İş dünyası, 2012’nin 2011’e göre daha zor bir yıl olacağına inanıyor.
Erol BİLECİK / İndeks Grubu CEO’su
“2012’nin ilk altı ayı kritik”
SEKTÖR BEKLENTİSİ
2012 içinde gerek sendikasyon gerekse normal krediler anlamında Avrupa’daki büyük çaplı bankaların yatırımlarını bir miktar daraltacaklarını gözlemliyorum. Her firmanın 2012’nin ilk altı ayını muhafazakar bir yapı çerçevesinde değerlendirmesi gerekiyor. Ancak yılın diğer yarısının bu dinamikleri kendi içinde toparlayacağına inanıyorum. Bilişim teknolojileri sektöründeki tüketici elektroniği segmenti 2012’de de büyümeye devam edecek. Devletin bilişim yatırımlarına hız kesmeden devam edeceğini öngörüyorum.
GRUP BEKLENTİSİ
Bilişim teknolojileri sektöründeki geleceğe dönük en önemli atılımlardan birinin atma değerli dağıtım ve hizmetler olacak diye tahmin ediyorum. Bu doğrultuda, İndeks Grubu olarak lokomotif anlamda değerlendirdiğimiz alanlar, gerek ürün gerekse servis bazında katma değerli dağıtım faaliyetleri olacak. Bulut teknolojisinin içinde yer almak adına geçtiğimiz günlerde Microsoft ile yaptığımız distribütörlük anlaşmasının önümüzdeki dönemde grubumuza ivme kazandıracağını düşünüyorum. Ayrıca temellerini 2012’de Homend markalı ürünlerimizin önemli bir atakta bulunması için elimizden geleni yapacağız..
Burak ERTAŞ / Sahibinden.com CEO’su
“Yeni internet projelerine yatırım yapacağız”
TÜRKİYE BEKLENTİSİ
En önemli dış ticaret ortağımız olan euro bölgesinde ekonomik yavaşlama ve göreceli olarak değeri düşen euro kuru, ihracatımızı ve buna bağlı olarak üretimi etkileyebilir. Ekonominin yavaşlamasıyla birlikte istihdam, ihracatın azalmasıyla da dış ticaret açığı açısından sıkıntı çıkabilir. Merkez Bankası para politikasının, özellikle faizle ilgili alınacak kararların belirleyici olacağını düşünüyorum. Bütün bunların ışığında yüzde 3-5 büyüme, yüzde 7-10 enflasyon ve yüzde 10-14 piyasa faizi bantları olası seviyelerdir diye düşünüyorum.
GRUP BEKLENTİSİ
E-ticaret açısından 2012, rekabetin yoğun olarak yaşanacağı ve sektördeki oyuncuların her alanda kendilerini geliştirecekleri, genel anlamıyla taşların yerine oturacağı bir yıl olacak. Önümüzdeki dönemde gerek mevcut sitelerde gerekse dikey modellerde yeni atılımlar bekliyoruz. Özellikle internet grup satın alma şirketleri arasında konsolidasyon ve iş modellerinde gerçekleşecek değişiklik sürecine tanıklık edeceğiz. Ayrıca geleceğe dönük yeni internet projelerine de yatırım yapacağız.
Sina AFRA / Markafoni Yönetim Kurulu Başkanı
“Tek ürüne odaklanan dikey siteler avantajlı”
SEKTÖR BEKLENTİSİ
Türkiye, yerli ve yabancı e-ticaret yatırımcıları ve girişimcileri açısından cazip. 2012’de de yerli ve yabancı yatırımlara şahit olacağız ve e-ticaret ekonominin canlanmasında etkili olacak. Şu anda Türkiye’de 6-9 milyon arasında online alışveriş kullanıcısı var. 2012’de hem online alışveriş kullanıcılarının sayısı artacak hem de mevcut online alışveriş hacmi yükselecek. E-ticaret sektöründe tek bir ürüne odaklanan dikey siteler yükselişte olacak. Dikey sitelerin yanı sıra “mass customization” diye adlandırılan kişiye özel üretim siteleri, sosyal medya ve sosyal ticaretle ilgili kurgular ön planda olacak.
GRUP BEKLENTİSİ
Markafoni Grubu, 2012’de de büyümesini sürdürecek, yurtiçi ve yurtdışı yatırımlara devam edecek. Halen bünyemizde yurtiçinde Markafoni, Markafonicity, Zizigo.com, MissPera.com, PayU ve Ucuzu.com olmak üzere 6; yurtdışında ise Avustralya, Ukrayna, Yunanistan ve Polonya olmak üzere dört şirket bulunuyor. Markafoni, önümüzdeki dönemde altı ülkede daha özel alışveriş kulübü açmayı hedefliyor. 2012’de Türkiye’den çıkan bir internet markasını global bir düzeye taşımak için çalışacağız.
Murat TABANLIOĞLU / Tabanlıoğlu Mimarlık Kurucu Ortak
“Kentsel dönüşüm ön plana çıkacak”
TÜRKİYE BEKLENTİSİ
IMF, 2012'de Türkiye’nin büyüme tahminini, zayıf sermaye girişi nedeniyle yüzde 2 olarak açıkladı. Ancak fiyat istikrarı konusunda kararlılık devam eder, cari açığı yapısal tedbirlerle azaltarak sürdürülebilir seviyelere çekmek için tedbirler alınır ve euro bölgesi ekonomisi de dikkatli takip edilirse 2012 Türkiye için hasarsız tamamlanabilir.
GRUP BEKLENTİSİ
2012’de depreme karşı önlem alma zaruretinin teşvik ettiği yenileme, bina bazında değil kentsel dönüşüm, tüm şehir olarak planlanmalıdır. 2011’de yüzde 10 büyüyen inşaat sektörü 2012’de yavaşlasa da yüzde 5’ten fazla büyüme gösterecek. Bu, küçülme değil daha sağlıklı bir büyüme olarak düşünülebilir. Hatta son yıllarda konut enflasyonuna neden olan üretimin de dengelenmesini sağlayacak. 2011’de istihdamın yaklaşık 2 milyon olduğu inşaat sektöründe, 2012’de de beklenti yüksek.
Bu zorluğun dünyadaki ekonomik sıkıntılardan kaynaklanacağını düşünen patronlar, yüzde 4 ekonomik büyüme ve yüzde 5-6 enflasyonu makul buluyor...
“2012, 2011’den daha zor bir yıl olacak.” Evet, bu cümle iş dünyasının 2012 ile ilgili genel beklentisini özetliyor. Ancak iş dünyası bu zorluğun Türkiye şartlarından değil dünyadaki şartlardan kaynaklandığını düşünüyor. Avrupa ve Amerika’daki borç krizlerinin boyutu Türk iş dünyasını tedirgin ediyor. Özellikle de en büyük ticari partnerimiz Avrupa’daki sıkıntıların etkilerinin sınırlı da olsa Türkiye’ye yansıyacağı görüşü hakim.
İşte bu yüzden Türkiye ekonomisini sürükleyen şirketlerin patronları ihtiyatlı bir iyimserlik içinde. Özellikle de geçmiş krizlere rağmen oranla bu kez daha hazırlıklı olduklarını söylüyorlar.