FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Riskten korunma nedir? Riskten korunma araçları nelerdir?

Günden güne global ekonomi tümleşik bir duruma gelmiştir. Buna bağlı olarak rekabet olanakları farklılaşmaktadır. Neticede finansal şirketler ve bu sektöre bağlı işletmeler, ulusal ve uluslararası piyasalarda meydana gelen gelişmelerle çeşitli niteliklerde ve farklı boyutlarda risklerle karşılaşmaktadırlar. Kurumlar bu risklerden korunmak amacıyla çeşitli araçlar kullanmakta ve riskin olası zararlarından bu şekilde korunmaktadırlar. Riskten korunma nedir?

Riskten korunma nedir? Riskten korunma araçları nelerdir?

Risk kelimesi bir zarara ya da kayba neden olabilecek bir durumun meydana gelme ihtimalini belirtmek amacıyla kullanılmaktadır. Kurumlar için ise risk, planların iyi yapılmaması neticesinde başarısızlık gösterme ihtimali, kararların yanlış alınması tehlikesi, zarara uğrama ya da kâr elde edememe için kullanılmaktadır. İşletmeler bu riskleri iyi idare ederek, risklerin sebep olabileceği muhtemel zararlar önlenebilir. Bu amaçla uygulanan riskten korunma araçları nelerdir?

Riskten korunma nedir?

Riskten korunma, bir yatırımcının yatırım riskine karşı önlem alma maksadıyla piyasadaki ekipmanları etkili ve düzgün bir şekilde kullanıp fiyatlarda ters hareketlenme ihtimaline karşı yapmış olduğu yatırımları teminat altına alması olarak tanımlanmaktadır. Bir yatırımcı ekonomik işlemler esnasında pek çok riskle karşılaşabilir. Bu risklerden korunmak adına uygulanabilecek farklı yöntemler mevcuttur. Yatırımcılar bu yöntemlerle mevcut riskin olası zararlarından kurtulabilir.

Riskten korunma araçları nelerdir?

Yatırımcılar riskten korunmak için çeşitli işlemler ve yöntemler yapabilir. Örneğin bir yatırımcı karşılaşabileceği riskleri belirli bir değere düşürmek için vadeli işlem sözleşmeleri yardımıyla uzun pozisyon alabilir. Uzun pozisyon alan yatırımcı gelecekte fiyatların yükselebileceği beklentisiyle vadeli işlem sözleşmesi satın alabilir. Yatırımcı bunun tersine kısa pozisyon alabilir ve gelecekte fiyatların düşeceği beklentisiyle vadeli işlem sözleşmesi satabilir. Riskten korunmak adına çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Riskten korunma araçları kullanırken mutlaka işin uzmanından yardım alınmalıdır. Riskten korunma araçları genellikle vadeli işlem sözleşmeleri (futures) ya da opsiyonlar gibi türev piyasa araçlarını içerir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler