Sera alanı sıralamasında dünya üçüncüsü, Avrupa lideriyiz. 650 bin dekar alanda sera tarım faaliyeti yürütülüyor. Örtüaltı tarımından elde edilen yıllık gelir toplamı 11 milyar TL’yi geçti.
JEOTERMAL SERACILIK BÖLGELERİ KURULUYOR
Son yıllarda seracılıkta büyük yatırımlar topraksız seralara yapılıyor. Bu konuda her biri fabrika büyüklüğünde yatırımlar yapıldığı gözleniyor. Bu yatırımların adresi ise daha çok enerji avantajı nedeniyle jeotermal bölgeler. Son yıllarda jeotermal kaynakların tarımsal faaliyetlerde, özellikle örtüaltı tarımında kullanımı hızla artırıyor. Türkiye, jeotermal ısı potansiyeli bakımından dünyanın yedinci, Avrupa’nın ise ikinci jeotermal kaynağa sahip ülkesi konumunda.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu jeotermal kaynakları daha etkin kullanabilmek için “Jeotermal Seracılık Geliştirme Projesi” başlattı. Bu çerçevede öncelikli iller belirlendi ve Aydın, Afyon, Denizli, Diyarbakır, Manisa, İzmir, Kütahya, Kırşehir, Konya, Şanlıurfa, Yalova ve Yozgat illerinde çalışmalar başlatıldı. İlk etapta Denizli ve Yalova’da “Jeotermal Seracılık Bölgesi” kurulmasına karar verildi. İki ildeki bölgelerde yatırımlar da yapılmaya başladı. Denizli’deki bölgede şimdiden 24 büyük sera kurulmuş ve bir çoğu üretime geçmiş durumda.
Ayrıca Bakanlık tarafından hazırlanan “Alternatif Üretim Yöntemlerinin Desteklenmesi Projesi” kapsamında, 2012 yılından itibaren Jeotermal Seracılık geliştirme faaliyetleri başlatılmıştı. Jeotermal seracılığın önemli avantajlarının bilinmesi nedeniyle birçok kamu kurumu farklı unsurlarla jeotermal seracılığı destekliyor ve teşvik ediyor. Desteklere rağmen şimdilik 3 bin dekar bir büyüklüğe ulaşılabilmiş.
Bakanlık bu rakamın önümüzdeki yıllarda artmasını bekliyor. Bizim görüştüğümüz işadamlarının beyanatları da jeotermal alanlardaki seracılık yatırımlarının artacağı beklentisini destekliyor. Bakanlık beş yıl içerisinde jeotermal bölgelerdeki sera alanının 3 bin dekardan 25 bin dekara çıkmasını bekliyor. Yatırımcılar için ihtisas bölgelerinde yeni özel teşvikler de gündemde. Dolayısıyla bu işi profesyonelce yapacak büyük sera yatırımcıları için organize tarım bölgeleri cazip bir yatırım alanı olabilir.
DENİZLİ’DE 24 JEOTERMAL SERA VAR
Denizli’nin Sarayköy ilçesi Jeotermal Organize Sera Organize Bölgesi ilan edilmiş. Son beş yılda bölgeye 24 adet sera yatırımı gerçekleşmiş. Bu yatırımların toplam alanı ise 563 dekar. Menderes Tekstil, Pekdemir Çiftliği, Venita, As Organik, Akademi Tarım, Akdora, Green Hause, Boss Tarım önemli yatırımlardan bazıları. 120 dekarlık alanla en büyük yatırımı Pekdemir Çiftliği’nin sahibi Halil Pekdemir yapmış. 15 milyon TL yatırımla kurulan topraksız serada 110 kişi istihdam ediliyor.
Pekdemir, serada üretilen domateslerin yüzde 20’sini kendi marketlerinde satıyor geri kalanını ise İstanbul, Ankara ve İzmir’deki market zincirlerine veriyor. Bu yıl Ortadoğu’ya ihracat için görüşmelere başlanmış. Pekdemir Seracılık’ın Genel müdürü Cem Vardal, nisan ayından sonra ihracata başlayacaklarını söylüyor. Vardal, “Denizli Sarayköy’deki seramızda 280 bin adet fidemiz var. Fidelerden dokuz ay boyunca ürün alıyoruz. Topraksız modern bir seramız var. Yıllık 4 bin 500 ton domates üretiyoruz” diyor.
Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici de jeotermal yasası çıktığından bu yana Denizli’de seracılığın önemli bir iş kolu haline geldiğini söylüyor. Gemici, “Yeni sera yatırımları bekliyoruz. Denizli bu alana girecekler için cazip bir şehir. Yatırımcıları bekliyoruz. Seralarda genelde domates yetiştiriliyor. Ürün çeşitlemesi de gerekiyor. Yeni yatırımcılara özellikle alternatifli olmalarını öneririm” diyor.