FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Takas (Clearing) nedir?

Para piyasalarında kullanılan terimlerden biri de takas (clearing) ifadesidir. Bir ödeme ya da menkul değer anlaşma sistemine gönderilen transfer emirlerinin aktarılması, bu emirlerin karşılıklı bir şekilde iletilmesine ve anlaşma öncesinde provizyon alınması durumunda provizyon almasına aracılık edilmesi takas ya da clearing olarak adlandırılır. Bazı durumlarda bu emirlerin netleştirilmesi de takas adı ile anılır.

Takas (Clearing) nedir?

Borsada sıkça kullanılan takas sistemi swap ve clearing adı altında iki farklı türe sahiptir. Clearing takas ödeme emrinin ardından provizyon alınması durumunda anlaşma öncesine aracılık edilme işlemleri olarak adlandırılır.

Takas (Clearing) nedir?

Bir menkul değer mutabakat anlaşmasına ya da ödeme sistemine transfer emirleri gönderilir. Bu emirler karşılıklı olarak iletillir. Anlaşma öncesi provizyon alınabilir. Provizyon alınabilmesi için aracılık edilir ve bazen bu provizyon emirleri netleştirilir. Yapılan tüm bu işlemler takas (clearing) işlemidir. Takas (Clearing) işlemleri için gerekli hükümler 6493 Sayılı Kanun yani "Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun" tarafınca belirtilmiştir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler