsiniz

Vatandaşlar bu yıl kredi kampanyaları ve araç bulunurluğu nedeniyle sıfır araçlara yönelirken, ikinci el araçlarda satışlar süreleri uzamaya başladı. Geçen yıl ortalama 35 günde satılan bir araç bu yıl artık ortalama 60 gün ilanda kalıyor.

İkinci el araba satacaklar bu süreyi göz önüne alsın! Bir ay daha fazla bekleyebilirsiniz

İkinci el araçların ilanda kalma sürelerine dair veriler incelendi. Buna göre Ağustos 2023'te ikinci el araçların ilanda kalma süresi ortalama 35 gün olurken, bu yılın ağustos ayında ise 60 güne yükseldi. Analiz sonucunda 2024'ün yaz aylarında yakıt tipine göre en az süre ilanda kalan ikinci el araçlar hibrit araçlar oldu. Hibrit araçları benzinli ve daha sonra dizel araçlar takip etti. Yapılan çalışma, araçların yaş durumunun ilanda kalış süresine önemli etki ettiğini gösterdi.

YENİ ARAÇLAR DAHA HIZLI SATILDI

Bu kapsamda, 8 yaşındaki araçların ilanda kalma süresi 62 günü bulurken, 1 yaşındaki araçların ilanda kalma süresi 40 gün olarak gerçekleşti.

EN ÇOK BEYAZ RENK VAR

İlanlarda en çok beyaz renkli araçlar yer alıyor. Öte yandan ortalama 53 gün ile gri renkli araçlar en az sürede ilanda kalırken, siyah renkli araçlar ise ortalama 65 gün boyunca ilanda bekliyor.

OTOMOBİL TRAFİK (1)

EN UZUN SÜRE İSTANBUL'DA

Analizin büyükşehirler bazındaki sonuçlarına göre ise, ikinciel araçların ortalama ilanda kalma sürelerinde en uzun zaman dilimi İstanbul'da yaşanıyor. Çalışma sonuçlarına göre ikinci el araçların ortalama ilanda kalma süresi, İstanbul'da 60, Antalya'da 59, İzmir'de 57, Ankara'da 54, Bursa'da 52, Adana'da 50 gün olarak gerçekleşiyor.

VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, "Geçen yıl ağustos ayında 35 gün olan ortalama ilanda kalma süresi bu yıl ağustos ayında 60 gün olarak gerçekleşti. Ayrıca ikinci el araç piyasasında renk, yaş ve kent de satış sürelerinde önemli rol oynuyor. Örneğin, 1 yaşındaki araçlar, 8 yaşındaki araçlara göre ortalama 22 gün daha az ilanda kalıyor." ifadesini kullandı.

İkinci el araçların bu yıl daha geç satılmasının en büyük nedenlerinden birinin harcamalardaki azalmanın talebe olan etkisi olduğuna dikkati çekti.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler