İşte SGK'nın az bilinen ödemeleri
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), farklı durumlar için çeşitli isimler altında birçok ödeme yapıyor ancak pek çok kişi haberi bile olmadığından bu ödemeleri almıyor. İşte pek bilinmeyen SGK ödemeleri...
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), evlenen yetime, cenazesi olana, hastalık nedeniyle istirahat edene veya tedavi için oradan oraya koşuşturana farklı isimler altında ödeme yapıyor. Ancak çoğu kişi bu ödemelerin farkında değil. Farkında olan da unutup gidiyor. İşte SGK’nın yaptığı ancak pek bilinmeyen ödemeler...
Halk arasında çeyiz parası olarak bilinen evlenme yardımının düğün telaşıyla unutulan en önemli ödemelerden. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı’ndan emekli olan vatandaşların vefatı halinde bekar kız çocukları yetim aylığı alıyor. Kız çocukları evlenince de 24 maaş kadar çeyiz parası alıyor. Yetim maaşı 1000 liraysa, 24 bin lira ödeniyor. Bunun için evlenirken SGK’ya dilekçe vermek yetiyor.
İŞ GÖREMEZLİK ÖDEMESİ
Raporlu işçilerin istirahatte oldukları her gün için 40 lira iş göremezlik ödeneği alma hakkı bulunuyor. Ama hastalık nedeniyle SGK’ya kimse başvuru yapıp da bu paraları almıyor. Çünkü çoğu kişi bu ödemeden habersiz.
CENAZE PARASINI ALMAZSAN BELEDİYE ALIR!
Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş ölen sigortalının hak sahiplerine (eş, anne-baba veya çocuklarına) cenaze ödeneği veriliyor. Bu para 2018 itibarıyla 595 lira. Posta`nın haberine göre, unutulan ödenek 5 yıl içinde başvuru yapılırsa alınabiliyor. SGK bu ödemeyi 3 yıldır yapıyor. Ölen sigortalının yakınları bu hakkın farkında olmadığından çoğu zaman başka gerçek ve tüzel kişiler ya da belediyeler alıyor.
HASTAYA YOLLUK PARASI
En çok unutulan ödemeler arasında ‘yol parası’ geliyor. Eğer bulunduğunuz ilde, örneğin; İstanbul’daysanız tedavi için Almanya’ya gitmeniz gerekiyorsa ve sevkiniz gerçekleştiyse uçak masrafına kadar SGK ödemek zorunda. Gidilen şehir, ülke ve hastaneye göre yolluk ödeneği değişiyor. Ancak hastalık telaşıyla bu paralar unutulup gidiyor.