2012 yılı dokuz aylık bilançolar Kasım ayından itibaren İMKB’ye gelmeye başlandı.
2012 yılı dokuz aylık bilançolar Kasım ayından itibaren İMKB’ye gelmeye başlandı.
Para dergisinden İdil Taraklı'nın haberine göre; analistler, 9 aylık bilançoların etkisiyle piyasada yine hisse bazında hareketlerin yaşanacağı konusunda hemfikir.
2012 yılı üçüncü çeyreğine yönelik konsolide olmayan bilançolar 2, bankalar 14, konsolide olanlar ise 16 Kasım’da İMKB’ye gelmeye başlayacak. Yılın her çeyrek dönemi farklı sektörler için farklı dinamikler taşıyor. Üçüncü çeyrek döneminde de bazı şirketlerin gelirleri artarken, bazılarının gelirleri düşüş eğilimi gösteriyor.
Analistler, bilanço beklentileriyle oluşacak hareketten yararlanmak isteyenler için alıma uygun 13 hisse belirledi...
Yeliz KARABULUT / İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı Analisti
Gübre Fabrikaları:
Şirket brüt satışlarını yılın ilk yarısında yüzde 20 artırırken net karı ise 62 milyon TL’ye yükseldi.Gübre Fabrikaları’nın İran’daki Razi ortaklığındaki satış geliri ise yılın ikinci çeyreğinde 2011’in eş dönemine göre yüzde 26 geriledi. Bunda İran gerginliği ve bunun sonucunda şirketin İran sularında gemi temin etmede ve özellikle amonyak tanklarında problem yaşaması etkili oldu. Bu da şirketin borsa performansını olumsuz etkiledi.
Yılın üçüncü çeyreğinde Razi’de operasyonel sorunlar çözüme kavuşmaya başlandığı için rakamlarda iyileşme olduğu düşünülüyor.
Öte yandan Razi Petrochemical Co, aynı bölgedeki Arya Phosphoric Jonoob Co. şirketinin yüzde 87.5 oranındaki hissesini 15 milyon 500 bin dolar bedelle satın almak için sözleşme imzaladı. Bu durum, ileride şirketin finansallarına önemli bir katkı sağlayacak.
Ayrıca şirketin yüzde 40 hissesine sahip olduğu Negmar Denizcilik’in elde ettiği gelir, Gübretaş’ın konsolide brüt gelirlerine yansıtılmazken net karını etkiliyor. Negmar Denizcilik yaptığı yatırımlarla denizcilik sektöründe İDO’ya rakip olarak gösteriliyor. Şirkete Negmar’ın ve gübre fiyatlarındaki artışın olumlu katkılarıyla üçüncü çeyrek bilançosunun olumlu etkilendiğini düşünüyoruz. Gübre Fabrikaları hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımız 20 TL.
Bagfaş:
Şirket, Türkiye’nin ilk granül stabilize amonyum nitrat (AN)/granül kalsiyum amonyum nitrat (CAN) kimyevi gübre kompleksinin ihalesini ThyssenKrupp GmbH’e verdi. Bu yatırım için ipoteksiz ve teminat mektupsuz ve 140 milyon 750 bin euro finansman sağladı. Bagfaş, söz konusu tesiste 95 ton nitrik asit, 2 bin ton granül kalsiyum amonyum nitrat ve bin 550 ton granül stabilize amonyum nitrat gübresi üretmeyi hedefliyor. 28 ay içinde de tesisin işletmeye alınması bekleniyor.
Bu uzun vadeli beklentinin yanı sıra Bagfaş brüt satışlarını yılın ilk yarısında geçen yılın eş dönemine göre yüzde 23 artırırdı. Aynı dönemde şirketin net karı ise yüzde 53.6 geriledi. Maliyetlerindeki yüzde 46.6 artış nedeniyle brüt kar marjı yüzde 32’den yüzde 19 seviyelerine düştü. Yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde mevsimsel etki nedeniyle şirketin satışlarındaki artışa paralel olarak ciro rakamlarında da yükselme bekliyoruz. Bagfaş hisselerinde hedef fiyatımız 65 TL. Önerimiz, “kademeli alım”.
Doğuş Otomotiv:
Şirketin yılın ikinci çeyreğinde satışları geçen yılın eş dönemine göre yüzde 12 arttı. Satış gelirleri ise yüzde 8.2 artarak 1 milyar 401 milyon TL oldu. Şirketin karlılık rasyoları artarak devam ediyor. Geçen yılın ilk yarısında şirketin FAVÖK (faiz giderleri, amortisman giderleri, vergi öncesi kar) marjının yüzde 6.3 iken 7.3’e yükselmesi önemli. Artan kar marjı, öz kaynak yönetimiyle değerlenen yatırımlarının olumlu katkısıyla şirketin net karı, geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 103 arttı.
Yılın son çeyreğinde sektör içerisinde satış kotalarını kapatma kaygısı ve euro bölgesindeki düzelme belirtileriyle otomotiv sektörünün olumlu etkileneceğini düşünüyorum. Satışların ay, ay dağılımı incelendiğinde her geçen gün artışlar olduğu görülüyor. Otomotiv satışlarının yılın son çeyreğinde ivme kazanacağını düşünüyorum. Doğuş Otomotiv hisseleri için orta ve uzun vadeli hedef fiyatımızı 6.40 TL’den 7.40 TL’ye yükseltiyoruz. Önerimiz “kademeli alım”.
Akçansa:
Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde faaliyet gösteren şirket, İstanbul-Büyükçekmece, Çanakkale ve Samsun-Ladik’teki üç fabrikasında çimento ve klinker üretimi gerçekleştiriyor. Şirketin ayrıca İstanbul-Ambarlı, İzmir-Aliağa, Yalova, Yarımca ve Hopa’da kurulu beş çimento terminali bulunuyor. Türkiye çimento sektörünün lideri olan Akçansa, ülkemizin çimento ihtiyacının yüzde10’unu, toplam çimento ve klinker ihracatının ise yüzde12.5’ini karşılıyor.
2011 yılının parlayan yıldızı olan ve Türkiye büyümesinin üzerinde bir büyüme gösteren çimento sektöründe yurtiçi satışları 2012’nin ilk çeyreğinde yüzde 15.45 düşmüştü. Ancak yurtiçi talep, kentsel dönüşüm, 2B ve mütekabiliyet yasalarının etkisiyle yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6.5 arttı. Akçansa’nın yılın ilk yarısında brüt satışları yüzde 7 artış kaydederken şirketin maliyetlerindeki gerilemeye bağlı olarak brüt kar marjı yüzde 15’den 19’a yükseldi. Net karı da yüzde 56 artarak 60.6 milyon TL’ye ulaştı. Şirketin enerji maliyetlerini düşürmek adına attığı adımlar da unutulmamalı.
Akçansa hisseleri için orta ve uzun vadeli hedef fiyatımız 12.10 TL. Şirket finansallarının yanı sıra sektöre yönelik olumlu beklentilerimizin de etkisiyle yatırımcılara “kademeli alım” öneriyoruz.