Türkiye’deki tüketicilerin büyük kısmı internet üzerinden yapılan alışverişe temkinli yaklaşıyor.
Türkiye’deki tüketicilerin büyük kısmı internet üzerinden yapılan alışverişe temkinli yaklaşıyor. Gönderim süresi, iade hakkı ve güvenlik gibi unsurlar tüketiciler için soru işareti taşıyan unsurların başında geliyor. Sabancı Topluluğu’nun online alışveriş platformu Kliksa, tüketicileri online alışverişte merak edilen noktalara dair bilinçlendirmek amacıyla doğru bilinen 10 yanlış noktayı açıkladı.
1. İnternetten alınan ürünlerin gelmesi çok uzun sürer!
İnternetten alınacak ürünlerin teslimat süreleri e-ticaret siteleri arasında farklılık gösterebilir. Ancak ülkemizde ek bir ücret karşılığında aynı gün ürün gönderimi yapan ve gün içerisinde ürünlerin kullanıcıya ulaşmasını sağlayan e-ticaret siteleri de tüketicilere hizmet sunar.
2. İptal veya iade süreci çok zorlu!
İptal ve iade süreci sanıldığının aksine zor bir süreç değildir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre; online alışveriş yapan tüketici, satın aldığı ürünü 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin iade etme hakkına sahiptir.
3. İnternetten alışveriş güvenli değil!
Online alışveriş konusundaki en büyük endişelerden biri güvenliktir. Bu konuda yapılması gereken en önemli şey, online alışveriş yapılacak sitenin güvencesini araştırmaktır. Kullanıcı; site kime ait, ne kadar süredir faaliyette gibi kısa bir araştırma yapılabilir. Ayrıca kullanıcı yorumları içeren fiyat karşılaştırma siteleri gibi kaynaklardan da alışveriş yapılacak siteye ait geçmiş deneyimler incelenebilir.
4. Aldığım ürün bozulursa ya da bozuk ürün yollanırsa çok uğraşmak gerekir!
Hiçbir güvenilir online alışveriş sitesi bozuk ürün yollamaz. Ancak düşük de olsa, tedarikçi firmadan üretim hatalı ürün gelme olasılığı vardır ya da ürün tüketici tarafından kullanırken bozulabilir. Böyle durumlarda güvenilir online alışveriş siteleri müşterilerine alternatif çözümler sunar.