FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Volatilite nedir? Volatilite bazlı tedbir sistemi ne demek?

Volatilite, finansal piyasalarda yatırım yapan yatırımcıların aşina olduğu bir terimdir. Belirli bir zaman aralığında gözlenen değerler değişiminin standart sapması volatilite olarak adlandırılır. Volatilite, oynaklık olarak da bilinir. Belirli zaman periyodunda risk ölçümü için kullanılır. Direkt değerle ya da yüzde ile belirtilebilir. Votalite nedir?

Volatilite nedir? Volatilite bazlı tedbir sistemi ne demek?

İçindekiler

  • Volatilite Nedir?
  • Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi Ne Demek?
  • Vix Endeksi Ne İşe Yarar?

İngilizcesi volatility olan volatilite terimi, bir enstrümanın belirli bir dönem boyunca oynaklık endeksi olarak tanımlanır. Pek çok yönden volatilite ele alınabilir. Fiyat dalgalanması, tarihsel volatilite olarak farklı türleri bulunmaktadır. Genel olarak fiyat dalgalanması ile olan volatilite bilinmektedir fakat yatırımcılar, bazı formasyonlarda tarihsel volatilite değerini de dikkate alınmaktadır.

Volatilite Nedir?

Bir yatırım enstrümanının belirli bir kıstas baz alınarak göstermiş olduğu oynaklık endeksine volatilte denir. Volatilite olması için bariz bir oynaklık olması gerekmektedir. Bu oynaklık tarihsel veya fiyat dalgalanması olarak görülebilir.

Fiyatsal ve tarihsel volatilite ne demek? Fiyat dalgalanmasındaki volatilite kendini hemen gösterir. Çünkü yatırımcıların genel olarak en çok takip ettiği endeks fiyat dalgalanmasıdır. Tarihsel volatilite de ise belirli bir dönem boyunca yatırım yapılan enstrümanın göstermiş olduğu oynaklıktır.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi Ne Demek?

Volatilite özellikle küçük yatırımcılara zarar verir. Büyük yatırımcılar ise genel olarak bu durumu borsalarda kendi lehine kullanır. Sermaye Piyasası Kurulu volatilite bazlı tedbir sistemi çıkararak, volatiliteden faydalanma oranını azaltmak adına bazı tedbirler almayı amaçlar. Bu sistemin gerektirdiği tedbirler ise aşağıdaki gibidir:

  • Açığa satış ve kredili işlem yapma yasağı getirilerek tedbir
  • Brüt enstrüman takası tedbiri
  • Emir verme yasağı tedbiri
  • Enstrümanın belirli bir süre tek fiyat yöntemi ile işlem görme tedbiri
  • Emir verme kanallarının kısıtlanması tedbiri

Vix Endeksi Ne İşe Yarar?

Vix volatilite endeksi kısa tanımı korku endeksi olarak adlandırılır. Bu endeks ile volatilite hesaplama ise bir borsa endeksi üzerinden yapılan ve vadenin 23 günden fazla ve 37 günden az olan kısmı baz alınarak, alım ve satım opsiyonlarının gelecekteki oynaklığını hesaplanmaktır. Bu hesabın amacı ise ortalama 30 günlük borsa endeksi için öngörülen volatiliteyi tahmin etmektir. Yatırımcılar bazen bu hesabı bir yazılım aracılığı ile bazende bir hesaplama aracı kullanarak yapabilir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler