EUR/USD ANALİZ
Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos bugün parti liderleriyle Avrupa Birliği'nden alınan 2. kurtarma paketini garantilemek için gereken mali reformların uygulanması için yeniden masaya oturacak. Papademos ve parti liderlerinin bu yıl GSYH'larının yüzde 1.5'i oranında ekstra kesinti yapılması konusunda anlaşmasına rağmen, hâlâ daha kreditörlerin taleplerini görüşmeleri ve bir karara bağlamaları gerekiyor.
Avrupalı liderler ülkenin üzerindeki baskılarını artırırken, Almanya Başbakanı Angela Merkel de "zamanın azaldığını" söyleyerek uyardı. Atina hükümetinin tasarruflarda bıçağın kemine dayandığını söyleyeceğine dair kaygıların altını çizen aralarında Londra'daki Chris Walker'ın da bulunduğu UBS AG'nin döviz analistleri, bu haftanın riskler ve manşetler konusunda oldukça önemli olacağını, manşetlerin Euro’nun seyrini belirleyebileceğini söyledi. Şu an
Yunanistan, kurtarma paketini alma, özel sektör kreditörleriyle anlaşmayı garantileme ve Euro’da kalmanın mücadelesini veriyor. Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos dün gazetecilere, bunların yerine getirilememesi, planda başarısız olunması ve ülkenin iflas etmesinin daha büyük kurbanlar olduğuna dikkat çekti.
Hafta sonu parti liderlerinin anlaşamaması neticesinde haftanın açılış günü piyasaların bu haberi fiyatlaması EUR/USD paritesinin gün içerisinde 1,3020 desteğine yaklaşmasına neden oldu. Ancak gerek teknik gerekse temel faktörlerin 1,3020’de önemli bir destek olmasını sağlaması paritenin bu seviyelerden gün içi zirve seviyesi olan 1,3130’a çıkmasına neden oldu. Gün içerisinde liderlerin toplantısı olacak, daha sonra da toplantı iptal edildi tarzında çıkan haberler kısa vadeli piyasalarda etkisini gösterse de yapılacak toplantı sonrasında çıkacak sonuç paritenin kısa vadeli seyrini hatta orta vadeli seyrini etkileyecek önemli bir haber niteliğinde olabilir. Ancak 3 nisan seçimleri öncesinde halka şirin gözükmek amaçlı bu süreyi uzatmaya çalıştıkları ve bu yüzden de olumsuz düşünceleri söylemekten kaçındıkları da dikkat çekmektedir. Genel olarak özellikle Yunanistan’ın iflas edebilecek tarzı etrafta yüksek sesle konuşulmaya başlarken bu sürecin özellikle bugünkü toplantı neticesinden sonra daha da netleşeceğini söyleyebiliriz.
Genel görünüme teknik olarak bakacak olursak yine ayı&boğa kapışmasının devam ettiğini görmekteyiz. Her ne kadar 1,31 seviyesinin altında satıcıların alıcılardan daha çok pozisyon aldıkları gözlemlense de parite için artık psikolojik bir destek halini alan 1,3020 seviyesi hem kısa hem orta hem de uzun vade için paritenin gidişatını etkileyen en önemli seviye halini aldı.
Eğer parite kısa vadeli 1,3020 desteğini kırabilirse orta vadeli 1,2858, uzun vadeli de 1,2620 desteğini kırmak isteyecektir. Bu durumda Jp Morgan, Goldman Sachs, UBS gibi çok önemli şirketlerin 2012 yılı için EUR/USD’da bekledikleri 1,15 seviyesine de yaklaşılmasına neden olmaktadır. Bu yüzden de özellikle 1,3020 desteği kırılışı sonrasında satış pozisyonlarında yer alınmalıdır. Yukarıda ise düzeltme yükselişlerinin devamlılığı için 1,3270 direnci önemlidir.
1,3230-1,3020 bandında hareket eden EUR/USD paritesi için 1,3270 direncinin geçilmesi durumunda 1,36**’lı seviyeler hedef olarak
belirtilebilir. Genel olarak 1,3270 direnci altında orta ve uzun vadeli düşüşlerin devam etmesini ve 2012 yılı dip seviyesi olan 1,2620 desteğinin yeniden test edilmesi beklenilmektedir.
Pivot 1,3170
Destek 1,3065-1,3025-1, 2985
Direnç 1,3130-1,3205-1,3235
GBP/USD ANALİZ
Yunanistan endişelerinin öne çıktığı ilk işlem gününde Avrupa'da hisse senetleri satıcılı seyir izledi. Maden şirketi Vedanta Resources metal üreticilerindeki düşüşle yüzde 3.2, Glencore International ise yüzde 4.6 oranındsa değer yitirdi. Önde gelen bankalar Societe Generale ve Credit Agricole hisseleri ise yüzde 2.5'tan fazla değer yitirdi. Gösterge Stoxx Europe 600 endeksi yüzde
0.2 azalarak 264.11 puan oldu.
Endeks geçen hafta ABD'de işsizlik rakamlarının düşmesiyle yüzde 3.6 ralli yapmıştı. Kopenhag'daki PFA Pension'da üst düzey stratejist olan Witold Bahrke, bu haftanın Yunanistan için önemli olduğunu vurgulayarak, "Artık temerrüt veya Euro bölgesinden çıkış gibi uç senaryoları tamamen dışlayamayız. Son dönemde piyasalardaki pozitif modun ardından negatif bir algının oluştuğuna dair işaretler görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Gün içerisinde Dolar’ın değerlenmesi sebebiyle EUR/USD paritesi gibi GBP/USD paritesi de gerilemesini sürdürdü. 1,5730 seviyesine kadar geriledikten sonra tekrar yukarı atak başlatan GBP/USD paritesi yine gün içerisinde 1,5830 seviyesine kadar yükseldi. Genel görünüme baktığımızda haftalık grafikte 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,5840 direncinin önemli olduğunu, bu direncin altında kaldığı müddetçe düşüşlerin daha net olabileceğini söyleyebiliriz.
Eğer parite 1,5840 direncinin üzerine çıkmaya çalışırsa haftalık grafikteki kanal içi hareketlerin gerçekleşmesi kolaylaşabilir ve ilk hedef olarak 1,6045 seviyesi hedeflenebilir. Ancak her ne kadar 1,6045 direnci parite için görülebilecek gibi dursa da İngiltere ekonomisinde yaşanılan sıkıntıların para birimi sterlin üzerinde olumsuz etki yaratacağından ve bu yüzden de haftalık tren olan düşüşlerin ilerleyen zamanlarda kendisini hissettireceğini düşünüyoruz. Özellikle Perşembe günü faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenilmeyen İngiliz hükümetinde parasal genişlemenin artması durumunda para biriminde değer kaybı gerçekleşebilir ve bu da pariteye en az 100 pipslik bir düşüş gerçekleştirebilir. Teknik olarak gün içerisinde 1,5840 direnci altında 1,57 seviyesine kadar düşüşlerin devam etmesi beklenilmektedir.
Pivot:1,5840
Destek 1,5780-1,5745-1,5700
Direnç 1,5820-1,5860-1,5885
USD/JPY ANALİZ
Japonya Maliye Bakanlığı'nın sitesinden bugün yapılan açıklamaya göre, ihracatçılarının kazançlarını, yendeki değerlenmeden korumak için harekete geçen Japon hükümeti, geçtiğimiz yıl 5 kez yene müdahale etti.
Bakanlığın rakamları, Japon yeninin, dolar karşısında 75.35 seviyesinden 2. Dünya Savaşı sonrası rekoru kırmasının ardından 8.07 trilyon yen satıldığı 31 Ekim'den bu yana ülkenin döviz piyasalarına "gizli müdahalede" bulunduğu spekülasyonlarını doğruladı. Rapora göre Japonya, Kasım'ın ilk 4 gününde toplamda 1.02 trilyon yen sattı.
Dıştan gelen eleştirilerden ötürü Japonya'nın piyasalara açıkça müdahale edemediğine dikkat çeken IG Markets Securities Ltd.'in analistlerinden Junichi Ishikawa, ülkenin artan baskıya karşı elindeki sınırlı seçeneklerden "gizli müdahale"yi seçtiğini söyledi. Müdahale etti edecek şeklinde herkesin Japonya’dan beklediği müdahale haberi acaba Japonya hükümeti tarafından gizlice mi gerçekleştirmektedir. Daha önce de paritenin 76 seviyesine geldiği zamanlarda piyasa ile müdahale haberini paylaşan Japonya hükümeti acaba yeniden böyle bir paylaşım içerisine girecek mi? Dolar’ın Yen’den daha fazla değer
kazanması sonucunda gün içerisinde 76,80 seviyesine kadar çıkış gerçekleştiren USD/JPY paritesi için uzun vadeli düşüş beklentimiz
devam etmektedir. Ancak paritenin 76 seviyesine yakın yerlerde müdahale sözlerinin yüksek sesle konuşulması paritenin 76 desteğinden toparlanmasını sağlamaktadır.
Teknik olarak bu desteğin kırılması var olan satış baskısını artıracağından 75,50 ve 74,30 seviyeleri hedeflenebilir. Gün içerisinde ise 76,45 desteği üzerinde kaldığı müddetçe yükselişlerin devam edeceğini söyleyebiliriz.
Pivot: 76,45
Destek: 76,30-76,15-76,00
Direnç: 76,85–77,05-77,45