Tarihi zirveyi gören Borsa'da, kar satışlarının etkisi artırsa da yükselişin sürmesi bekleniyor.
MYNET FİNANS SERVİSİ
Tarihi zirveyi gören Borsa'da, kar satışlarının etkisi arttı. 100 bin hedefini koruyan endekste son iki gündür ciddi kâr satışları yaşanıyor.
91 bin seviyelerinden 89 binli seviyelere kadar gerileyen BIST 100 Endeksi'nde, faizlerdeki düşüş, barış süreci ve 2013 yılı çeyrek bilançolarının olumlu bir seyir izlemesi nedeniyle pozitif beklentiler devam ediyor. Analistler, bu düşüşü sağlıklı bir yükseliş için olumlu karşılıyor.
Mynet Finans Servisi olarak analistlerin BIST'e dair kısa ve orta vadedeki beklentilerini araştırdık.
İşte uzmanların borsa için beklentileri ve gelecek öngörüleri:
Erkan Savran - Akyatırım Araştırma Bölüm Başkanı
Global piyasalardaki likidite bolluğu ve Türkiye’ye giren sermaye akımlarının devam etmesi nedeniyle faizlerde keskin bir düşüş yaşandı. Merkez Bankası’nın TL’nin değerlenmesine (cari açık kaygıları nedeniyle) engel olmak için faizleri aşağı çekmesi borsayı da yukarı iten ana faktörlerden birisi. Diğer önemli bir faktör, (ki global likidite bolluğuna ek olarak sermaye girişlerini destekliyor) Türkiye’nin ikinci bir kredi derecelendirme kuruluşu tarafından da notunun artırılması beklentisi.
Fitch’in Kasım 2012’deki not artışından sonra Moody’s ve S&P’nin de Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çekmesi bekleniyor. Not artırımı beklentisi piyasada zaman zaman kâr satışları yaşansa da endeksin belli seviyelerde tutunmasına yardımcı oluyor.
Bu beklentiler ışığında, BIST-100 endeksi kısa vadede 88.500-91.500 (ki 91.500 dolar bazlı endeks zirvesi olan yaklaşık 51.000 dolara karşılık geliyor) arasında dalgalanır. Orta vadede ise 100 bin seviyesi zorlanabilir.
Teknik olarak, 89.000 - 88.500 bandı çok kısa vadeli ilk destek bölgesi. Geri çekilmelerin bu seviye üzerinde tamamlanması, yükseliş ivmesinin güçlü kalmasını sağlayabilecektir. Teknik göstergelerin aşırı alım bölgesinde olması kısa vadeli düzeltme ihtiyacına işaret etse de 89.000-88.500 üzerindeki hareket korunduğu sürece yükseliş beklentisi güçlü kalacaktır. Bu bant altına yaşanacak sarkmalarda önceki zirve olan 86.750 zirvesinin gündeme gelmesi muhtemel. 86.750 stop-loss seviyesi olarak düşünülmeli. Yukarı hareketlerde ise 91.500’den sonraki ilk kuvvetli direnç 94.000 seviyesinde.
Yatırımcı hisse senedi seçerken, öncelikle yatırım ufkuna karar vermeli. Kısa vadeli yatırımcılar için teknik analiz kullanmak daha yararlı olabilir. Uzun vadeli yatırımcılar ise yatırım yaptıkları şirketin piyasa rasyolarını, analist beklentilerini, şirketin uzun vadeli beklentilerini bilmeli ve buna göre hisse seçme seçimi yapmalı. Bu konuda araştırma portföyleri takip edilebilir.
Mynet Finans Yazarı ve Teknik Analist H. Tolga Altunsoy
Temel bazda iyi gelen verilerin etkisiyle yükselişini sürdüren piyasaların bugüne kadar geldiği durum içinde teknik incelemesine bakacak olursak, BIST 100 endeksinin kısa vadeli yatay destek formasyonu yaratabileceğinden bahsetmiştim. Bu formasyonun 82,250 desteği ve 86,400 dirençleri arasında oluştuğunu grafikte görmekteyiz. Hatta bu aralıkta endekse paralel hisselerde birçok kez al sat fırsatı yaratmış olduğu kanaatindeyim. Gelen son not artışı haberiyle 84,100 direncini de kendisine destek edinerek yapmış olduğu yükselişlerle 86,800 leri de geçerek 90 bin puanın üzerine çıkmış durumda.
Dirençsiz bir bölgeye giren piyasalarda akla gelen acaba yükseliş devam edecek mi? Devam ederse nereye kadar eder? endişesi de hakim olacaktır. Bu noktada teknik analiz kısmından bir inceleme yapmaya çalışırsak, 71,776 seviyelerindeki ilk ana dirence kadar 23176 puanlık gerçek işlem oluştuğunu görmekteyiz. Bu işlem aralığına bağlı olarak gelinebilecek ilk direnç bölgesi 94,950 – 95 bin seviyeleri gibi belirebilir. Bir nevi ilk ara direnç seviyeleri olabilir. 87 bin seviyeleri destek alınabildiği sürece 94,950 ler hedef olabilecektir.
Hep bahsettiğim yükselişler esnasında ki kısa vadeli yatay formasyonun önemi de burada ortaya çıkmaktadır. Olası küçük geri çekilmelerde bu aralık destek oluşturabilecektir. Yalnız bugünkü gelinen noktadan olası görünen 95 binlere yüzdesel olarak baktığımızda yüzde 5- 6,5 gibi bir oran çıkmaktadır. Dirençsiz bölgede oluşabilecek yükselişler endekse paralel hisseleri hareketlendirebilir. Gelen verilerde ki beklentiler olumlu karşılandığı sürece pozisyonlar korunabilir kanaatindeyim.