Endekste hızlı yükselişin ardından zaman zaman kar realizasyonları yaşansa da yeni hedef 96 bin. Dr. Yaşar Erdinç de 2013 yılı ilk üç aylık dönemde öne çıkan hisseleri seçti...
ARACI KURUM ÖNERİLERİ
Bunların yanı sıra aracı kurum önerileri de hisse arayışında olanlara yol gösterebilir. Şirketlerin yılsonu kar beklentilerine bağlı olarak prim potansiyeli taşıyan hisseleri belirleyen aracı kurum tavsiyeleri de hisse senedi seçimine yardımcı olabilecek çalışmalardan. Aracı kurumlardan derlediğimiz bu tablodaki ilk 20 hisseye bakıldığında getiri beklentilerinin yüzde 72’lere kadar çıktığı görülüyor. Bu öneriler arasında ilk sırayı yüzde 71.84 ile Anel Elektrik almış. Anel Elektrik hisselerini yüzde 49 ile Çelebi Hava Servisi ve 44.04 ile Koza Altın izliyor.
Ancak analistler bütün bu değerlendirmelerin gerek siyasi, gerekse ekonomik açıdan piyasalarda beklentilerin aksine bir gelişme olmaması halinde geçerli olduğu konusunda hemfikir. Analistlere göre, olumlu rüzgarın devamıyla endeksin yükselme potansiyelini sürdürmesi halinde söz konusu kriterler kapsamında bu hisseler orta ve uzun vadede getiri potansiyeli taşıyor.
Yükselişin önünü kesebilecek riskler
* Barış Süreci’nin bir şekilde sekteye uğraması. Terörün tekrar başlaması.
* ABD ve Avrupa kaynaklı hisse senedi piyasalarında zirve seviyelerden gelebilecek sert satışlar.
* İç piyasada siyasi risk algılamasının artması. Tansiyonun çok yükselmesi.
* Suriye ile olası bir çatışma. Burada en uzun kara sınırımız olan ülke ile sıcak bir gelişme piyasaların moralini bozabilir.
* Bütün dünyayı etkileyebilecek, sürpriz bir olumsuzluk. Suriye dışında, İran vs konusunda beklenmedik yeni bir olumsuzluk yaşanması.
Dr. Yaşar ERDİNÇ/ 3 aylık dönemde öne çıkan hisseler
Bu çalışmada Mart 2013 dönemi bilançosu açıklanan sanayi şirketlerinin (banka, aracı kurum, sigorta, faktoring ve leasing şirketleri dahil değildir) çeşitli rasyoları kullanılarak bir puanlama yapıldı. Bu rasyolar, şirketlerin hem reel hem de hisse fiyat performansını ölçmeye yönelik.
Puanlama yapılırken, her rasyo kendi içinde değerlendirildi. Söz konusu tabloda örneğin net satışların büyümesi rasyosuna göre Anadolu Efes, en yüksek satış büyümesine sahip olup, en yüksek puanı aldı. Net kâr büyümesinde de Anadolu Efes çok iyi durumda. Ancak şirketin Piyasa Değeri/Defter Değeri (PD/DD) rasyosu, hissenin o kadar da ucuz olmadığını göstererek satışlardaki ve net kardaki büyümeye rağmen, puanını aşağı çekti. Anadolu Efes’in PD/DD oranı dikkat ederseniz ilk 10 şirket içindeki en yüksek orandır.
PD/DD açısından en ucuz görünen şirket ise 0.38 değeriyle EMKEL olarak karşımıza çıkmakta. Evet ucuzdur ama hemen atlayıp almak mı gerekir? Dikkat edilirse “istikrarlı kâr ediyor mu?” rasyosu, sadece 0.09 düzeyinde. Yani EMKEL geçmiş beş yıl içindeki 20 bilanço döneminde çok istikrarsız bir net kar performansı sergilemiş. Sharp net kar marjı rasyosu eğer 1 veya daha yüksekse, o zaman şirketin istikrarlı kâr ettiğini düşünebiliriz.
Fakat EMKEL hissesinde neredeyse sıfıra yakın bir değer görüyoruz. Demek ki çok istikrarsız olduğu için piyasa EMKEL'in fiyatını çok iskonto ediyor ve PD/DD oranını çok düşük olarak belirleyebiliyor. Burada EMKEL için sorulması gereken soru, gelecek bilançolarda da acaba mart bilançosundaki performans devam edecek midir?