FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rezerv para nedir? Rezerv para birimleri nelerdir?

Günümüzde yaşanan dijital, lojistik, teknolojik gibi ilerlemeler uluslararası ekonomik politikalara da yansımıştır. Zamanla para birimleri değişmiş ve yeni sistemler kurularak mevcut düzene ayak uydurmaya çalışılmıştır. Rezerv para sistemi de bunlardan biridir. Uluslararası ekonomik anlamda önemli bir hale gelen rezerv para nedir?

Rezerv para nedir? Rezerv para birimleri nelerdir?

Son yıllarda ülkelerin birbirleri arasındaki ekonomik ilişkilerin, başta teknolojik olmak üzere pek çok gelişmeyle birlikte yaygınlaştığı görülmektedir. Bu durum ülkelerin tamamen ayrı, özerk olarak hareket etmelerinin de önüne geçmektedir. Ülkelerin ekonomik anlamda birbirine bağımlı hâle gelmesi ve para birimlerinde yaşanan belli başlı değişiklikler de bu ekonomik ilişkiler üzerinde oldukça önemli bir etki göstermektedir. Uluslararası bu ilişkilerin belli bir düzende sürdürülmesi adına bazı çözümler geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları döviz kuru sistemi, sermaye akımı, küresel finansal denge, para sistemi ve rezerv para sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlarda biri olan rezerv para nedir?

Rezerv para nedir?

Rezerv kelimesi günlük yaşamdaki kullanımına göre saklamak ya da biriktirmek anlamlarında kullanılmaktadır. Ekonomide de benzer anlama gelecek şekilde, yaşanabilecek olumsuz olaylara karşı önlem almak amacıyla dünyadaki merkez bankalarının ellerinde bulundurdukları döviz cinslerine rezerv para denilmektedir. Buna göre ödeme aracının rezerv para özelliği taşıyabilmesi için diğer paralar karşısındaki değeri istikrarlı olmalıdır. Dünya ticaretindeki payı da büyük bir ülkeye ait olmakla birlikte döviz piyasalarında alım-satım işlemleri rahatlıkla yapılabilmelidir.

Rezerv para birimleri nelerdir?

Günümüzde pek çok rezerv para birimi kullanılmaktadır. "Rezerv para hangi kalemlerden oluşur?" sorusuna cevap olması açısından merkez bankalarının iki farklı rezerv varlığı bulundurduğunu söylemek mümkündür. Bunlar yabancı para (döviz) ve altındır. Bu rezerv paralardan en çok kullanılanı Amerikan doları olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya üzerinde yapılan ticarette oldukça sık kullanılmasından ve bir nüfuza sahip olmasından dolayı bu birim tercih edilmektedir. Dolara ek olarak kullanılan diğer rezerv para birimleri ise şu şekildedir:

  • Amerikan doları
  • Euro
  • İngiliz sterlini
  • Japon yeni
  • İsviçre frangı

Rezerv para olarak kullanılması yasak olan para birimleri bulunmamakla beraber döviz kurundaki değişikliklerin olumsuz etkilerinden korunmak adına yukarıdaki para birimleri tercih edilen rezerv para birimleri arasındadır.

Rezerv para özellikleri nelerdir?

Uluslararası ekonomi politikalarında önemli bir yer tutan rezerv paranın belli başlı özellikleri bulunmaktadır. Rezerv para özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Döviz kurunda görülen iniş çıkışa karşı daha dengeli bir politika izlemeye yardımcı olur.
  • İç ve dış borçların karşılamalarında devlete kaynak oluşturur.
  • Yaşanabilecek krizlere yönelik olarak tampon görevi görür.
  • Ödemelerde meydana gelebilecek ani değişimleri önüne geçer.
  • Uluslararası kriz durumunda ülkelerin güvende olmasına yardımcı olur.

    Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler