FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vaatler için 100 günlük acil eylem planı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, tek başlarına iktidarlarının ardından gözlerin çevrildiği seçim vaatleri için ilk talimatı verdi.

Vaatler için 100 günlük acil eylem planı

Ön hazırlıklara süratle başlanan çalışma kapsamında oluşturulacak bir komisyon vaatlerin aciliyetlerine göre öncelik sıralamasını yapıp, yeni hükümetin uygulamaya koyacağı 100 günlük acil eylem planını oluşturacak. AK Parti kaynaklarına göre , “Memurdan emekliye, öğrenciden çiftçiye kadar bir çok kesime verdiğimiz sözler var, bunların gereği yerine getirilecek. Şimdi oluşturulacak bir komisyonla bunların nasıl bir takvim içinde hayata geçirileceği planlanacak. Çünkü bunların içinde yasal düzenleme gerektirenler de bulunuyor. Bütün bu adımlar süratle planlanıp, yani bir takvime bağlanıp yine süratle hayata geçirilecek. Ancak bunun için öncelikle yeni hükümetin kurulması ve Meclis’in de çalışmalarına başlaması gerekiyor” bilgisini verdi.
Vaatler için acil eylem planı hazırlanıyor

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Vaatlerin hepsini yapacağız. Sayın Başbakanımız dün MYK’da talimat verdi. 100 günde hangi adımlar atacağız, acil eylem planı hazırlıyoruz" dedi.

1 Kasım Genel Seçimlerini değerlendiren Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, yüzde 49'un beklediklerinden yüksek olduğunu ancak sürpriz olmadığını söyledi. Akdoğan, "46-47’lerde bir sürpriz bekliyordum bu daha yüksek bir sürpriz oldu. Biz 2011’de de yüzde 49 aldık o yüzden yüzde 49’da çok sürpriz değil" diye konuştu.

NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, AK Parti'nin başarısını "güven ve istikrar" vurgusuna bağladı.

Partisinin seçim vaatlerine de değinen Akdoğan, "Bunların hepsini yapacağız. Sayın Başbakanımız dün MYK’da talimat verdi. 100 günde hangi adımlar atacağız, acil eylem planı planlıyoruz. Bu vaatlerin hepsini takvimleyerek bir eylem planı hazırlanıyor. Türkiye'nin kaybedecek bir günü yok" ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin seçim beyannamesinin açıklandığı 4 Ekim Pazar günü partisinin ekonomik vaatleri şöyle sıralamıştı:

- Ekonomide şeffalık olacak

- Yeni gelir vergisi kanunu ve vergi usul kanunu yapılacak

- Reel ekonomide 4 ana başlıkta dönüşüm sağlanacak:

1. İleri teknoloji ve yüksek katma değere dayalı üretim yapılacak

2. İş ve yatırım ortamı iyileştirilecek

3. Adli ve idari yargıda uyuşmazlıklar daha hızlı çözülecek, İstanbul'da bir tahkim merkezi kurulacak

4. Bilgi toplumuna dönüşüm anlamında kamunun elektronik dönüşümü tamamlanacak

AİLE VE ÇOCUKLAR

- Ailenin ve çocukların ekonomik ve sosyal hayattan faydalanmaları sağlayacak Aile sosyal destek programı hayata geçirilecek

- Devlet koruması altındaki çocukların barınmasında koğuş sisteminden ev ortamına geçiş sağlanacak

- Ev almak için konut hesabı açan vatandaşa yüzde 15 kamu katkısı sağlanacak

- Bütün annelere doğum hediyesi programı kapsamında ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, 3 ve üzeri çocuklar için 600 TL hediye verilecek

KADINLAR

- Kadınların işgücü piyasasına katılması için iş modelleri hazırlanacak

- Doğum izinlerinin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesi konusunda çalışma yapılacak

- Kadınlar ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve sonraki çocukta 6 ay yarım gün çalışacak ancak tam ücret alacak. Bu süreler bittikten sonra kadınlar isterlerse yarı zamanlı ve yarı ücretli olarak çalışabilecek.

GENÇLER

- İlk kez iş bulan gençlerin maaşı bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak

- Lise ve üniversite mezunu gençlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) giderlerini 2 yıl boyunca gelir testine girmeksizin devlet karşılayacak

- İş kurmak isteyen gençlere 50 bin lira nakdi yardım yapılacak, 100 bin lira faizsiz kredi verilecek

- Gençlerde evliliği teşvik etmek amacıyla açılacak çeyiz hesabında biriktirilen paranın 5'te biri kadar devlet desteği verilecek

- Gençlere sınırsız ücretsiz internet erişimi imkanı verilecek
EMEKLİLER VE YAŞLILAR

- Tüm emeklilere ayda 100 lira, yılda 1.200 lira ek ödeme yapılacak. Böylece tarım bağkurluları hariç bin liranın altında maaş alan emekli kalmayacak

- Sosyal güvenlik destek primi kesintisi kalkacak

- Emekliler aylık 250 lira taksitle TOKİ'den ev satın alabilecek

ESNAF

- Esnafa düşük faizli kredi desteği devam edecek

- Yatırımcıya sembolik kira bedeli karşılığı fabrika yapılıp verilecek

TARIM

- Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak

- Genç çiftçilere proje bazında 30 bin lira nakdi karşılıksız destek verilecek

- Ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza eden çiftçiye kira desteği sağlanacak

- Sağlık çalışanlarının özlük hakları yeniden düzenlenecek

- Bazı kanser türleri başta olmak üzere erken teşhis taramaları çoğaltılacak

POLİSLER

- Polislerin 2.200 olan ek göstergeleri 3.000'e çıkarılacak

TAŞERON İŞÇİLER

- Taşeron işçiler kamuda istihdam edilecek

GSS BORÇLARI SİLİNİYOR

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinden sonra ilk işlerinin gelir testi borçlarını silmek olduğunu söyledi. Davutoğlu bir grup üniversite öğrencisiyle buluşmasında genel sağlık sigortası beyannamesine getirilen muafiyetin ardından gelir testi yapılamamasından dolayı biriken borçlar için, “Borç sıkıntısı içinde strese girmeyin. 1 Kasım’dan sonra ilk işimiz, bütün o borçları silmek olacak.. Sistem daha sonra oturacak. Okulu bitirince iki yıl içinde de müddet vereceğiz. İş güç sahibi olur, ondan sonra da ödersiniz” dedi. 1 Ocak 2012’de yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası kapsamında 18 yaşını doldurmuş herkes sigorta kapsamında yer alıyor. 18 yaşını aşmış ancak bir işte çalışmayanların ise gelir testine girip gelir seviyelerini belirlemeleri gerekiyor. Bu test sonucunda ya devlet tüm sigorta primlerini karşılıyor ya da kişi prim ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya kalıyor. Gelir testine girilmediği için toplam prim borcu 7 milyar TL’yi aşmıştı. Geçtiğimiz ay sonunda biten gelir testi başvurularının ise sadece 500 bin kişide kalmıştı. Borçlu sayısının ise çoğunluğu genç olmak üzere 5 milyonu bulduğu belirtiliyordu.

VAATLERİN MALİYETİ 22.3 MİLYAR TL

AK Parti’nin açıkladığı vaatlerin toplam maliyetinin 22.3 milyar lirayı bulacağı tahmin ediliyor. AK Parti’nin 1 Kasım seçimlerine yönelik ilk açıkladığı paketin maliyeti 19.3 milyar lira. Maliyetin en önemli kalemi emeklilere yapılacak 100 liralık ödemeden kaynaklanacak. Maliyetinin yaklaşık 10.7 milyar lirayı bulması bekleniyor. Yem ve gübrede KDV’nin sıfırlanmasının 2.5 milyar liralık maliyeti olduğu tahmin ediliyor. Polislerin 2200 olan ek göstergeleri 3000’e çıkarılacak, bunun da önemli maliyet kalemlerinden olduğu tahmin ediliyor. Gençlere 50 bin liralık desteğin ilk yıl maliyeti 500 milyon lira, faizsiz kredi desteğinin maliyeti 100 milyon lira, istihdam edilen gençlerin maaşlarının ilk yıl devlet tarafından karşılanması da 2.3 milyar lirayı bulacak.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler