Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:
Cuma gününe yatay başlayan piyasada 42 puanlık bir primle açılış yapan endeks bir süre 62.450 civarında sıkışık bir seyir izlemesinin ardından seansın geri kalanını satış baskısı altında geçirdi. En düşük 61.755 puanı test eden endeks ikinci seansın başında da zayıf seyrini sürdürdü. 61.404 puana kadar düşüş eğilimine devam eden endeks seansın ikinci yarısında gelen tepki alımları ile kayıpların bir kısmını geri almasına rağmen günü yüzde0,88 oranındaki değer kaybı ile 61.792 puandan tamamladı.
Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere geçen hafta Cuma gününe kadar 62.200-63.000 aralığında nispeten sakin bir seyir izleyen endeksin, Cuma günü sert bir düşüş eğilimi ile hareket etmesinin bir süredir bültenlerimizde dikkati çektiğimiz çanak formasyonu sonrasında kulp oluşumuna zemin hazırladığı söylenebilir.
Cuma günü yaklaşık 1000 puanlık bir bant içinde hareket eden endeksin günlük hareket aralığının genişlemesine ek olarak 9 günlük hareketli ortalamasının ardından 21 günlük ortalamasının da altını test etmesi riski artırıcı bir unsur olarak nitelendirilebilir. Cuma günü yaşanan sert düşüş ile taban oluşumu bozulan endeksin formasyon gereği kısa vadeli bir düzeltme hareketi sonrasında yeni bir taban arayışına girme olasılığı yüksek görünmektedir.
Kısa vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde CCI ve William’s R’ın dik bir eğimle aşırı satım bölgesine girdiği, ancak sonrasında CCI’ın kısa vadeli dip seviyeleri test etmesinin ardından yönünü yukarı doğru çevirdiği, William’s R’ın da benzer seviyede yataya döndüğü görülmektedir. Trendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum’un yükseliş trendinde endeks ile uyumsuzluk göstererek yatay bir kanalda hareket etmesinin ardından geçen hafta başında düşüş hareketini belirginleştirmesi riski artırıcı bir unsur olmuştur. Cuma günü Momentum’un 100 referans çizgisinin altına inerek satım sinyalini vermesi de kısa vade için olumsuz nitelendirilebilir. Benzer şekilde orta vadeli teknik göstergelerden MACD’nin tetik çizgisini aşağıya doğru keserek satım sinyali vermesi ve Trix’in de yönünü aşağıya doğru çevirmesi de bu görüşümüzü teyit etmektedir. Kısa vadede gerilemenin devam etmesi ve 21 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 61.800 seviyesinin altında kalınması halinde 60.500 ilk önemli trend desteği konumundadır. Şu anki durumda yeni pozisyon açılmak istenmesi durumunda piyasadaki bu hareketliliğin nispeten sakinleşmesinin ve endeksin 62.500 üzerine güçlü bir atak yapmasının beklenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz.
Mevcut pozisyonlar için ise stop loss konulmasını ve /veya VOB’da korunma amaçlı pozisyon alınmasını tavsiye ederiz. Bu tipte bir düzeltmede 61.200-60.500-60.000 kısa vadeli destekler, 61.800-62.000-62.500 dirençler konumundadır. Dolar bazında ise yukarıdaki grafikte de görülebileceği üzereCuma günü 3.40 cent seviyesindeki desteğinden kapanış yapan endeks için 3.43-3.50-3.53 cent direnç, 3.38-3.34 cent ise destek olarak kabul edilebilir.