Bir ülkedeki döviz ederine karşılık olarak izlenecek yola kur rejimi denilmektedir. Her mevcut paranın hem iç hem de bir dış değeri bulunmaktadır. İç değer, ülke içindeki satın alma gücü ve paranın ülkedeki kullanımı tarafından belirlenir. Toplamda 3 tane farklı kur rejimi bulunmaktadır. Bu rejimler şu şekilde sıralanmaktadır:
Bir ülkede bulunan döviz kurunun merkezi idarenin eliyle sabit olarak belirlendiği kur rejimi, sabit kur rejimi olarak adlandırılmaktadır. Bu kur rejiminde dövizlerin alım ve satım değerlerini merkezi idare belirler. Bir sonraki değişime kadar da sabit olarak kalır. Yapılan tüm döviz işlemleri merkezdeki idare tarafından belirlenen fiyat dâhilinde yapılır ve bunun dışındaki işlemlere izin verilmez. Bu rejimde kurların fiyatları merkez bankası ya da ona bağlı kurullar aracılığıyla belirlenmektedir. Ulusal paranın değeri önceden belirlendiğinden o andaki arz talep koşullarını yansıtmaz. Sabit kur rejimi etkileri değişiklik göstermekle birlikte genellikle sakıncalarının ve dezavantajlarının olması sebebiyle tercih edilmez.
Sabit kur rejiminin belli başlı avantajları bulunmaktadır. Sabit kur rejimi avantajları kısaca şu şekildedir:
Sabit kur rejimi etkileri olumlu olmasının yanı sıra bazı olumsuzlukları ve sakıncaları olabilir. Sabit kur rejimi sakıncaları şu şekildedir: