FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika: Emekliler ve çalışanlar dikkat! Maaş promosyonlarında ‘vergi’ bilmecesi: Kesinti yok ama…

Son dakika: Emekliler, kamu ve özel sektör çalışanlarının gündeminde maaş zamlarının yanında promosyon ödemeleri de önemli bir yer edinmiş durumda. Emekli promosyon tutarları 10 bin liraya dayanırken, çalışan maaş promosyonlarında 200 bin liraya kadar ödeme yapılıyor. Rakamlar yükseldikçe vatandaşlar, “Maaş promosyonlarından vergi alınıyor mu? sorusunu araştırmaya başladı. Promosyonlardan gelir vergisi, damga vergisi ve veraset ve intikal vergisi alınmıyor ama bazı durumlarda bu değişebiliyor.

Son dakika: Emekli maaş promosyon rakamlar kamu bankalarında 5, özel bankalarda 10 bin liraya kadar yükselirken, çalışanların promosyonlarında ise rekor 200 bin lira ile Türk Hava Yolları’na ait oldu. Emekliler için normal süresi 31 Ağustos olarak belirlenen promosyon ödemelerinde süre, yoğun ilgi nedeniyle bazı bankalar tarafından yıl sonuna kadar üçüncü kez uzatılmış durumda. Promosyon ödemelerinde rakam arttıkça, söz konusu ödemenin vergi mevzuatı karşısındaki durumu tartışma konusu haline geldi. Peki maaş promosyonlarında gelir vergisi, damga vergisi ve veraset ve intikal vergisi var mı? İşte maaş promosyonlarına ilişkin son dakika haberinin detayları…

MAAŞ PROMOSYONLARINDA YENİ DÖNEM

Emekli maaş promosyon ödemeleri için bankaların Temmuz ayında başlattığı yarış Kasım ayına gelinmesiyle de devam ediyor. Birçok banka, emekli promosyon kampanya sürelerini yıl sonuna kadar uzatmış durumda. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) son aldığı kararla başta Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank olmak üzere tüm kamu bankalarında emekli promosyon rakamları 5 bin liraya kadar yükseltildi. Özel bankalarda ise bu tutar 10 bin lirayı bulabiliyor. Çalışanların promosyonlarında ise 42 bin liralık rekor promosyonu THY’nin kararı yerinden etti. THY çalışanlarına 200 bin liraya kadar promosyon ödemesi yapılacağı duyuruldu. Ancak bankadan promosyon alanların elde ettiği gelirin vergisi merak konusu olmuştu. Dünya Gazetesi Yazarı Denetçi Ahmet Arslan konuya ilişkin kafa karışıklığı yapan konuya açıklık getirdi.

iStock-1253420589

VERGİ KESİNTİSİ YOK AMA…

  • Bankalar tarafından direkt olarak emeklilere ödediği promosyonlar için gelir vergisi veya Veraset ve İntikal Vergisi ödemeleri gerekmiyor. Bununla birlikte, söz konusu ödemelerin işverene (personelin kurumuna) yapılması ve kurum tarafından kurum kazancına dahil edilerek personele aktarılması halinde ücret olarak gelir vergisine tabi oluyor.

  • Bir diğer konu ise promosyon ödemesinde damga vergisi alınıp alınmadığı. Promosyon sözleşmeleri veya protokolleri belli bir bedel içermesi halinde damga vergisine tabidir. Personele yapılan promosyon ödemeleri ise “hizmet karşılığı yapılan bir ödeme” niteliğinde bulunmadığından damga vergisine tabi değildir.

  • Öte yandan promosyon ödemeleri ivazlı (personele kredi temin etme, kredi kartı verme, havale ve EFT işlemlerinin yapılması gibi bankacılık işlemlerinin bankalarında gerçekleştirilmesini sağlamak ve maaş ödeme gününe kadar hesaplardaki birkaç günlük atıl parayı değerlendirme) bir intikal olması nedeniyle veraset ve intikal vergisine tabi değildir.


Yerel Seçim 2024

KASIM 2022 GÜNCEL EMEKLİ MAAŞ PROMOSYONLARI

En Çok Aranan Haberler