Düşen hisse senedi fiyatları rısk alabilenler için fırsat olabilir.
Ozan BATU
İntegral Menkul Değerler Kıdemli Analisti
“Pınar Su’nun satışları artar”
Pınar Su: Madran, Gökçeağaç ve Akçaağaç kaynaklarından elde ettiği suyu Türkiye’de ve yaklaşık 26 ülkede tüketiciye sunuyor. Özellikle hedef pazar çeşitlemesi konusunda 3 kaynaktan üretim yapması şirketin satış ve maliyet riskini minimuma indiriyor. Öte yandan, son 10 yılda Türkiye’de şişelenmiş su sektörü büyüklüğünün geçen yıl 3.6 milyar TL’ye ulaşması önemli. 2012 yılında 2011’e göre satılan malın maliyetlerinde yüzde 18’i aşan artış bulunmasına rağmen şirketin FAVÖK’ünün (faiz gideleri, amortisman giderleri, vergi öncesi kar) yüzde 565 artması dikkat çekiyor. Şirketin FAVÖK’ünde toparlanma sinyalinin başlayabileceğini düşünüyoruz.
Pınar Su’nun 2013 yılı ilk üç aylık dönemde yaklaşık 814 bin TL zarar açıklanmasını dönemsel olarak su talebinin azlığına bağlıyoruz. Aktif büyümenin 2013’ün ilk çeyreğinde yüzde 8.61 olması, şirketin bu yıl yüzde 25 ile 30’a varan net satış büyüme hedefinin gerçekleşebileceği sinyalini veriyor. Yaz döneminin başladığı bugünlerde Pınar Su’nun satışlarını kademeli olarak artırabileceğini tahmin ediyoruz. Şirketin ihracatta özellikle Ortadoğu ve Afrika’ya yönelik büyüme hedefleri de yakından takip edilmeli. Şirket hisseleri için 3 TL seviyesi orta vadede kritik bir destek. Pınar Su hisseleri için 3.90 TL hedef fiyatla yüzde 13 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
Tat Konserve: Geçen aylarda gerçekleşen uluslararası SIAL Gıda Fuarı’nda yeni hedef pazarlar ve zincir marketlerle ürün satışı konusunda girişimlerde bulunması, şirketin büyüme konusunda kararlı olduğunu gösteriyor. Yurtdışı girişim atağının yanı sıra şirketin Türkiye salça pazarının yüzde 30’luk payına sahip olduğunu da belirtelim. Öte yandan, Tat Konserve 10 yılda 10 dünya markası yaratmak vizyonuyla tasarlanan “Turquality” programı kapsamına alındı. Turquality dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olarak kabul ediliyor. Şirketin 2013 yılı ilk üç aylık bilançosuna göre net dönem karı geçen yılın eş dönemine göre yüzde 12 artarak yaklaşık 6.5 milyon TL’ye ulaştı. Aynı dönemde uzun vadeli yükümlülüklerini yüzde 30 oranında azaltması orta ve uzun vade görünümü için oldukça olumlu bir gelişme.
Öz sermaye büyümesinde cari dönemde gıda sektöründeki rakiplerine oranla bir miktar sığ kalması uzun vade yatırımcıları için ilk etapta olumsuz olarak algılanabilir. Ancak yıllık aktif getirisinin yüzde 130 seviyesini aşması, öz sermaye büyümesinin önümüzdeki dönemlerde artış sergileyebileceği beklentisini ön plana çıkartıyor. BIST-100 endeksinde hafta başında etkili olan sert geri çekilmeye rağmen şirket hisseleri orta vadeli yükselen trendini koruyor. Tat Konserve hisselerinde 2.25 TL seviyesinin kritik bir destek olduğunu görüyoruz. Şirket hisseleri için orta vadede 2.85 TL hedef fiyatla yüzde 14 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
TAV Havalimanları: Havalimanı işletmeciliğinde dünya çapında işlettiği 12 havaalanı ile lider markalardan biri konumunda. TAV Havalimanları tarafından işletilen İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yolcu sayısı yüzde 23 artarak kendi alanında Avrupa’da en hızlı büyümesini yakaladı. Şirket, 2013 yılı ilk çeyreğinde 30 milyon 670 bin TL net dönem karı açıkladı. Böylece 2012’nin eş dönemine göre yüzde 41.6 artış yakaladı. Karşılaştırmalı dönemde net borç büyümesinin negatif seviyeye ulaşması ve borç/öz sermaye oranındaki kısmi geri çekilme, olumlu gelişmeler arasında sayılabilir. Şirket 2013 yılında toplam yolcu büyümesini yüzde 15 ile 18 arasında bekliyor. Öte yandan, 2012 yılı net karı üzerinden 62 milyon euro’nun temettü olarak dağıtılmasını genel kurul onayına sunma kararı aldı. Geçen 31 Mayıs’ta temettü ödemesini gerçekleştiren şirket, uzun vadeli yatırımcıların dikkatini çekiyor. TAV Havalimanları hisseleri için orta vadede 12.8 TL hedef fiyatla yüzde 15 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.