İzmir'li serbest muhasebeci, mali müşavir Hakan Çağlar Ülkü ve İzmir Barosu avukatlarından Murat Fatih Ülkü, İzmir nöbetçi idare mahkemesi aracılığıyla Danıştay Başkanlığı'na gönderdikleri dilekçeyle, yeni binek otomobil alımında ödenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) miktarına yapılan artırımın iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep etti.
Dilekçede, benzer mal varlığı değerlerinin alımından alınmadığı halde, sıfır kilometre araç alımından, hemen hemen dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan çok yüksek oranda özel tüketim vergisi alınmasının ve bu verginin arttırılmasının başlangıcından itibaren Anayasa'ya ve hukuka aykırı olduğu belirtildi.
01.01.2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Mallara Uygulanan Vergi ve Fonlara İlişkin Oran ve Tutarların Yeniden Tespit Edilmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı'nın 3. maddesinin, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağıtılmasına ilişkin Anayasa'nın 73. maddesine, kanun önünde eşitliğe ilişkin 10. maddesine, mülkiyet hakkına ilişkin 35. maddesine, çalışma ve sözleşme özgürlüğüne ilişkin 48. maddesine, vergi hukukunun temel ilkelerine, Vergi Usul Kanunu'na ve diğer
ilgili mevzuata aykırı olduğu ifade edildi.
Dilekçede, "Kanunda, sıfır kilometre araç alımından alınan ÖTV oranlarını arttırma yetkisinin Bakanlar Kurulu'na verilmiş olmasının, Bakanlar Kurulu'nun bu yetkiyi istediği gibi, denetimsiz biçimde kullanılabileceği anlamına gelmez. Bakanlar Kurulu'nun bu vergi oranlarının artırımına ilişkin işlemleri, Anayasa'nın 125. maddesi gereğince yargısal denetime bağlıdır. Bu konuda bir tartışma yoktur, olamaz" denildi.
Hakan Çağlar Ülkü ve avukatı Murat Fatih Ülkü, uygulanması durumunda giderilmesi olanaksız zararlar yaratacak nitelikte olduğu gerekçesiyle, Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açtı.