FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

VOB analiz

Yılın ilk sekiz ayında faiz dışı harcamalardaki artış vergi gelirlerindeki artışın iki katı seviyesinde oldu.

VOB analiz

Turkish Yatırım Tarafından Hazırlanan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Piyasa Yorumu:

Dün akşam ABD’de iki ilginç gelişme yaşandı. İlki seçilirsem Bernanke ile çalışmayacağını açıklayan Romney’in zengin bağışçılara yaptığı konuşmada “Obamaya destek verenler devletten beslenen ve vergi vermeyen yüzde47’lik kesim ve bu adamlar beni ilgilendirmiyor “ ifadelerini kullandığı görüntülerin yayınlanması ile seçime 6 hafta kala işinin çok daha zor hale gelmesi.
Diğeri de stratejik rezerv dedikodusu-opsiyonlarda vade sonu dedikodusu ve şişman parmak dedikodusundan birisi ile 1 dakika 3 dolar gerileme gösteren petrol fiyatlarındaki düşüş oldu. Petroldeki düşüş doğal olarak altın ve bakırında realizasyonla karşılaşmasına neden oldu.

Bütçe disiplinin devam etmesi için cari açık zorunluluk fakat ekonominin yavaşlaması bütçenin de performansını olumsuz etkiliyor buna bir de bölgesel sorunlara birlikte gelen ek veri geliri kaybıda eklenince tedirginlik daha da artıyor. Yılın ilk sekiz ayında faiz dışı harcamalardaki artış vergi gelirlerindeki artışın iki katı seviyesinde oldu. Bu da faiz dışı dengede yıl sonu hedefinin yüzde95’lik kısmına şimdiden ulaşıldı anlamına gelmekte. Bu da bütçe açığının milli gelire oranının yüzde1,4 olarak yılı kapatmasını olanaksız hale getirmekte. Zaten Aralık ayında kamu kuruluşlarının ödenek bırakmamak için harcamalarını yükselteceği düzenli bir süreçte var önümüzde. Bu da zorluluğun önemini iki kat artırıyor. Eğer vergi artıcı düzenlemelerde bulunursak bu da TCMB’nin enflasyon tahmininde değişiklik yapmasını kaçınılmaza yöneltiyor. Dolayısıyla TCMB’nin ECB ve FED hamlelerinden sonra bugün faiz üst bandındaki 100 baz puanlık indirim beklentimize karşılık havanın uçuşa müsait mi? Yoksa karayolu ile yola devam edeceğimizin sorgunlandı ve sorgulamanın tedirginlik yaratacağı bir sürece girdik.

Bugün diğer gündem maddeleri ise Almanya ZEW endeksi, İspanya 12-18 aylık tahvil ihaleleri olarak dikkat çekiyor. Endeks kontratın güne hafif satışla başlamasını ve hareket bandının 83,150- 84,200 aralığında olmasını beklemekteyiz.

En Çok Aranan Haberler