FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın analiz

Uzun vadeli beklentilerinin yükseliş olması altın fiyatlarının özellikle 1560 dolar desteğinin kırılmasını engellemektedir.

Altın analiz

Lider Forex Tarafından Hazırlanan Altın Fiyatları Raporu:

Kuzey Kore'nin diktatör lideri Kim Jong Il'in ölümünün ardından dolar güçlenirken eylül ayından beri en kötü kaybını genişleten altın değer kaybetmeyi sürdürüyor. Kuzey Kore medyasının diktatör lider Kim Jong Il'in ölümünü duyurmasının ardından dolar, 16 majör para birimi karşısında yükselişe geçti. Kredi derecelendirme Kuruluşu Fitch'in Fransa'nın görünümünü düşürürken İspanya'nın ise notunu kırabileceği konusunda uyarmasının ardından Dolar Euro karşısında 11 ayın yükseğine çıktı.

Borç krizinin yarattığı endişe ile yatırımcının güvenli liman olarak altını seçmesi sonucu sarı metal bu yıl yüzde 12 değer kaydetti. Jinpeng International Futures Co araştırma müdürü Yu Mengguo konuyla ilgili, "Jeopolitik önemi büyük olan bölgede tansiyonun yükselmesi bazı alımları belki destekleyebilir ama yakın vadede dolara yarayacağı kesin görünüyor." yorumunda bulundu.

Sarı maden geride bıraktığımız hafta özellikle Londra Borsası kapanışına yakın yapmış olduğu geri çekilmelerle kendisinden söz ettirmiş ve altın ile ilgili beklentilerin analistler arasında değişikliğe neden olmasına sebep olmuştur. Altın fiyatlarının 1750-60 dolar seviyesindeyken başlattığı satıcılı seyir 1560 desteği ile sınırlı kaldı ve sarı maden buradan başlattığı yükselişlerle tekrar 1600 seviyesi üzerine çıkmak istemektedir. Ancak her ne kadar 1600 dolar seviyesine yaklaşsa da satış baskısına maruz kalan sarı maden için düşüşlerin devam edebilmesi için 1560-1530 bandını kırması
gerekmektedir.

Uzun vadeli beklentilerinin yükseliş olması altın fiyatlarının özellikle 1560 dolar desteğinin kırılmasını engellemektedir. Çünkü 2008 yılında lehman brothers ile başlayan krizle oluşan yükseliş trendinin alt noktasının 1560-30’dan geçtiği ve bu desteğin kırılmasının biraz zor olduğunu gözlemlemekteyiz. Çünkü yaklaşık 6 defa test edilen bu seviyenin kırılamamış olması altın fiyatlarındaki alıcı-satıcı çekişmesinin çok yoğun bir gelişme olduğunu göstermektedir.

Altında yaşanılan satışların da analistleri ikiye böldüğü gözlemlenmektedir. Daha 2-3 ay önce herkesin 2000- 2200 dolar beklentisi içerisinde olduğu sarı maden şuanda yine 2000 dolar bekleyenler ile hayır altın ayı piyasasına girdi ve 1300 dolar seviyesi hedef olarak belirtilmiştir demektedir. Bunun nedeni ise tüm çabalara rağmen Avrupa’daki sorunların büyümesi ve ABD’de hala daha düşük faiz uygulamasına devam edilmesinin altın fiyatlarını yükseltmesi yerine düşmesini tetiklemesinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden de güvenilirliğini kaybettiği gözlemlenen altın için özellikle bu sıralar dikkatli olunmalıdır. Ancak altın fiyatlarına baktığımızda ne kadar gerilese de gerilesin özellikle FED’in 2013 ortalarına kadar düşük faizle kalması sarı madenin yükselişlerine devam edeceğinin göstergesidir.

Bu yüzden de yapmış olduğumuz analizler neticesinde 1560-1530 desteklerinin üzerinde kalması durumunda yükselişlerin devam edeceğini ve rekor seviye olan 1920 seviyesinin tekrar test edeceğini söyleyebiliriz. Kısa vadede ise eğer altın 1625 direncin üzerinde günlük kapanış gerçekleştirirse 1720 dolar seviyesi hedeflenecektir. Aksi takdirde tepki satışlarının altın fiyatlarının 1560 dolara tekrar çekebileceğini söyleyebiliriz.

Pivot 1560
Destek 1578– 1550- 1540
Direnç 1605– 1622 - 1640

En Çok Aranan Haberler