FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşsizlik maaşı şartları değişiyor

Çalışanların işsiz kaldığında en büyük güvencesi işsizlik maaşı başvuru şartları değişiyor. İşsizlik başvurusu yapabilmek için 120 gün olan prim ödeme zorunluluğunun 30 güne indirileceği konuşuluyor.

İşsizlik maaşı şartları değişiyor

İşsizlik maaşı şartları esnekleşiyor... Akp'nin seçim vaadi olan "asgari ücretin 1300 TL olup olmayacağı" tartışılırken, işsizlik maaşı konusunda heyecanlandıran gelişmeler yaşanıyor. Çalışanların işsiz kaldığında en büyük güvencesi işsizlik maaşı da artış gösterecek, 1300 TL'yi bulacak. Maaşın artmasıyla birlikte işsizlik maaşı başvurı şartlarının da esnetilmesine yönelik çalışma hız kazanacak. Asgari ücretin beklenildiği gibi 300 TL artış göstermesi durumunda işsizlik maaşlarının tavan ücretinde de benzer bir oranda artış yaşanması bekleniyor.

KENDİ KUSU İLE İŞTEN ÇIKANLAR DA FAYDALANABİLECEK

İşsizlik maaşının artırılmasının ardından, işsizlik maaşında yararlanma süre ve koşullarının da yumuşatılması planlar arasında. Yapılan değişikliklere göre işsizlik maaş süresi, eğitim ve yaş grubu, alım koşulları gibi şartlarda esneklik ve değişikler yapılması gündemde. Buna göre; şsizlik sigortasından faydalanabilmek için 120 gün olan prim ödeme zorunluluğunun 30 güne indirilmesi, kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartının kaldırılması, 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmesi şartının ise 100 güne indirilmesi gibi düzenlemeler üzerinde duruluyor. Hem gün sayısının indirilmesi hem de kendi kusuru ile işten çıkanların da işsiz kaldıkları sürede işsizlik maaşında yararlandırılması konusu da masada bulunuyor.

MEVCUT SİSTEMDE İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLMEK İÇİN ŞARTLAR

Mevcut sistemde; işten çıktığınızda başka bir işe girene kadar temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar devletin işsiz olan kimselere belli bir süre ödediği işsizlik maaşını alabilmek için bazı şartlar var. Bu şartlar, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yer alıyor. Kanuna göre; işsizlik maaşı alabilmek için; Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvuru yapmak , Şartlarını yerine getirmeniz gerekmektedir.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler