FİNANS

Turizmde "Akıllı Tatil" Dönemi

Avea ve Rixos Otelleri işbirliğiyle hayata geçirilen “akıllı projeler" kapsamında turizm sektöründe akıllı tatil dönemi başlıyor.

Turizmde "Akıllı Tatil" Dönemi

Duygu Doğan -Mynet /ANTALYA

Avea tarafından ilk kez Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Beldibi beldesindeki Rixos Sungate Oteli'nde hayata geçirilen, gerçek dünya ile online dünyanın sınırlarını birleştiren "Zenginleştirilmiş Gerçeklik" projesinin tanıtımı, Rixos Sungate Otel'de yapıldı.

"Augmented Reality" yani "Zenginleştirilmiş Gerçeklik" projesi kapsamında, Rixos otellerine gelen müşteriler, kapıdan klimaya, sinema, ses ve ışık sisteminin uzaktan kontrol edebilmesini sağlayan, otokontrolün yanı sıra tesis içine konulan cihazlarla her an bilgilendirilecek.

EN ÇOK RUSLAR KULLANIYOR
Proje hakkında bilgi veren Rixos Otelleri Bölge Direktörü Cem Uzan, “Avea ile geçtiğimiz yıl başlattığımız projeyi bu yıl geliştirerek, turizm sektörüne yeni bir kavramla tanıştırıyoruz. İşbirliği projemizi ilk etapta yön bulmak için gerçekleştirmiştik. Bu projemizi aktif kullanan misafir sayımız ise 38 bin civarındadır. Bu kişilerin yüzde 40’ını Rus vatandaşlar oluşturuyor. Otelimizin müşteri profili 35 yaş altı olduğu için teknolojiyi daha hızlı kullanıyorlar. Hazırlık aşaması yaklaşık 1 yıl süren projemiz ile akıllı tatil dönemini başlatıyoruz” diye konuştu.
Uzan, sistemin otelin villalarında seneye uygulanacağını ve yeni yapılacak bütün Rixos otellerinde bu sistemin alt yapısını kuracaklarını sözlerine ekledi.

SİSTEM RİXOS SUNGATE'DE DE UYGULANACAK

Avea Kurumsal İş Birimi Kıdemli Direktörü Tunç Taşman, “Rixos Sungate AR Uygulaması kapsamında 2011 yılının sonunda tanıtımını yaptığımız Augmented Reality projemizle, dev tesisin içinde yolunu kaybeden konuklar için yön bulmayı sağlayan IOS uygulamasını devreye sokmuştuk. Şu andaysa, ‘Akıllı Ev’ projesiyle yine bir fark yaratıyoruz“ dedi.

Avea’nın turizm sektörünü geleceğe taşıma hedefi ile hareket ettiğini dile getiren Taşman sözlerine şöyle devam etti: “Akıllı sistemle donatılmış villalarda yer alan kapı, ışıklar, klima, perdeler, ses ve TV-müzik sistemlerinin otomasyonu yapılarak, tablet aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilmeleri sağlandı. NFC teknoloji ile geliştirilen bu uygulamala, kısa bir süre içerisinde aktif olarak kullanılmaya başlanacak. Bunların yanısıra yakın bir gelecekte Akıllı Ev’e uygulanan bu altyapının, Rixos Sungate’e konumlandırılması hedefleniyor. Projeye öncelikle Family Suite’lerden başlanacak. Projenin, 2014 yılında bitmesi öngörülüyor.”

M2M 10 TİRLYONLUK BİR PAZAR YARATACAK

Avea’nın, M2M çözümleriyle Türk ekonomisine katkıda bulunmaya devam ettiğine dikkat çeken Taşman, “Tahminler ve gelişmeler dünya üzerindeki işletmelerin büyük bölümünün 2015 yılına kadar M2M teknolojilerini kullanacağını gösteriyor. M2M’in gelecekte 10 trilyon dolarlık bir pazar yaratması bekleniyor" dedi.

Avea Kıdemli IT Direktörü Egemen Kurdoğlu ise, M2M’in telekom pazarının itici gücü olduğuna dikkat çekerek “M2M, 2011-2015 yılları arasında mobil ses pazarının yüzde 0,4, mobil genişbant pazarının ise yüzde 8,8 oranlarında büyümesi beklenirken; hücresel M2M pazarında yüzde 22’lik bir artış beklenmektedir. Kullanıcı sayısı olarak baktığımızda ise, an itibarıyla yaklaşık 5 milyar cihazın çevrimiçi olduğu tahmin ediliyor. OECD öngörülerine göre ise 2020 yılı itibariyle bu sayı 50 milyara ulaşmış olacak” diye konuştu.

M2M NEDİR?

M2M, teknolojinin yarattığı yeni iş modellerinden biri. Açılımı, “Machine to Machine”... Türkçeye “Makineden Makineye” şeklinde çevriliyor. Makinelerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan, iş dünyasında devrim yaratacak bir teknoloji olarak görülüyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler