FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Clinton: Hindistan, İran'dan daha az petrol almalı

Hindistan'daki temaslarını sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ambargo altındaki İran'dan daha az petrol satın alınmasını istedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Hindistan'ın ambargo altında bulunan İran'dan daha az petrol almasını istedi.

Hindistan ziyareti sırasında Kalküta kentine giden Clinton, enerji temini bakımından eksiklik çeken Hindistan'ın İran'dan satın aldığı petrol miktarını düşürmek için daha fazla çaba harcamasını istedi.

Hindistan, bir süredir, İran ile ticari ilişkileri dolayısıyla baskı altında.

Amerika Birleşik Devletleri 28 Haziran'dan itibaren İran'dan petrol alımlarını azaltmayan ülkelerdeki bankalara karşı bir dizi yaptırım uygulamaya başlayacak.

Clinton, "Hindistan, Çin, Japonya gibi İran petrolünün başlıca alıcıları olan ülkelerden ithalatlarını azaltmalarını istememiz, İran üzerindeki baskıyı sürdürme amacımızdan kaynaklanıyor" dedi.

Hindistan'ın başka yerlerden petrol alabileceğini kaydeden Hillary Clinton, Suudi Arabistan ve diğer bazı ülkelerin piyasaya daha fazla miktarda petrol temin ettiğini söyledi ve "Hindistan, İran'ın yönelttiği tehdidi çare bulmak için diplomasiye baş vurulması gerektiğini anlamaktadır. Daha da fazla çaba göstereceklerini umuyoruz. Hindistan'ın uluslararası topluluktaki rolünün bunu gerektirdiğini düşünüyoruz." dedi.

Bugün Batı Bengal eyaletinin lideri Mamata Benerci ile bir saate yakın bir görüşme yapan Clinton, yarın da Delhi'ye geçerek Başbakan Manmohan Singh ile görüşecek.

Delhi'deki yönetimin güçlü destekçilerinden olan Mamata Benerci, yakınlarda, Time dergisi tarafından seçilen dünyadaki en etkili 100 kişi arasında yer almıştı.

Basında çıkan haberlere göre, görüşmede Hillary Clinton'ın, perakende piyasasına yabancıların doğrudan yatırım yapması konusunu da gündeme getirmesi bekleniyordu. Mamata Benerci, buna karşı çıkıyor.

Clinton, NDTV televizyonuna verdiği mülakatta, "Hindistan zamanla ne kadar dışa açılırsa, ülkedeki yaşam standardı ve fırsatlar da o kadar artar. Ama ben politikanın ne demek olduğunu ve bu türlü kararların nasıl zorlukla alınabildiğini anlıyorum." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, piyasaların farklı markalı perakende olanaklarına açılmasını istediğini kaydederek, olası yararlar hemen farkedilmese de, tedarik zinciri yönetimi ve küçük üreticilerle ilişkilerin geliştirilmesi alanlarında, Hindistan'a büyük deneyimler kazandırılabileceğini söyledi.

Dün Kalküta'da insan ticaretini önlemek için çalışmalar yürüten grupların temsilcileriyle bir araya gelen Clinton, geçmişte seks ticaretine alet olmuş mağdurların sahnelediği bir dans gösterisini izledi ve gösteriden çok etkilendiğini belirtti.

Hillary Clinton'ın Hindistan gezisi, daha önce Çin ve Bangladeş'i kapsayan turunun son durağı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler