Türkiye otomotiv sektörünün görünümü hakkında negatif bir tutum sergileyen raporda ''Türkiye otomotiv sektörü önümüzdeki yıllarda büyük sorunlarla karşı karşıya kalacak. Türkiye ekonomisinin baş ihracat pazarı olan otomotiv sektörü şu anda düşük bir performans sergiliyor. Diğer rakiplerin de gözünü Avrupa pazarına çevirmesiyle, potansiyel rekabet seviyesi artacak'' ifadeleri yer alıyor.
Türkiye Otomotiv Üreticileri Birliği verilerine göre sektörde, geçtiğimiz yıl 1 milyon adet üretim yapıldı ve bu 1 milyon aracın yarısından fazlasını yolcu araçları oluşturdu. 2012'de 730.000 adet araç ise deniz aşırı ülkelere gönderildi ve buradan sağlanan kazanç yaklaşık 20 milyar dolar olarak gerçekleşti. Buna karşın hala baş ihracat pazarı olan otomotiv sektöründe, özellikle Avrupa'daki zayıf talep nedeniyle 2012 yılında, üretimde % 9,8 oranında düşüş yaşandı.
DÜŞÜK FAİZİN ETKİSİ
Yurt içi satışlarında ise bu yıl çıkış yaşandı. 2013'ün ilk 6 ayında satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 381.000 adet olarak gerçekleşti. Öte yandan, Temmuz ayı başında açıklanan veriler Haziran ayı satışları geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 4,2 arttı. Bu oran Mayıs ayında yüzde 15 olarak gerçekleşmişti.
Oxford Buissness Group'un raporu, Haziran ayında yurt içi satışlarında yaşanan bu düşüşün nedeninin Gezi Parkı olayları olabileceğini belirtti. Raporda, yurt içi satışların 2013'ün ilk yarısında yüksek seyretmesinin nedeninin tarihi düşük faiz oranları olduğu, bu oranların bu enflasyon ortamında çok fazla devam edemeyeceği ve bunun da satışları tekrar aşağıya çekebileceği kaydedildi. Oxford Buissness Group'un yazdığı raporda ayrıca Çin, Brezilya, Hindistan ve Rusya gibi ülkelerin ihracat için gözünü Avrupa'ya dikmesinin negatif etkisi olacağından bahsedildi.