FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rezerv opsiyonu oranı nedir?

Ekonomi ve finans alanlarında kullanılan birçok terim ve ifade vardır. Rezerv opsiyonu oranı da bu ifadeler arasında yer alır. Bankaların Türk Lirasının zorunlu olan döviz ya da altın cinsinden karşılıklarının ne kadar dönüştürülebileceğini gösteren oran anlamına gelir. TCMB tarafından geliştirilen bir mekanizmada oranı gösterir.

Rezerv opsiyonu oranı nedir?

Rezerv opsiyon mekanizması 2011 yılında uygulamaya koyulmuş olan bir mekanizmadır. Bankalar tarafından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasında tutmakla yükümlü oldukları Türk Lirası’nın zorunlu karşılıkları için kullanılır. Bu karşılıkların döviz ya da altın oranlarını gösterir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 2021 yılında yapılan açıklama doğrultusunda Rezerv Opsiyon Mekanizmasının 2022 yılında tamamen kalkacağı bilgisi verildi. Buna göre Türk Lirası mevduat gelişiminin desteklenmesi hedeflendiği açıklandı.

Rezerv opsiyonu oranı nedir?

"Rezerve Option Ratio" adı ile de bilinen rezerv opsiyon oranı bankalar için kullanılan bir ifadedir. Her bankanın Türk Lirası olarak zorunlu karşılıklarının yüzde kaç oranında altın ya da dövize dönüştürülebileceğinin ifadesidir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler