FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İç piyasa ve pariteler

USD/JPY paritesi haftanın başından itibaren 78,50 ile 77,90 seviyeleri arasında sıkışık seyrini sürdürmekte ancak kademeli bir şekilde aşağı yönlü hareketlerini sürdürmektedir.

İç piyasa ve pariteler

GCM Menkul Kıymetler Tarafından Hazırlanan Uluslararası Döviz Piyasaları Raporu:

EUR/USD ANALİZ
Avrupa Birliği ülkelerindeki gerginlik ve bu ülkelerin makro-ekonomik koşulları neticesinde Euro kan kaybına devam etmektedir. Diğer yandan da bu ülkelerde yaşanılan sorunlardan dolayı yatırımcılar güvenilir yatırım aracı olarak Dolar’a yönelmektedir ve bu nedenle de Dolar Endeksi yeniden 84 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirmiştir.

Dolar’daki bu çıkış hiç şüphesiz EUR/USD paritesinin aşağı yönlü hareketlenmesine neden oldu. Gün içerisinde 1,2120 seviyelerine doğru çıkış gerçekleştirse de satış baskısının devam etmesi pariteyi 1,2042 seviyesine kadar düşürdü. Ancak şu da bir gerçek ki EUR/USD paritesi aylık grafikteki 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,2055 seviyesi üzerinde kalmak için büyük bir uğraş vermektedir. Bu noktalarda alıcı-satıcıların büyük bir mücadelesi mevcuttur. Acaba bu seviyelerden yaklaşık 300-400 pipslik bir düzeltme yükselişi gelecek mi yoksa bu düzeltmeye gerek kalmadan parite 300-400 pipslik kalan düşüşlerini de gerçekleştirecek mi? Burada karar mekanizmasında olan teknik güçlerin alıcı-satıcı işlem stratejisi olmakla birlikte ülkelerden gelecek makro-ekonomik verilerin etkisi ile gözlemlenebilir. Diğer yandan da net bir şekilde paritenin normal seyir olan aşağıya mı yoksa düzeltme yükselişlerine mi maruz kalacağına ay sonu kapanışına bakarak gözlemleyebiliriz. Eğer EUR/USD paritesi ay sonu kapanışını 1,2055 üzerinde gerçekleştirirse düzeltme yükselişlerine hazır olmak gerek ki bu durum pariteyi 1,2320 ve 1,2480 seviyesin doğru taşıyabilir. Aksi durumda yani parite 1,2055 seviyesinin altında aylık kapanış gerçekleştirirse düşüşlerin devam edeceğini, 1,1850 ve 1,1740 seviyelerinin hedefleneceğini söyleyebiliriz.

Gün içi al-sat işlem stratejileri oluşturacak yatırımcılar ise 1,2140 direncini dikkatle takip etmesi gerekmektedir. Çünkü EUR/USD paritesi 1,2140 direnci altında gün içi düşüşlerini sürdürmek isteyecektir. Eğer EUR/USD 1,2140 direnci altında düşüşlerine devam ederse gün içerisinde psikolojik bir destek olan 1,20 seviyesini hedeflemek isteyecektir. Yükselişlerde yer almak isteyenler ise 1,2140 direncinin geçilmesini beklemesi gerekmektedir. Ayrıca gün içerisinde Euro ve ABD bölgesinden gelecek olan verilere dikkat edilmelidir.

Pivot 1,2140
Destek 1,2035-1,2000-1,1940
Direnç 1,2140-1,2180-1,2220

GBP/USD ANALİZ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody'sin Almanya, Hollanda ve Lüksemburg'un Aaa olan kredi notlarının görünümünü negatife çekmesinin ardından Euro liderleri "Euro Bölgesi'ndeki istikrarı koruma sözlerini" bir kez daha tekrarladı. Eurogrup Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Moody's'in kararının, birçok Euro Bölgesi ülkesinin, güçlü temelleriyle desteklenen yüksek kredi notlarını teyit ettiğini belirterek, "Bu durumun değişmesine karşı Euro’daki istikrarı korumayı sürdüreceğiz" dedi.

GBP/USD paritesi 1,5480 ile 1,5550 seviyeleri arasında sıkışık seyrine devam etmektedir. Bu noktalar arasında kalmasının nedeni ise gerek EUR/USD paritesinde yaşanılan gerekse Avrupa ülkelerinde yaşanılan belirsizlik olarak belirlenmiştir. Alıcı-Satıcı mücadelesinde başabaş bir mücadele izlediğimiz parite de 1,58 direncinin geçilememesi Satıcıları bir adım daha önde taşımaktadır. Ancak 1,5360-20 desteklerinin de üzerinde kalması var olan satışları düşündürtmektedir. Bu nedenle de paritenin belirlediğimiz destek noktalarını kırması var olan satıcı fazlalığının teyit edilmesini sağlayacaktır. Aksi takdirde bu noktalar haftalık grafikte kanalın alt noktası olmakla birlikte kırılmayacağı sinyallerini verecek ve bu durum paritenin yeniden yükselmesi sinyali olarak gözlemlenebilir. Bu nedenle de orta vadeli işlem seçeneği gerçekleştirecek olan yatırımcılar 1,5320 ile 1,5800 seviyelerini takip etmelidir.

Gün içi al-sat işlem stratejileri oluşturacak yatırımcılar ise 1,5550 direncini dikkatle takip etmesi gerekmektedir. Çünkü GBP/USD paritesi 1,5550 direnci altında gün içi düşüşlerini sürdürmek isteyecektir. Eğer GBP /USD 1, 5550 direnci altında düşüşlerine devam ederse gün içerisinde önemli bir destek olan ayrıca bandın alt noktası olarak bilinen 1,548 seviyesini hedeflemek isteyecektir. 1,5480 desteğinin de kırılması durumunda sert satışlara hazırlıklı olabilirsiniz. Yükselişlerde yer almak isteyenler ise 1, 5550 direncinin geçilmesini beklemesi gerekmektedir. Ayrıca gün içerisinde İngiltere ve ABD bölgesinden gelecek olan verilere dikkat edilmelidir.

Pivot: 1,5550
Destek 1,5480-1,5445-1,5420
Direnç 1, 5550 -1,5580-1,5630

USD/TRY ANALİZ

Gerek Dolar’ın değerlenmesi gerekse Türkiye’deki makro-ekonomik gelişmelerin Türk Lirasına olumsuz etkisi paritenin kısa vadeli çıkışlarının oluşmasına neden oldu. 1,7930 seviyesine doğru yaşanılan diplerin parite üzerindeki yukarı çıkışı tetiklediği ve bu nedenle de USD/TRY paritesinin yükseldiği gözlemlenmektedir. Genel olarak baktığımızda hem kısa hem de orta vadeli yükseliş beklentisi içerisinde olduğumuz parite de orta vadeli olarak 1,8370 direnci önemlidir. Eğer USD/TRY paritesi 1,8370 direncini geçebilirse yukarı yönlü hareketlerini kanalın üst noktasına kadar taşıması gerekmektedir. Bu seviye de 1,8568 olarak belirlenmiştir. Diğer yandan da gün içi işlem stratejisi oluşturacak yatırımcılar 1,82 desteğini dikkatle takip etmelidir. Teknik olarak baktığımızda gün içinde 1,82 desteği üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü hareketlerini sürdürmesini beklediğimiz USD/TRY paritesinde gün içi hedef olarak 1,8370 seviyesi belirlenmiştir. Düşüşlerde yer almak isteyen yatırımcılarımız ise 1,8200 desteğinin kırılmasını beklemelidir. Gün içerisinde Türkiye ve ABD bölgesinden gelecek olan verilere dikkat edilmelidir. Çünkü gelecek olan bu veriler parite üzerinde sert hareketlerin oluşmasını tetikleyebilir.

Pivot: 1,8200
Destek 1,8200-1,8170-1,8140
Direnç 1,8315-1,8350-1,8370

USD/JPY ANALİZ

Japonya, düşük petrol fiyatlarının Aralık 2009'dan bu yana ithalatı ilk kez düşürmesi üzerine Haziran'da dış ticaret fazlasıyla sürpriz yaptı. Japonya Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre ithalat yıllık bazda yüzde 2.2 düşüş kaydederken, ihracat da yüzde 2.3 azaldı ve ülke 61.7 milyar yen (789 milyon dolar) dış ticaret fazlası verdi. Bloomberg News'in anketine katılan 29 analistin medyan tahmini dış ticarette 140 milyar yen açık olacağı yönündeydi. Fukushima felaketinin ardından nükleer santralleri kapatmasıyla Japonya'nın petrol ithalatı Mart'ta sonlanan mali yılda ikiye katlandı. Düşen petrol fiyatları ülkeye yardımcı olurken, zayıf küresel talep ve güçlü yen ihracatı olumsuz etkileyebilir ve dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin büyümesini azaltabilir.

USD/JPY paritesi haftanın başından itibaren 78,50 ile 77,90 seviyeleri arasında sıkışık seyrini sürdürmekte ancak kademeli bir şekilde aşağı yönlü hareketlerini sürdürmektedir. Paritedeki satış baskısının aşırı değerli Yen’den kaynaklandığı düşünülürse ilerleyen zamanlarda Japonya’dan olası bir müdahale beklentisi oluşabilir. Bununla ilgili bir süredir bazı spekületif konuşmalar yer almakta ve bu nedenle de değerli Yen için bir müdahale söz konusu olma ihtimalini de göz ardı etmemek gerekmektedir. Genel olarak baktığımızda 80,50 direnci altında kaldığı müddetçe düşüş baskısına devam etmesi gerektiğini ve 76 seviyesini hedefleyeceğini gözlemlemek ile birlikte iki para biriminin de değerlenmesi neticesinde paritenin bu hedeflemeleri biraz daha uzun bir sürede gerçekleştireceği gözlemlenmektedir. Ancak şuan ki konjonktürde de yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olduğu da bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gün içi al-sat işlem stratejileri oluşturacak yatırımcılar ise 78,45 direncini dikkatle takip etmesi gerekmektedir. Çünkü USD/JPY paritesi 78,45 direnci altında gün içi düşüşlerini sürdürmek isteyecektir. Eğer USD/JPY 78,45 direnci altında düşüşlerine devam ederse gün içerisinde önemli bir destek olan ayrıca bandın alt noktası olarak bilinen 77,90 seviyesini hedeflemek isteyecektir. 77,90 desteğinin de kırılması durumunda sert satışlara hazırlıklı
olabilirsiniz. Yükselişlerde yer almak isteyenler ise 78,45 direncinin geçilmesini beklemesi gerekmektedir. Ayrıca gün içerisinde ABD’den gelecek olan verilere dikkat edilmelidir.

Pivot: 78,45
Destek: 77,90-77,75-77,50
Direnç: 78,45-78,65-78,80

HAM PETROL ANALİZ

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin kötülediğine dair kaygıların etkisiyle ve United Parcel Service Inc.'in (UPS) kazanç tahminini aşağı çekmesinin ardından New York Borsası düşüş kaydederek Standard&Poor's 500 Endeksi'ni 3. gününde de aşağı taşıdı. Hisse senetleri, Fed'in büyümeyi desteklemek için harekete geçebileceği spekülasyonuyla kayıplarını azalttı. En büyük paket ulaştırma şirketi UPS yüzde 4.6 değer kaybetti. ABD'nin en büyük telefon şirketi AT&T Inc., kablosuz hizmet kullanan müşterilerinin azalmasıyla düşen satışlarının etkisiyle yüzde 2.1 geriledi. Dünyanın en değerli şirketi Apple Inc., bilanço rakamlarının etkisiyle yüzde 5 düştü. Amerikan borsalarından değer kazanan her hisseye karşılık en az 3 hisse değer kaybetti.

Ham petrol fiyatları ABD borsalarının değer kaybetmesi neticesinde değer kaybını sürdürmektedir. Genel olarak baktığımızda ABD borsaları ile Dolar Endeksindeki ters korelasyon nedeniyle oluşan bu hareketlilik petrol fiyatının 93 dolar seviyesi üzerinde kalmasını engelledi ve satış baskısının oluşmasını tetikledi. Eğer Petrol fiyatları gün içerisinde 89 direnci altında kalmaya devam ederse var olan düşüş baskısının da süreceğini söyleyebiliriz. Diğer yandan gün içerisinde gerek Avrupa gerekse ABD’den gelecek olan veriler petrol fiyatlarını etkileyecektir. ABD’den gelecek olan veriler içerisinde ise TR saati ile 17,30’da gelecek olan Ham petrol stokları verisi petrol fiyatları üzerinde sert etki yaratabilir.

NOT: Stokların artması ile değer kaybeden, azalması ile değerlenen Ham Petrol fiyatları bugün gelecek olan stok verisi ile yine sert hareketlerine kaldığı yerden devam edebilir. Haberin beklentisi ise stoklarda artış olması yöndedir.

Pivot 89,00
Destek 86,75-85,70-85,00
Direnç 89,00-89,80-90,90

En Çok Aranan Haberler