FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ve Euro neden düşüyor?

Geçtiğimiz hafta 2,17'yi geçerek rekor kıran dolar kuru, yeni haftaya düşüşle başladı.

Dolar ve Euro neden düşüyor?

SELÇUK ALTUN - MYNET
Dolar kuru, bu sabah itibari ile 2,1390 TL'den satılıyor.

Cuma günü 2,17 seviyesini aşan dolar/TL kurunun yanında TL’de kayıplar bir de Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Weidman’ın açıklamalarının güçlendirdiği Euro'nun yükselişi ile birleşince Euro/TL kurunda da 3 seviyesinin üzeri görüldü.

Bu sabah itibari ile baktığımızda Euro, 2,94 TL seviyelerinden işlem görüyor.

Dövizde yaşanan bu düşüş, Merkez Bankası'nın (MB) ek parasal sıkılaştırma kapsamında bugün ve yarın yapacağı satışlardan kaynaklanıyor.

Bugün ek parasal sıkılaştırma uygulayacak olan MB, minimum 600 milyon dolar satacak. Bugün ve yarın toplamda minimum 1.2 milyar dolar döviz satışı yapılacak.

Diğer taraftan, pariteye baktığımızda; dolar lehine açılan faiz makasına rağmen geçtiğimiz Cuma bir ara 1.3893’e tırmanan Euro/dolar paritesi sabah saatlerinde 1,3753 seviyelerinde bulunuyor.

Merkez Bankası Kontrolü Ele Alamıyor
Analistler, Merkez Bankası'nın (MB) günlük 450 milyon dolar satmasına rağmen koşullar gözönüne alındığında kontrollü olmadığını düşünüyor. MB’nın agresif ve kontrolü ele alacağını gösterir şekilde hareket etmemesinin de kurda yaşanan hareketlerin daha sert olmasına yol açtığı ifade ediliyor.

Siyasi çekişmenin nereye varacağı ve ne zaman ne şekilde sonlanacağına dair bir şey öngörülemediği sürece, piyasa hakkında yön ve seviye tahmin etmeniz son derece zor olduğu kaydediliyor. Buna karşın, dolar kurunda 2.20’de önemli bir psikolojik seviye olduğuna dikkat çekiliyor.

Kurda, siyaset ve olası MB aksiyonları belirleyici olacak.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler